Marciuc: L-am anunţat pe ministru că e posibil să fie proteste

Sindicatele din cadrul CE Oltenia se pregătesc de proteste. Liderul federaţiei Univers, Adrian Marciuc, a spune că i-a transmis ministrului Energiei, Victor Grigorescu, că federaţiile discută despre organizarea unor acțiuni sindicale în august. Nemulțumirile sindicatelor pleacă de la concedierile programate pentru acest an, care vor adânci criza de personal din companie, spune Marciuc. Adrian Marciuc a vorbit și despre situația carierei Jilț Sud unde sunt probleme în privința avansării excavatoarelor din cauza lipsei fronturilor de lucru.            

Reporter: În ce stadiu este CE Oltenia cu obținerea hotărârii de Guvern privind asigurarea venitului de completare pentru personalul ce va fi disponibilizat anul acesta?

Adrian Marciuc: Am participat luni la comisia de dialog social de la Ministerul Energiei în care s-au avizat aceste hotărâri privind venitul de completare, vor fi trimise către Ministerul Muncii și Finanțe urmând a fi dată hotărârea de Guvern.

Rep.: Va fi respectat termenul de 1 septembrie pentru demararea acestor concedieri colective?

A.M.: Din calculele făcute și de noi și de administrație se pare că vor intra cu prepensionare toți salariații care vor îndeplini vârsta de pensionare în august 2018. Deci doi ani. Luna august, 1 august, va fi de referință. Urmând ca luna august și septembrie de care vorbeau să nu intre pe program.

Rep.: În ceea ce privește cariera Jilț Sud, au fost efectuate acele angajări din rândul proprietarilor de terenuri pentru deblocarea activității?

A.M.: Am avut chiar astăzi o discuție cu domnul director Ilie Ionel. Săptămâna trecută s-a amânat acel pachet de 17 angajări. Pentru săptămâna aceasta, pentru joi s-a amânat. Membrii Directoratului vor niște date suplimentare adică niște angajamente și de la proprietari, niște angajamente prin notar, prin care sunt de acord cu cedarea terenurilor. Se lucrează la aceste angajamente urmând ca joi să treacă prin Directorat. Sperăm să fie toate făcute să treacă prin Directorat.

Rep.: În aceste condiții, există activitate în carieră?  

A.M.: În carieră se lucrează, chiar la 7 zile, este nevoie de cărbune. I-am adus la cunoștință și domnului ministru că se lucrează foarte greu, având în vedere și disponibilizările de anul trecut, lipsa de personal pe utilaj, toate carierele au deficit de personal, acum dacă intră și acest program de 700-800 de salariați o să avem și mai mare lipsă de personal. I-am adus la cunoștință că e posibil să urmeze și proteste, acțiuni sindicale în luna august. Împreună cu toate federațiile, am avut discuții și cu domnul Dan Pârvulescu și cu celelalte federații, pentru că nu se apleacă nimeni asupra noastră. Legea energiei a fost trimisă înapoi, deci se adună cam multe probleme.   

Vizualizări: 1,603

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: