Mai supăraţi pe lideri, decât pe directori

Salariaţii Complexului Energetic Oltenia care au nemulţumiri legate de prevederile noului Contract Colectiv de Muncă sunt mai supăraţi pe liderii lor sindicali decât pe administraţie. Se vede asta atât pe reţelele sociale, cât şi din discuţiile cu salariaţii care au tot protestat, sub o formă sau alta, în ultimele luni.

Asta arată o ruptură între liderii de sindicat şi oamenii din teritoriu. Interesant este că liderii de federaţii sindicale au preferat să spună că oamenii au fost manipulaţi, în loc să caute o cale de dialog cu aceştia. Cum-necum, minerii care au protestat miercuri, venind pe jos zeci de kilometri de la Cariera Jilţ Nord la Târgu Jiu, au intrat furioşi la negocierile cu managerul Sorin Boza şi au ieşit râzând. Erau chiar enervanţi de veseli, fiind atipic să recurgi la o astfel de formă de protest, apoi să renunţi fără să obţii nimic.

Este însă de reţinut una din solicitările oamenilor către Sorin Boza. Să desfiinţeze locurile de inspector social pe care sunt angajaţi liderii de sindicat, unii cu salarii de directori. Oamenii vor să îi aibă din nou pe lideri la mâna lor, să depindă doar de cotizaţiile lor şi mai ales să trăiască din salariile lor. Înţeleg că Boza le-ar fi promis o nouă discuţie pe această temă peste o săptămână. Ce-i drept, odată intrat în vigoare noul Contract Colectiv de Muncă, valabil doi ani, s-ar putea ca administraţia să nu le mai satisfacă toate mofturile liderilor de federaţii.

Vom trăi şi vom vedea, dar cel puţin pe reţelele sociale oamenii spun că vor pune bazele unor sindicate noi, pentru că nu se simt reprezentanţi de cele actuale. Asta deşi sunt zeci de sindicate în Complexul Energetic Oltenia, din care fac parte peste 12.000 din cei 13.300 de salariaţi. Să ai de ales între zeci de sindicate şi să nu te simţi reprezentat de nimeni arată chiar mai rău decât situaţia din politică, unde cu greu ne putem decide cu ce partid să votăm, pentru că toţi politicienii sunt doar pentru ei, nu şi pentru noi.

Din punct de vedere al Complexului Energetic Oltenia, momentul critic pare să fi trecut. Nu ştiu ce le spune Boza protestatarilor de reuşeşte să îi întoarcă de fiecare dată, dar există posibilitatea ca acesta să devină mai apropiat de salariaţi decât de liderii sindicali, consideraţi primii vinovaţi pentru multe rele din companie. Asta deşi în mod evident societatea este condusă de directori, nu de liderii sindicali.

Vizualizări: 1,606

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: