Mai puţină lume la slujba de la Mănăstirea Tismana

Curtea interioară a mănăstirii Tismana a fost ieri mai puţin plină de credincioşi veniţi la slujba de Sfânta Maria Mare, în comparaţie cu alţi ani, în care buluceala era maximă. Cu toate acestea, sute de enoriaşi au stat sub soarele fierbinte al unei zile destul de călduroase pentru a urmări cât mai mult din slujba oficiată de arhimandritul Nicodim, episcop al Severinului, confundat de o parte din cei care îl urmăreau cu mitropolitul Olteniei, IPS Irineu.

Oamenii au venit nu doar din Gorj, ci şi din diferite locuri ale ţării, mulţi dintre ei spunând că vin aici an de an, doar pentru a respecta tradiţia. „Eu sunt din Herculane, de la Topleţ, şi din 1978 într-un singur an am lipsit, că eram bolnav. Acum am 80 de ani şi mă simt bine. Mi-a murit soţia acum zece ani şi am vrut să mă fac călugăr în Moldova, dar nu m-a lăsat fiica mea. De atunci vin aici cu şi mai multă credinţă şi speranţă”, ne-a mărturisit Codin Silvui, un bătrân care pe tot parcursul slujbei religioase a stat lipit de straiele preoţeşti ale celor care au oficiat slujba din curtea mănăstirii.

O gorjeancă din Vladimir a venit cu toţi cei şase copii ai săi la slujbă, iar micuţii nu i-au ieşit o clipă din cuvânt. „Da, am venit aproape 80 de kilometri, poate şi mai bine, ca să-i împărtăşesc pe toţi şase şi să ne rugăm pentru sănătate, în primul rând. M-au ascultat toţi pentru că vin des cu ei la biserică. Dacă nu-i aduci când sunt mici, când vor fi mai mari nu mai ştiu ce-i aia credinţă”, ne-a precizat Viorica Pârjol. Femeia a plecat de la mănăstire după ce şi-a împărtăşit copii, neaşteptând să prindă şi unul din pachetele care le-au fost date enoriaşilor dispuşi să stea la coadă.

Brigada Antitero, la uşa bisericii

Zeci de credincioşi s-au postat la o uşă care permitea accesul în altă zonă a mănăstirii, uşa fiind păzită de jandarmi care, după deschidere, le-au comunicat jurnaliştilor că nu au voie să meargă mai departe. Aceştia au spus că aşa au primit ordine de la mănăstire, jandarmii cu pricina fiind chiar membri ai Brigăzii Antitero (!), ei spunând că oamenii nu se înghesuie la pachetele cu alimente, fapt pentru care, teoretic, nimeni nu ar fi trebuit să blocheze accesul jurnaliştilor.

Oamenii au trecut de jandarmi fără probleme şi au mers să îşi ia pachetul în care au descoperit că reprezentanţii mănăstirii le-au pus câte un peşte, o cutie cu icre, un colăcel şi nişte colivă, din ce a apucat unul dintre ei să descrie conţinutul pungii primite. Cu sau fără pungile cu mâncare de la mănăstire, cu toţii au mers apoi în bâlciul organizat la câţiva kilometri distanţă în pădurea Şarşori, drumul către acolo, dar şi spre ieşirea din Tismana, spre Târgu Jiu, fiind plin de maşini, coloana arătând că mulţi au preferat să ajungă direct în bâlci şi să nu mai treacă pe la mănăstire.

Vizualizări: 223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: