Marțienii discută despre sex

„Marțiana Zog își direcționă naveta grijuliu înspre noua orbită, pregătită să reintre în gaura deschisă în solul planetei, aceea nevăzută vreodată de pe Pământ. Făcuse asta de foarte multe și nu era deloc emoționată că se întorcea acasă. Fusese o ședere lungă pe Pământ, mai lungă decât avuseseră majoritatea marțienilor, și abia aștepta să facă o baie de argot și să bea un pahar de clorină rece. O să fie plăcut să-și revadă copiii. Și soțul. Se surprinse râzând. Stătuse prea mult pe Pământ și începuse să gândească precum un pământean. Cică soț! Toți marțienii știu că nici un marțian nu are soț. Nu exista sex pe Marte. Zog ținea în mână dosarul cu raportul despre Pământ, pe care îl intitulase simplu: „Viața pe Pământ: enigma reproducerii, rezolvată”. Era cel mai bun material al ei, cu siguranță Marea Zag o va promova după ce comitetul îl va citi.

O săptămână mai târziu, fu primită în fața comitetului și Marea Zag i s-a adresat: „Zog, acest comitet a citit cu atenția raportul tău și putem spune că am fost impresionați de complexitatea lui. Chiar ai reușit să faci o prezentare exhaustivă a reproducerii pe Pământ. Ne-ai convins pe toți că pământenii se înmulțesc prin intermediul acestei invenții ciudate numite sex. Unii membri ai comitetului sunt absolut șocați de concluziile pe care le-ai tras, anume că implicațiile acestei invenții sunt iubirea geloasă, importanța aspectului fizic, agresivitatea exagerată a bărbaților, chiar și ceea ce ei numesc, în glumă presupunem, inteligență.” Ceilalți chicotiră ușor la această glumă veche. „Dar”, adăugă Marea Zag vorbind mai tare ca să acopere râsetele, „avem o problemă majoră cu raportul tău. Credem că ai eșuat complet în a ne explica cel mai important lucru dintre toate. E vorba de cea mai importantă întrebare dintre toate: DE CE?”

Zog fu încurcată: „Ce vrei să spui cu de ce?”

„Adică de ce fac pământenii sex? De ce nu se clonează pur și simplu pe ei înșiși, așa cum facem noi? De ce e nevoie de două creaturi ca să facă un singur copil? De ce există sex masculin pe Pământ? De ce, de ce, de ce?”

„Ah”, zise Zog repede, „am încercat să răspund acestei întrebări, dar nu am ajuns nicăieri. Am întrebat nenumărați oameni, persoane care au studiat subiectul timp de mulți ani. Nu au știut. Au avut câteva presupuneri, dar fiecare presupunea altceva. Unii spun că sexul e un accident istoric petrecut în timpul evoluției lor. Alții că e o modalitate de a preîntâmpina bolile și paraziții. Alții că ar fi vorba că sexul implică o evoluție mai rapidă și mai sofisticată. Sau că prin sex își repară propriul genom, acolo unde acesta dăduse greș. Dar, ca să fiu sinceră, nici ei nu știu.”

„Nu știu?!”, izbucni Marea Zag. „NU ȘTIU?! Cea mai importantă chestiune a întregii lor existențe, cea mai curioasă problemă științifică ridicată vreodată despre viața pe Pământ, iar ei nu știu?! Să ne ferească Zod!”

(fragment tradus de noi din cartea „The Red Queen: Sex and the Evolution of Human Nature”, de Matt Ridley, p. 25)

Vizualizări: 727

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: