Mâncare de cartofi simplă, de post

Această rețetă de mâncare de cartofi, simplă și rapidă. Mâncărica este perfectă pentru a fi consumată ca atare, lângă o salată, dar și pe post de garnitură, este destul de ușor de pregătit.
Ingredientele sunt destul de simple și ușor de găsit, fiind vorba doar de legume și condimente.
Ingrediente:
1 kg. de cartofi tăiați în cuburi egale, recomand cartofii cu coaja rozalie, care nu sunt atât de sfărâmicioși
100 de grame de ceapă tocată fin
2 linguri de ulei
1 cățel de usturoi zdrobit
1 linguriță paprika dulce, aromată
1 legătură de pătrunjel verde, tocat fin
sare și piper
opțional: 1 frunză de dafin
opțional: un ardei gras sau 1 lingură de pastă de ardei
opțional: 1/2 lingură de pastă de roșii
Mod de preparare:
Se încinge pe foc mediu o cratiță de 1,1/2 – 2 litri. Se adaugă uleiul și imediat ceapa tocată fin, usturoiul zdrobit și, dacă folosiți, ardeiul gras tocat în cubulețe mici.
Folosirea ardeiului pentru tocănița de cartofi este opțională. Puteți renunța la el dacă nu aveți sau nu vă place gustul de ardei prea pronunțat. Ceapa se va presăra de la început cu un praf de sare și se va căli pe foc mediu-mic, să se înmoaie fără să se rumenească.
După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă paprika dulce și, dacă folosiți, tot acum se adaugă și pasta de ardei. Se amestecă rapid paprika în ceapa călită și imediat se adaugă 1/2 de litru de apă fierbinte, pentru că paprika se caramelizează ușor și își schimbă atât culoarea cât și aroma.
Se adaugă în cuburile de cartofi. E important să fie cât de cât egale, ca să se gătească în același timp. Dacă e cazul, se completează tocănița de cartofi cu apă fierbinte, doar atât cât e nevoie pentru ca să fie acoperiți cartofii. Adăugăm frunza de dafin (doar dacă vrem) și sare după gust.
După 16-17 minute, dacă deja au fiert cartofii dar mâncarea vi se pare încă prea lichidă, scoateți 2 linguri de cartofi fierți din zeamă. Zdrobiți-i cu o furculiță și adăugați pasta de roșii, dacă alegeți să o folosiți.
Diluați imediat amestecul de cartofi zdrobiți și pastă de roșii cu puțină zeamă fierbinte. Amestecați și turnați această pastă în cratița cu tocăniță de cartofi, amestecând bine după aceea. Mai dați 2-3 clocote și mâncarea se va îngroșa frumos, fără să fie nevoie să adăugați făină sau alt amidon față de cel conținut în mod natural de cartofi.
Potriviți gustul mâncării cu sare și piper. Gustați, e posibil să fie nevoie de mai multă sare decât vă așteptați, pentru că de obicei cartofii absorb mai multă sare decât alte legume. În final, opriți focul și presărați mâncarea cu pătrunjelul tocat fin.
Vizualizări: 108
Distribuie Trimite pe WhatsApp