Manu Tomescu explică de ce angajatorii nu cer condiţii deosebite de muncă

Manu Tomescu, unul din liderii sindicali din termocentrala Rovinari, a explicat faptul că angajatorii nu au niciun interes să facă demersuri pentru încadrarea salariaţilor în condiţii speciale sau deosebite de muncă, pentru că asta le atrage costuri suplimentare. Reamintim că în Complexul Energetic Oltenia sunt opt mii de mineri şi energeticieni care riscă să piardă la 31 decembrie încadrarea în condiţiile deosebite de muncă.

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a anunţat că a început demersurile pentru ca guvernul să dea o hotărâre prin care să prelungească perioada în care minerii şi energeticienii să poată beneficia de condiţii deosebite de muncă, ceea îi ajută să iasă mai devreme la pensie. Demersuri au făcut şi sindicatele, dar şi politicienii, însă reacţiile de până acum ale guvernului nu sunt încurajatoare.

Liderul sindical Manu Tomescu ştie şi de ce. Recunoaşterea condiţiilor deosebite înseamnă costuri mai mari pentru angajator. „Cu alte cuvinte în ceea ce ne priveşte pe noi, minerii şi energeticienii din C.E. Oltenia, lucrurile sunt clare că avem în această companie locuri de muncă care se încadrează la toate cele trei grupe de muncă prevăzute de legislaţia în vigoare (normale, deosebite şi speciale). Însă grupele de muncă în condiţii deosebite şi speciale obligă angajatorul la cheltuieli suplimentare cu contribuţiile plătite statului. Deci niciodată angajatorii noştri (Guvernul României, Ministerul Energiei şi Administraţia C.E. Oltenia) nu se vor înghesui să ne recunoască şi să ne plătească grupele de muncă, dacă noi nu le cerem să ne respecte şi să ne acorde acest drept”, susţine Manu Tomescu.

Acesta a explicat că locurile de muncă în condiţii speciale sunt locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor. Manu Tomescu se întreabă dacă nu cumva vor fi tăiate drepturile minerilor şi energeticienilor care decurg din condiţiile de muncă deosebite pentru a putea compania să suporte costurile cu certificatele verzi, certificatele de CO2 şi alte taxe şi impozite.

Vizualizări: 2,526

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: