Mai bine mai târziu decât niciodată

După ce la sfârşitul săptămânii trecute iar l-au arestat pe Vântu mă tot gândeam la surpriza pe care a promis că o va devoala pentru preşedintele Băsescu şi nu ştiam şi nici nu bănuiam cam ce ar mai putea fi. Acum m-am liniştit: era vorba de uciderea  lui Osama ben Laden, căci altă surpriză până la închiderea ediţiei n-a mai fost pe fluxul de ştiri.

Te pomeneşti că Vântu o fi comandat gazarea lui Ben Laden, urmată de îngroparea în dealurile Moldovei, că acolo este locul său preferat pentru cimitir! Nu m-aş mira să ne spună acum că Osama era unul din rakeţii pe care i-a împuşcat el cu voia lui Măgureanu ca să-l sperie pe Băsescu şi să ne multe gândurile de la FNI şi de la alte ţepe pe care ni le-a dat tuturor, căci averea lui Vântu am plătit-o şi răsplătit-o toţi, vorba lui SOV, golani bătrâni ce suntem! 

Uciderea lui Osama după 10 ani de căutări nu poate fi catalogată ca o victorie, deşi ea aşa a fost anunţată de americani. Moartea lui nu înseamnă şi sfârşitul terorismului în lume. Mai degrabă cred, dacă ştirea este adevărată (!) că anunţarea cu atâta fast face parte din domolirea orgoliilor americane şi din politica de creştere în sondaje ale administraţiei Obama greu încercate în ultimul timp. Capturarea fanaticului în stare proaspătă, adică viu, ar fi fost mult mai interesantă nu numai pentru americani, ci pentru toată lumea. Faptul că ni s-a prezentat un cadavru desfigurat care a fost aruncat în mare  nu compensează imaginile apocaliptice ale atacului din 11 septembrie. Cred că cel puţin din punct de vedere al imaginii nu e vorba de nici o victorie, ci mai degrabă de un capitol închis.

Nu se va termina nici războiul din Afganistan început cu peste 30 de ani în urmă, nu se vor termina nici răscoalele din lumea arabă, nu se va ieftini nici petrolul şi nici nu va scăpa lumea prea curând de recesiune. Anunţarea morţii lui Ben Laden distruge de fapt un mit al celui ce a reuşit să se ascundă de mâna lungă a serviciilor secrete aproape 10 ani de zile şi a reuşit să întreţină o stare de incertitudine peste tot în lume. Moartea lui va domoli pentru un timp avântul fanaticilor apabili de sacrificiu suprem sacrificiu care nu are nimic de-a face cu    libertatea, democraţia şi alte valorii către care tinde cea mai mare parte a lumii.  Zic pentru un timp pentru că niciodată un fanatic nu va renunţa la ideile lui  şi nu va recunoaşte  că vremea lor a trecut. Iar lumea arabă este una specială care se conduce după alte legi decât suntem noi obişnuiţi.

Oricum ar fi lucrurile nu vor fi bune atâta timp cât religiile vor dezvolta fanatism care va genera sacrificii umane şi de o parte şi de alta. Moartea lui Ben Laden înseamnă moartea fanaticului de tip taliban. Însă lumea este într-o continuă înnoire!

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: