Marin Condescu, scrisoare deschisă către primarul Romanescu

Principalul creditor de la Pandurii Lignitul Târgu Jiu, Marin Condescu, a dat publicității o scrisoare deschisă adresată primarului Marcel Romanescu, pe care îl acuză de acțiuni împotriva clubului de fotbal. Condescu îi transmite acestuia că echipa poate juca și pe alte stadioane, dar se va asigura că aceia care au împiedicat clubul să își folosească propriile bunuri vor plăti în instanță.

Iată textul integral al documentului: 

SCRISOARE DESCHISA DOMNULUI PRIMAR AL MUNICIPIULUI TARGU JIU, MARCEL LAURENTIU ROMANESCU

        Domnule primar,

        Subsemnatul CONDESCU MARIN, va trimit aceasta scrisoare deschisa in calitate de fost presedinte al CS Pandurii Lignitul Targu Jiu din anul 2003 pana in ianuarie 2014, cu contract de performanta la acest club, actualmente creditor si finantator incepand cu anul 2016 si pana la iesirea din insolventa a acestuia, membru fondator in calitate de reprezentant al USM Oltenia in AGA si cetatean de onoare al Municipiului Targu Jiu din 18 iunie 2005 - pentru meritul de a fi promovat aceasta echipa in Liga 1, alaturi de jucatori si staff-ul tehnic condus de Emil Sandoi, sustinuti de suporteri si iubitorii de fotbal din judetul Gorj, cu sprijinul membrilor fondatori, cu suportul minerilor si energeticienilor, promovare care a devenit, dupa 43 de ani de la infiintarea Clubului, un vis implinit!

        Stiu, e greu sa fiti urmas la primarie al unor oameni care au dus numele "Pandurii" si orasul Targu Jiu in tara, in Europa si intreaga lume si va inteleg frustrarile. Oamenii acestia au construit in 13 ani o echipa care sa devina vicecampioana Romaniei, sa joace in grupele Europa League, sa elimine echipa Braga cu 2-0 la ea acasa (echipa venita din Liga Campionilor), sa dea echipei nationale a Romaniei 6 jucatori si inca 4 jucatori la nationalele tarilor din care proveneau, sa vanda jucatori formati la Centrul de Copii si Juniori ai Clubului unde activau si activeaza 200 de sportivi sau din cei achizitionati de catre echipa de seniori in valoare de 10 milioane de euro, sa aiba un lot de jucatori care sa valoreze (dupa siteul Transfermarkt) 28 milioane de euro in 2014, sa aiba in ianuarie 2014 in conturile Clubului (conform extraselor de cont) peste 4 milioane de euro si sa nu aiba datorii la bugetele speciale ale statului. Stiu, dumneavoastra, ca arbitru care ati activat in fotbalul romanesc, cunoasteti aceste lucruri:

- pentru echipele participante in Europa League este obligatoriu sa respecte regula fair-playului financiar;

- in lipsa acesteia, UEFA nu permite participarea si nu plateste prestatia, doar v-am reamintit!

       Si, ca sa incheiem cu istoria, Dorin Brozba (istoricul echipei Pandurii) spunea in iulie 2005, odata cu promovarea echipei in Divizia A "nu putem sti cum va fi pe acest taram necunoscut al Diviziei A. Insa OAMENII care au facut posibil acest salt astrnomic langa greii tarii merita un monument pentru istorie la intrarea principala a Stadionului Municipal. Ei sunt niste eroi adevarati pentru toata suflarea gorjeana, chiar pentru Oltenia, dupa retrogradarea Craiovei, iar noi, oamenii de rand, urmati de nepotii nepotilor nostri, vrem sa le retinem si sa le cinstim numele si faptele peste zeci si zeci de ani. O merita din plin, fiinca in istorie au dreptul sa salasluiasca doar cei pe merit alesi". (10 Iulie 2005)

        E, v-am spus: e greu! Poate ar fi fost posibil ca dupa moartea eroilor din 2005 sa se implineasca acest lucru, cand Stadionul Municipal din Targu Jiu apartinea Pandurilor si locuitorilor Municipiului Targu Jiu. Acum... ca apartine domnului Marcel Romanescu... dar, sa lasam istoria!

        Avand in vedere iesirile dumeavoastra oficiale prezentate in calitate de primar al Municipiului Targu Jiu (pentru ca nu aveti nicio calitate la CS Pandurii Lignitul Targu Jiu, nici macar aceea oferita de Statutul organizatiei membrilor fondatori, pe care ati refuzat-o constant), cu privire la cei care au jefuit, furat, devalizat Clubul Pandurii vreme de 15 ani, va propun un parteneriat pe aceasta cale pentru a-i identifica si a sesiza organele abilitate ale statului, pentru a-i obliga in instanta sa restituie ce au luat acestui Club si nu a face vorbe la o cafea si o tigara la coltul primariei. Martori vor fi alegatorii dumneavoastra, pe care in campania electorala i-ati castigat cu infinita dragoste pentru Pandurii.

        De la intrarea in insolventa a Clubului, in calitate de reprezentant al creditorilor salariati si chirografari impreuna cu Razvan Stanca (fosta glorie a Pandurilor - portar), care detinem peste 60% din creantele Clubului, sprijiniti si ajutati de administratorul judiciar si administratorul special (conducatorul Clubului in insolventa), confirmati de judecatorii instantelor abilitate, am identificat pe cei care, incepand cu anul 2014, prin actiunile lor ilegale (fapt dovedit de instanta) au dus clubul in insolventa:

1. ANAF Gorj care la data de 30.07.2014 impune Clubului suma de plata in valoare de 2.413.188 lei prin Decizia FGJ 476/2007 in urma controlului efectuat, considerand in proportie de peste 90% ca investitiile efectuate de Pandurii in Complexul Sportiv Targu Jiu sunt ilegale. In 2019, Pandurii a reusit, prin hotarari definitive, sa demonstreaze ca aceasta povara a fost nedreapta si instituita de comanda politica. Cu ajutorul instantelor de judecata, am reusit sa aratam adevarul, dar efectele au fost devastatoare pentru situatia financiara a Clubului.

2. Hotararea Consiliului Local nr. 118/31.03.2014 transfera, fara sa aiba drept legal, din patrimoniul CS Pandurii Lignitul Targu Jiu catre CNI bunuri in valoare de 4.529.384.13 lei.

3. Hotararea Consiliului Local 124/15.04.2014 suspenda Contractul de comodat nr. 1628/26.04.2005 si actele aditionale 1, 2, 3, 4, 5 pentru a da o aparenta de legalitate transferului patrimonial din Hotararea 118/31.03.2014 si incearca sa justifice transferul de proprietate de la CS Pandurii la Primaria Targu Jiu. Ce a fost? Confiscare? Nationalizare? Custodie? Fiindca Hotararea Consiliului Local nr. 331/ 28.08.2006 arata la art.3. ca "investitiile cu destinatie strict sportiva ce vor fi realizate de CS Pandurii Lignitul Targu Jiu trec, dupa incetarea Contractului de comodat, in patrimoniul Municipiului Targu Jiu".

4. Hotararea Consiliului Local 305/12.09.2014 cu restituirea anticipata a bunurilor CS Pandurii Lignitul Targu Jiu primite prin Contractul de comodat nr. 1628/26.04.2005 si actele aditionale, pentru a fi predate prin protocol catre CNI, bunuri din Stadionul Municipal, libere de orice sarcini (terenul 1, pista de atletism, bazin de recuperare, vestiare etc.). Cum au fost gasite bunurile predate CNI ca fiind libere de orice sarcini? Suspendarea Contractului de comodat si restituirea anticipata a bunurilor primite in folosinta duc la pierderi pentru Club pana la 17.10.2019, cand este receptionata investitia, de 24 de milioane de euro (jucatori, abonamente, publicitate, sponsorizare, drepturi tv, cheltuieli cu inchirierea altor locatii pentru meciuri si antrenament, deplasari, cazare, masa, etc.)

5. Hotarearea CL 396/ 17.10.2019 care prevede receptionarea investitiei facute de CNI si in mod normal repunerea in drepturi a Contractului de comodat nr. 1628, dar in care uitati sa mentionati si incetarea prevederilor HCL 124/15.04.2014, cu intentie.

        Domnule Romanescu, primar al Municipiului Targu Jiu, contractul de comodat "este real, fiind necesara realizarea acordului de vointa si predarea bunului care face obiectul acestuia”. Adica, pe intelesul celor care analizeaza oportunitatea si nu legalitatea documentelor inaintate de "grupul de lucru" al primarului, trebuie sa inapoiati Clubului ce ati "confiscat, nationalizat, dosit, furat" prin Hotararea CL 124/15.04.2014 si Procesul verbal de predare-primire nr. 4816/10.11.2014 in urma Notificarii nr. 4798/10.11.2014 a DPP, pe care ati uitat sa le inaintati Consiliului Local la data de 17.10.2019.

        Prin actiunile intreprinse si intocmirea referatelor inaintate pentru hotararile ulterioare ale Consiliului Local din octombrie 2019 pana in martie 2020, printr-un abuz de putere sistematic, minciuna, culminand cu folosirea abuziva a patrimoniului Clubului, faceti orice ca echipa sa fie lipsita de resurse financiare obtinute din investitiile sale si pe cheltuiala sa. Va reamintim ca echipa Pandurii este in insolventa, fiind lipsita de aportul financiar al membrilor fondatori de la 1 ianuarie 2018. Dar administratorul special, administratorul judiciar, Adunarea Creditorilor au facut investitii prin eforturi financiare uriase pentru a face posibil ca, dupa 4 ani de exil, echipa sa revina la Stadionul care s-a construit pentru ea.

        Pandurii a executat in 2019, la cererea DPP a CL, toate lucrarile necesare la bunurile pe care DPP le-a recunoscut ca investitii ale Pandurilor (terenul 1, instalatia de irigare, instalatia de degivrare, suprafata de iarba a terenului 1), afectate in mod substantial de constructor la realizarea noii investitii, sperand ca odata cu inaugurarea Stadionului sa poata sa isi recupereze din costurile efectuate.

        Prin Hotararea CL nr. 396 /17.10.2019 dictata de primarul Marcel Romanescu si "grupul de lucru" ati confiscat, nationalizat, furat a doua oara bunurile apartinand patrimoniului Clubului, Complexul Sportiv Targu Jiu devenind "stadionul meu". Continuandu-va "asaltul" asupra patrimoniului CS Pandurii, asa cum am aratat, l-ati pus si sub lacat cu ajutorul DPP, care a devenit "mana dreapta si bratul inarmat" al abuzului de putere prevazut la art.15 din noul Cod Civil, prin interzicerea accesului Pandurilor la propriul patrimoniu si desfasurarea activitatilor pentru care a fost atribuit Complexul Sportiv Municipal. Astfel, ati incalcat una din prevederile esentiale, aceea de a nu tulbura activitatea comodatarului.

        Domnule primar, fara performantele realizate de Pandurii Targu Jiu, acest stadion nu s-ar fi realizat si nu ati fi putut folosi sintagma "al meu".

        Domnule primar, HCL nr. 262/28.06.2011 a dat in folosinta gratuita, prin Contractul de comodat, pe o perioada de 15 ani efectiv si nu consecutiv. Durata de 15 ani de folosinta efectiva este necesara pentru amortizarea investitiilor facute de Clubul Pandurii, in conformitate cu art. 28 alin. 3 , lit.a) din codul fiscal si Legea contabilitatii: "societatea care a realizat investitiile la spatiul detinut in baza Contractului de comodat (comodatarul) isi poate deduce cheltuielile cu investitiile prin amortizarea lor pe durata contractului, aceastea neputand fi deduse integral la momentul efectuarii lor". "In cazul proprietarului (comodantul), valoarea investitiilor efectuate de comodatar ce ii vor fi predate acestuia la finalul contractului reprezinta venit brut din cedarea folosintei bunurilor. El va declara valoarea investitiilor in vederea suplimentarii bazei de impunere". Le-ati declarat la sfarsitul anului 2019, domnule primar?

        Legiuitorul a gasit o explicatie pentru abuzul de putere nepedepsit la art. 1367 din noul cod civil: "cel care a cauzat un prejudiciu nu este raspunzator daca in momentul in care a savarsit fapta pagubitoare era intr-o stare, chiar vremelnica, de tulburare a mintii, care l-a pus in neputinta de a-si da seama de faptele sale", dar art. 1369.1 spune ca "cel care l-a indemnat pe altul sau l-a determinat sa cauzeze un prejudiciu, l-a ajutat in orice fel sa il pricinuiasca, sau cu buna stiinta a tainuit bunuri ce proveneau dintr-o fapta ilicita ori a tras foloase din prejudicierea altuia, raspunde solidar cu autorul faptei". Asta ati facut, domnule primar, prin tinerea suspendata a Contractului de comodat 1628/ 26.04.2005 si folosirea bunurilor apartinand Clubului Pandurii prin inchirierea catre alte entitati din care ati incasat bani, fara acordul Clubului Pandurii !

        Art.1370 din noul Cod Civil: "daca prejudiciul a fost cauzat prin actiunea simultana sau succesiva a mai multor persoane, fara sa se poata stabili ca a fost cauzat sau, dupa caz, ca nu putea fi cauzat prin fapta vreuneia dintre ele, toate aceste persoane vor raspunde solidar fata de victima". Avand in vedere HCL nr. 124/ 15.04.2014, pe care ati "uitat" sa o invocati Consiliului Local, dar si prevederile codului civil care au stat la baza incheierii Contractului de comodat nr. 1628, respectiv art. 1560 si urmatoarele, ati atras si membri ai Consiliului Local in faptele dumneavoastra.

        Domnule primar, va aduc la cunostinta legislatia care a stat la baza incheierii Contractului de comodat nr. 1680/26.04.2005:

- art. 1572 cc "comodantul nu poate sa ia indarat lucrul imprumutat inainte de trecerea termenului cuvenit sau, in lipsa de conventie, inainte de a fi servit la trebuinta pentru care s-a dat cu imprumut".

- art. 1573 cc " daca insa in curgerea termenului sau inainte de a se fi indestulat trebuinta comodatarului, comodantul insusi ar cadea la o trebuinta mare si neprevazuta de acel lucru, judecatorul poate, dupa imprejurari, sa oblige pe comodatar la restituirea lui". Cine a decis in 2014 restituirea anticipata a bunurilor din Contractul de comodat? Care judecator, domnule primar?

- art. 1574 cc "daca in curgerea termenului imprumutatul a fost silit pentru pastratea lucrului, sa faca oarecare speze extraordinare necesare si asa de urgente incat sa nu fi putut preveni pe comodant, acesta va fi dator a i le inapoia".

        Ati uitat (tehnica de manipulare) sa instiintati CL al Municipiului Targu Jiu ca, in cazul incetarii anticipate a Contractului de comodat, datorati despagubiri conform legii si a Contractului de comodat in valoare de 8 milioane de euro. O manifestare de forta dincolo de nesimtire si o atitudine sfidatoare din partea unei institutii (prin conducatorii ei), de neimaginat.

        Domnule primar Romanescu, CS Pandurii Lignitul Targu Jiu este persoana juridica de sine statatoare, avand personalitate juridica, statut, cont bancar, patrimoniu, in stare de insolventa, condusă de administratorul special sub supravegherea administratorului judiciar, avand ca for legislativ Adunarea Creditorilor, sub coordonarea si jurisdictia judecatorului sindic.

        Obiectivul si strategia pe care le coordonati, de a lipsi Pandurii de a produce resurse financiare din propriile investitii, arata directia si pozitia Primariei Municipiului Targu Jiu fata de Asociata Sportiva Pandurii Lignitul Targu Jiu, al carei mebru fondator este si CL al Municipiului Targu Jiu, dar folosirea patrimoniului asociatiei in scopuri politice si de recompensare a sponsorilor nu poate fi tolerata de creditorii si finantatorii Clubului, si nici de legile in vigoare. "Asaltul" asupra Consiliului Local in data de 31.03.2020 nu a reusit, cu toate manipularile invocate de documentele nereale si neuitilizabile, in demersul "democratiei de votare" de la distanta si fara documente puse la dispozitia votantilor din CL, pe care oricum ii catalogati "dobitoci". Se respinge demersul "grupului de lucru" de incetare a Contractului de comodat inainte de termen. Datoriile vor mai putea astepta! Contractul era inca in stare de suspendare, conform Hotararii CL 124/15.04.2014, iar din termenul de 15 ani ca durata, trecusera doar 3 ani.

        Avand in vedere declararea starii de urgenta la data de 16 martie 2020, strategia "noaptea ca hotii" nu a reusit!

        Odata cu continuarea starii de urgenta si obiectivul devenit tel al primarului Romanescu, de a obtine prin orice mijloace lipsirea de resurse materiale si financiare a Clubului Pandurii, pentru a face loc altor interese care sa se desfasoare pe "stadionul meu", la 27.04.2020, invocand o cerere de prelungire a Contractului de comodat a CS Pandurii Lignitul Targu Jiu de la 15 ani la "1500 de ani", fara a pune la dispozitia "dobitocilor" care oricum nu au nicio valoare in strategia urmata, se desavarseste opera si CL voteaza "scrisoarea pierduta" din partea CS Pandurii pe care nu o au la dispozitie, data fiind starea de urgenta creata de pandemie. Atingerea si studierea materialelor "grupului de lucru" sunt interzise, conform starii de urgenta si "la NV" nu sunt de acord cu prelungirea Contractului de comodat pe cei "1500 de ani". Ce vor spune urmasii urmasilor urmasilor nostri despre greaua mostenire?

        Domnule primar Romanescu, Adunarea Creditorilor va multumeste pentru aceste actiuni de a incerca cu orice pret sa nu respectati prevederile Contractului de comodat suspendat anticipat la 15.04.2014, astfel ca CL al Municipiului Targu Jiu va avea de achitat catre CS Pandurii Lignitul Targu Jiu 8 milioane de euro, adica investitiile realizate si cuantificate in contabilitatea Clubului, pentru a realiza reusita planului de reorganizare si iesirea din starea de insolventa. Va asigur pe aceasta cale ca niciodata Adunarea Creditorilor nu va renunta la banii investiti in modernizarea Complexului Municipal Sportiv Targu Jiu si va face legal tot ce este nevoie pentru acest lucru.

        Domnule primar, resursele financiare pentru CS Pandurii Lignitul Targu Jiu in perioada 2005-2013 nu au fost din "banii nostri" si cred personal ca nu ati cumparat niciodata un abonament sau un bilet de intrare la meciurile echipei Pandurii. Daca s-a intamplat, nu am luat la cunostinta! Subsemnatul, pentru a-si indeplini obligatiile prevazute in Contractul de prestari servicii in perioada 2005-2014, avand printre obiective mentinerea echipei in Liga 1, atragerea de sponsorizari, drepturi tv, vanzare de jucatori in fiecare an de 1 milion de euro, participarea cu echipa intr-o liga europeana, in 7 ani am facut imprumuturi bancare pentru realizarea obiectivelor.         Asta o spun ca sa stiti cu cine vorbiti, atunci cand mai amintiti dspre Pandurii Targu Jiu. In aceasta perioada 2005-2013, din totalul resurselor financiare atrase de Pandurii Lignitul Targu Jiu de 168.157.268 lei (echivalentul a 38.217.561 euro), suma de 93.081.281 lei (echivalentul a 21.154.837 euro) a fost contributia membrilor fondatori, din care Consiliul Local a contribuit cu 2.106.000 lei (echivalentul a 490.000 euro), Consiliul Judetean Gorj a contribuit cu 1.168.000 lei (echivalentul a 269.376,44 euro), iar contributia mea, a lui Marin Condescu, a fost de 75.175.987 lei (echivalentul a 17.062.724 euro) in baza Contractului de prestari servicii valabil pana in iunie 2014, intrerupt in ianuarie 2014 de "fortele politice superioare". Asa ca manipularea cu "banii nostri" la CS Pandurii Lignitul Targu Jiu este o justificare falsa a actiunilor ilegale de acaparare a patrimoniului Pandurilor.

        Strategia de desfiintare CS Pandurii Lignitul Targu Jiu, inceputa in 2014, odata cu demararea investitiei de modernizare si extindere a Complexului Sportiv, prin masurile luate de Consiliului Local Targu Jiu, membru fondator al CS Pandurii Lignitul Targu Jiu, privind acapararea patrimoniului, au fost dublate de intelegerea "tacita" a membrilor fondatori de a nu-si onora obligatiile prevazute in Statutul clubului, privind cotizatia. Astfel, prin Hotararea executorie nr. 698/18.09.2019 a Curtii de Apel Craiova a obligat pe membrii fondatori sa plateasca:

 CEO suma de 6.398.608,88 lei

 CL Targu Jiu 2.861.747,68 lei

 CJ Gorj 769.543,23 lei

 Artego SA 4.898.219,86 lei

 USMO 516.583,76 lei

        Pe acestia i-am identificat noi. Avand in vedere declaratiile publice pe care le-ati facut, domnule Romanescu, de a pedepsi pe cei care au furat, jefuit, folosit in mod fraudulos bunurile Clubului, ducand la intrarea lui in insolventa, va rugam sa puneti la dispozitia organelor in drept sau administratorului special Golea Marin documentele necesare pentru a reusi in instantele judecatoresti sa intregim resursele financiare ale Clubului, pentru iesirea din insolventa, prin achitarea tuturor datoriilor pe care le are asociatia la care sunteti membru fondator.

        Domnule primar Romanescu, nebunia, increderea unora care au contribuit la existenta acestui Club si la realizarea performantelor sportive ale acestuia, dorinta de a oferi bucurie suporterilor si sustinatorilor, doritori de spectacol sportiv si de facilitati pentru copiii acestui municipiu de a face sport si sansa de a deveni sportivi de performanta au facut posibila finantarea Clubului incepand cu intrarea in insolventa. Resursele financiare pentru cei 200 de copii si juniori si pentru echipa de seniori au fost facute de administratorul judiciar, administratorul special, suporterii echipei Pandurii si subsemnatul. Ca sa stiti pe viitor de ce vorbesc in numele Pandurii. Si pentru ca nu cunoasteti situatia de la CS Pandurii Lignitul Targu Jiu, ca "sa-ti dea tie" sentimentul reusitei de a juca pe "stadionul tau", te informez ca la 31.03.2020 CS Pandurii are un lot in valoare de 2,5 milioane euro (vedem dupa pandemie), are de incasat aproximativ 4 milioane de euro cu dobanda actualizata la zi, 1 milion de euro de la ANAF Gorj, 2 milioane de lei de la CJ Gorj (contracte de finantare pentru Centrul de copii si juniori).

        Vom demara actiunile legale pentru recuperarea investitiilor facute cu aprobarea CL in Complexul sportiv Municipal de la Primaria Municipiului Targu Jiu (sau a persoanelor care o cunduc) de 8 milioane euro. In acest sens, va aduc la cunostinta, domnule primar Romanescu, ca pe rolul Tribunalului Gorj se afla Dosarul 3505/95/2019 prin care noi am inteles sa rezolvam soarta Contractului de comodat nr. 1628/26.04.2005, asa cum prevede legea civila. Chiar daca este judecat de fin, avem certitudinea ca nasul va pierde. Exista si situatii in care probabil, daca toate institutiile isi vor face treaba, vom raspunde si solicitarilor legilor penale.

        Vom intreprinde masurile legale de a recupera de la Primaria Municipiului Targu Jiu banii incasati din inchirierea bunurilor Clubului. Echipa Pandurii Lignitul Targu Jiu va juca meciurile oficiale in alte locatii, unde are facute investitii si drept de folosinta 25 de ani, desi Stadionul Municipal Targu Jiu a fost construit pentru ea.

        Echipa Pandurii Lignitul Targu Jiu nu va disparea din activitatea fotbalistica, chiar daca ar fi sa activam numai cu Centrul de copii si juniori Targu Jiu, pentru care avem investitia necesara. Echipa de seniori se va reintoarce la Targu Jiu peste un an, avand obiectiv promovarea in prima liga din Romania, daca va castiga recursul la Hotararea definitiva si executorie a Curtii de Apel Craiova.

        Adio, domnule primar Romanescu, ne vom revedea la anul, ca simpli cetateni ai Municipiului Targu Jiu... eu de onoare!

         

Marin Condescu

Vizualizări: 1,055

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: