Gigel Jianu: Rezolvăm facturile atât cât să nu avem blocaje

Municipiul Motru nu riscă deocamdată să fie debranşat de la energia electrică, spune primarul Gigel Jianu. Edilul a explicat că a reuşit să mai plătească din vechile datorii, astfel încât să nu se ajungă într-o astfel de situaţie. Sunt însă restanţe la creditele bancare contractate de administraţie, pentru care primăria va trebui să plătească penalităţi. Primarul vorbeşte despre posibilitatea refinanţării creditelor. În ceea ce priveşte subvenţionarea agentului termic faţă de Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru (UATAA), primarul Jianu a fost mai rezervat.

Reporter: Riscă municipiul Motru să fie debranşat de la energia electrică, aşa cum aţi anunţat la începutul acestei luni? Spuneaţi că aveţi facturi mari neachitate...
Gigel Jianu: Noi rezolvăm facturile atât cât să nu avem blocaje de vreun fel. Nu înseamnă că le-am rezolvat pe toate sau rezolvăm tot. O luăm cu cele mai vechi, care ar putea să ne creeze probleme, dar nu putem să le rezolvăm pe toate aşa, dintr-o dată. Deocamdată nu se pune problema ca municipiul Motru să fie debranşat de la energia electrică.

Rep.: În ceea ce priveşte ratele pe care le are de plătit primăria la bănci care este situaţia?
G.J.: Cu ratele la bancă suntem deja restanţieri şi trebuie să plătim rata din luna iunie. Va trebui să plătim penalităţi. Am prioritizat datoriile din anul trecut, să le achităm, pentru că avem nevoie de o aprobare de la agenţia de acordare a creditelor publice ca să putem face refinanțarea şi să venim cu o rată lunară mai mică. Au fost două credite, refinanțăm și facem unul singur, cu o dobândă mai avantajoasă, o rată lunară mai bună. Creditele au fost contractate în 2012 și mai târziu, unul pentru co-finanțarea proiectului de realizare a Parcului Minerul și altul pentru co-finanțare pentru realizarea bazei de agrement, ștrandul.

Rep.: În ceea ce priveşte subvenţia pe care o acordă primăria către UATAA Motru. Când vor primi aceşti bani?
G.J.: E o problemă şi asta. UATAA este şi ea în dificultate. Sunt multe de rezolvat. UATAA e în insolvenţă şi în orice moment banii ar ajuta la îmbunătăţirea situaţiei. Nu pot să spun exact când pot achita o parte din acei bani. Prioritate au salariile şi buna funcţionare, să nu rămânem fără utilităţi.

Rep.: Spuneaţi că veţi cere şi un audit extern...
G.J.: Lucrez la o verificare, o analiză, să văd de când sunt toate datoriile. Va fi o situaţie clară cu toate datoriile, cu tot ce avem, când s-au făcut, care au fost veniturile, de ce am ajuns în situaţia aceasta, a cui e vina de fapt. Voi veni cu un raport amănunţit în Consiliul Local pe data de 28 iulie, consilierii trebuie să ştie exact, că o parte dintre ei sunt consilieri noi. Atunci voi cere și un audit extern, deja am întocmit un proiect de hotărâre.

Vizualizări: 2,840

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: