Management de dat în gropi: CE Oltenia are lăcătuşi cu mastere şi doctorate!

Managementul lui Laurenţiu Ciurel la Complexul Energetic Oltenia continuă să şocheze. „Personalul în curs de plasare” de la termocentrala Turceni, aflat de câteva zile în grevă japoneză, vine cu noi dezvăluiri. Oamenii explică faptul că jurişti şi economişti cu mastere şi doctorate ori auditori recunoscuţi la nivel internaţional sunt presaţi să accepte trecerea pe posturi de lăcătuşi sau electricieni, deşi nu au habar să facă aceste meserii. Aceştia arată că lucrează din anii ’80 ca personal TESA, nu cum mint cei din administraţie, că au fost muncitori la bază şi ajunşi economişti la apelul de seară. Mai mult, compania minieră a investit an de an în ei, trimiţându-i la cursuri de perfecţionare ca experţi sau evaluatori. „Nu ştim pe ce criterii am fost aleşi noi să trecem pe posturi de muncitori. Cred că nu ne agreează domnul Răuţ, că tot dânsul face jocurile. Unii zic că dacă intrăm în partid, se rezolvă. Eu nu ştiu să fac politică, ce să fac eu într-un partid?”, se întreabă Elena Sfia, economist.

ileana_sfiaIleana Sfia este economist şi lucrează în compania minieră din anii ‘80. A ajuns la termocentrala Turceni în 2004, când s-a înfiinţat complexul energetic, iar o parte din personalul CNLO a fost transferat acolo. „Minerii”, cum erau numiţi cei preluaţi de la Compania Lignitului, au fost probabil consideraţi intruşi de Ion Răuţ, fostul securist al IM Turceni, ajuns apoi director de resurse umane la CE Turceni şi ulterior la CE Oltenia. Acum, toţi minerii şi energeticienii din Oltenia sunt în aceeaşi societate, Complexul Energetic Oltenia, societate reorganizată de doi ani de cuplul Laurenţiu Ciurel – Ion Răuţ, pe criterii de prietenii, afinităţi, duşmănii şi apartenenţă politică.

Sute de angajaţi cu studii superioare au acceptat să fie trecuţi pe studii medii, pentru a nu-şi pierde serviciul. ITM Gorj a fost indiferent la abuzurile din companie. Salariaţii au fost trecuţi pe meserii cu care nu au nicio legătură, în afara faptului că diploma de bacalaureat atestă o anumită pregătire tehnică, aşa cum era pe vremea lui Ceauşescu.

„Suntem dispuşi să intrăm în greva foamei”

Ileana Sfia nu este un simplu economist, ci este auditor membru al Asociației Auditorilor Interni din România, Institutului Internațional al Auditorilor, dar are şi calificări precum expert contabil autorizat, expert judiciar, evaluator ANEVAR și studii de master în domeniu. „Compania a investit în pregătirea mea de-a lungul anilor, iar acum, fără să fi avut vreo greşeală în activitatea mea, vrea să mă treacă pe post de lăcătuş. De ce? Pentru că nu am vrut să mă dau la o parte din postul de auditor când a vrut domnul Răuţ? Lucrez din 1988, am avut și funcții de răspundere. Când am venit la Turceni de la CNLO, am muncit foarte mult, pentru că aici nu erau calculatoare, se ţinea evidenţa cu creionul, în timp ce noi lucram în Oracle. Am găsit însă o mare deschidere la colegi, am muncit împreună, am pus treaba pe roate, dar sunt câţiva care au spus mereu că noi suntem „minerii”. Cred că de asta nu ne-a agreat domnul Răuţ, pentru că proveneam din minerit, altfel nu văd nici un motiv. Am muncit foarte mult. Și acum nu mai au nevoie de mine. Societatea a investit mulți bani în noi și acum angajează alte persoane sau promovează oameni care nu au experiența noastră. Nu vom renunța și suntem dispuși să intrăm în greva foamei”, a declarat Elena Sfia, economist la CE Oltenia.

Unii daţi la o parte, alţii angajaţi

Un alt angajat aflat în grevă japoneză, Alberto Păunescu, este doctor în economie și totuși el este dat la o parte. Nu pentru a fi redus personalul TESA, cum susţine administraţia, ci pentru a fi angajate alte persoane. Chiar zilele trecute, la Turceni a apărut o economistă nouă, Poiană. Complexul face angajări pe bandă rulantă în plină campanie electorală şi pe posturile cu studii medii. Domnica Paloş a făcut săptămâna trecută protecţia muncii, tânăra reuşind în sfârşit să ia bacalaureatul în 2014, după ce în 2011 l-a picat cu media 2.

Administraţia CE Oltenia a rezolvat în ultimele zile doleanţele unora din cele 12 persoane aflate „în curs de plasare”, care au intrat în grevă japoneză. Pentru unii, mai vocali, s-au găsit soluţii de rămânere pe posturi pentru care au pregătirea necesară. Dănuţ Stegărescu a fost rezolvat printre primii, iar vineri a fost chemat la discuţii şi Constantin Nănuţ, cei doi fiind cei care au făcut declaraţii publice despre abuzurile companiei. Vineri mai erau în grevă japoneză cinci persoane: Alberto Păunescu, Ion Turcitu, Mariana Ciurlău, Ileana Sfia și Floarea Popescu.

Reamintim că la nivelul complexului sunt câteva zeci de persoane care au refuzat să semneze actele adiţionale prin care să accepte trecerea pe posturi cu studii medii sau de muncitori necalificaţi, mai ales că selecţia nu a fost transparentă şi făcută pe baza unor criterii de competenţă. De șapte luni, lor li s-au luat atribuțiile, birourile, calculatoarele și au fost mutați într-o sală unde așteptau să treacă cele 8 ore de program. Ei au intrat în grevă japoneză, atrăgând atenţia asupra umilinţei la care sunt supuşi, dar şi asupra faptului că erau plătiţi de şapte luni fără să facă nimic. Administraţia a rezolvat problema pe jumătate, în sensul că umilinţa a rămas, dar li s-a dat de muncă. Adică au fost duşi într-o arhivă cu miros de şobolani morţi, li s-au dat măşti de protecţie şi au fost puşi să numeroteze documente vechi.

Cei care au rămas în grevă japoneză sunt dispuși chiar să intre în greva foamei. Ei sunt supărați și pentru că directorul Diviziei Energetice, Aurel Medințu, a spus despre ei că sunt promovați acum 2-3 ani, pe pile, deşi ei lucrează de zeci de ani în companie şi, cu excepţia lui Dan Stegărescu, oamenii nu au avut nicio legătură cu politica şi cu partidele.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: