Mall-ul, evacuat pentru o simulare de incendiu

Cel mai mare centru comercial din municipiul Târgu Jiu a fost evacuat luni dimineaţa chiar la momentul începerii activităţii magazinelor de aici, pompierii militari efectuând un exerciţiu ce viza izbucnirea unui incendiu la unul din restaurantele aflate la etajul clădirii. O parte din bucătăria restaurantului a fost cuprinsă de flăcări, conform scenariului şi, ca urmare, tot mall-ul a trebuit evacuat pentru a nu se întâmpla tragedii ca în alte locuri din lume.

Angajaţii centrului comercial, dar şi clienţii au avut ocazia să experimenteze pentru prima dată o astfel de situaţie, mulţi dintre ei luând în calcul că oricând este posibil un astfel de incident. Alarmele de incendiu din întreg mall-ul au intrat în funcţiune la ora 10:00, chiar când magazinele îşi începeau activitatea.

Personalul de aici, dar şi clienţii au fost evacuaţi de personalul de specialitate al centrului comercial, ulterior sosind pompierii militari. Intervenţia acestora a fost urmărită din parcarea mall-ului de cei evacuaţi, unul dintre agenţii de pază de la un magazin considerând că evacuarea lui s-a făcut degeaba. El ar fi vrut să rămână în clădire şi să dea o mână de ajutor, lucru pe care vrea să îl facă şi în cazul în care vreodată se va confrunta cu o astfel de situaţie reală. „Mi-ar fi plăcut să fie ceva mai adevărat, mai ales că ne-au evacuat şi pe noi, cei de la pază. Eu, practic, trebuia să rămân să ajut bătrâni, copii, cine avea nevoie de mine acolo. Mi-au spus să merg afară, dar ce să fac aici în parcare, nu ştiu. Eu vă spun că într-o situaţie reală nu aş ezita să dau o mână de ajutor în cazul în care ar fi nevoie”, a declarat agentul de pază.

Restul angajaţilor evacuaţi, tinere în cele mai multe cazuri, priveau cu zâmbetul în colţul gurii tot ce se întâmpla în interiorul centrului comercial. Unele dintre ele au admis că, la o adică, s-ar pierde cu firea dacă ar vedea foc în jurul lor.

Clienţii veniţi la magazinele din mall la prima oră au rămas şi ei în parcare şi au aşteptat să vadă ce se întâmplă, iar timpul nu l-au pierdut pentru că, la final, după încheierea „incendiului”, cei de la SMURD au explicat practic manevrele care trebuie aplicate unei persoane care se îneacă cu mâncare de către cineva care îi poate salva viaţa. Paramedicul a arătat pas cu pas ce trebuie făcut pentru ca o persoană aflată într-o astfel de situaţie să fie salvată, iar vorbele sale au fost urmărite cu interes de cei strânşi în jurul său.

„Am văzut cu toţii ştiri despre nenorocirile care se pot produce  în cazul unor situaţii de urgenţă la asemenea centre aglomerate. Tocmai de aceea, prin aceste exerciţii încercăm să verificăm modul în care sunt pregătiţi atât angajaţii acestor centre, persoanele din rândul angajaţilor care au atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, precum şi pentru a-i obişnui pe cetăţeni cu astfel de situaţii pentru a fi pregătiţi şi a şti ce trebuie să facă într-o situaţie reală”, a menţionat, la sfârşitul exerciţiului, Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Vizualizări: 530

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: