Roşca: Ruşeţ ne ameninţă că după alegeri vom fi atacaţi dur

Nelu Roşca, preşedintele Sindicatului Liber de la Cariera Roşiuţa, l-a atacat dur pe Ion Ruşeţ, preşedintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), din cauza căruia susţine că a început un alt proiect de înfiinţare a unei organizaţii sindicale. Liderul de la Roşiuţa spune că Ruşeţ ameninţă că după 16 noiembrie, adică după alegerea preşedintelui, vor fi atacuri dure asupra sindicatelor. Ion Ruşeţ se bucură de susţinerea directorului general al companiei, Laurenţiu Ciurel, care i-a oferit sprijin după ce a făcut praf partidul care îl făcuse senator.

Nelu Roşca a fost la o emisiune tv cu alţi doi lideri sindicali, Constantin Creţan şi Dan Pîrvulescu. Creţan face parte din proiectul de înfiinţare a sindicatului „Solidaritatea“ Oltenia, dar cei de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) pare că se auto-invită în această organizaţie. Asta după ce au spus de multe ori de Roşca, Bădiţa, Iovan, Marciuc şi alţii care fac acum sindicatul „Solidaritatea“, că fac jocurile administraţiei. Cei din FNME susţin că ar intra în Solidaritatea dacă nu ar fi în acest sindicat Ruşeţ, Căldăruşe şi Condescu.

Roşca: Depun plângere penală

Nelu Roşca, preşedintele sindicatului de la Cariera Roşiuţa, a spus la TV Sud că Ruşeţ a pus presiune pe preşedinţii de sindicat şi a încercat să le fure membrii, pe care să-i înscrie în SMEO. El se gândeşte chiar să depună o plângere penală pentru intimidare. „Atât dânsul, cât şi domnul Căldăruşe au venit la ceilalţi lideri de sindicat să încerce o manipulare grasă şi să spună: depărtaţi-vă de Roşca, că mâine vin mascaţii să-l ia. Eu mă consider om care nu a încălcat legea. Din acest motiv mă gândesc să fac o plângere la parchet pentru intimidare, agresiune, atacarea demnităţii mele. Ceea ce fac dânşii. Nu am nicio problemă, pot dormi liniştit în casă la mine. Dar să pui presiune pe mine, doar ca să faci tu o manipulare! Pentru a te păstra pe tine în vârful unei piramide sindicale“, se plânge Roşca.

Sindicalistul Nelu Roşca spune că Ion Ruşeţ i-a ameninţat că după alegerile din 16 noiembrie sindicatele lor vor fi atacate dur. „Există martori care probabil vor fi chemaţi în următoarea perioadă. Ne ameninţă că după 16 o să înceapă nu ştiu ce atacuri asupra organizaţiilor sindicale, că va face dezvăluiri. Ce înseamnă asta? Dacă va continua, voi face plângere penală. O să am o discuţie şi cu o casă de avocatură“, a declarat Roşca la TV Sud.  

„Noi dezorientaţi, voi îl atacaţi pe Ciurel“

Pe Ruşeţ nu-l vor nici Nelu Roşca, nici Constantin Creţan, dar motivele sunt diferite. „A distrus FNME, după care avut să distrugă aceste sindicate. Sunt de acord să facem pace sindicală, dar nu cu oameni cu grade, compromişi, care sunt curele de transmise ale unor persoane sau ale unor servicii“, a spus Creţan.

Roşca spune că el şi alţi lideri au crezut că pot face un proiect serios cu Ruşeţ. „S-a preluat acest proiect (n.red SMEO) şi a fost manipulat, băgat pe sub masă, intervenţii pe fiecare zonă ca să se destructureze sindicatele, de către Ruşeţ. Au început jignirile cu baroni sindicali, cu cutremurele sindicatelor. Dânsul a participat vreodată în mişcarea sindicală la vot deschis? Niciodată. Pe de altă parte a schimbat fără să ne consulte denumirea SMER în SMEO căutând să ne înlăture, să ne ia membrii, ca să se menţină dânsul în vârful piramidei“, explică Roşca. El mai spune că la întâlnirea din data de 3 noiembrie, când 11 sindicate au semnat un acord, a fost chemat şi Gabriel Căldăruşe, dar acesta nu a venit. „Noi facem apel la sindicatele din Federaţia Univers, nu am făcut apel la nicio altă federaţie“, spune Roşca, în contextul în care foştii colegi de la FNME ar vrea să intre în acest sindicat. „Am dori ca această negociere a CCM să ne găsească cât mai uniţi pentru că în situaţia de faţă, dacă sindicatele merg la masa negocierilor dezbinate, nu vom rezolva nimic. De anul trecut şi până în prezent am pierdut 22% din cheltuielile cu munca vie. Să nu se supere colegii, dar noi anul acesta trebuia să negociem act adiţional, dar şi-au permis unele persoane să negocieze nişte protocoale care sunt sub nivelul bugetului de venituri cheltuieli“, a declarat Pîrvulescu de la FNME.

„Dane noi am fost dezorientaţi, tu ai atacat conducerea CEO. Voi cu atacurile la adresa companiei, pe noi că ne-a zăpăcit cu organizările colonelul“, a răspuns Roşca. 

REACŢIE

Liderii sindicali din minerit afiliaţi la Federaţia Univers au semnat săptămâna trecută un comunicat de susţinere a candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. Minerii au votat împotriva lui Ponta, după cum susţin inclusiv primarii PSD. A doua zi după primul tur, Roşca şi ceilalţi sindicalişti s-au dezis de proiectul lui Ciurel-Căldăruşe-Ruşeţ de formare a SMEO. Nelu Roşca nu regretă însă susţinerea pentru Ponta. „Este opţiunea mea. A lu’ Nelu Roşca. E vreo problemă?“, a spus Roşca, deşi opţiunea nu părea personală, câtă vreme a pus ştampila sindicatului pe comunicat.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: