Maşinile cu volan pe dreapta, interzise în România

Autovehiculele provenite din afara UE care au volanul pe dreapta nu vor mai putea fi omologate în România, prevede un Ordin al ministrului Transporturilor. Peste 25.000 de autovehicule cu volanul pe partea dreaptă au fost omologate de Registrul Auto Român în ultimii doi ani. Proprietarii care au deja astfel de maşini le pot folosi în continuare.

Ordinul se referă la autovehiculele cu volan pe dreapta care sunt aduse din afara UE, deci îşi va face efectul după ce Marea Britanie – de unde se importă cele mai multe astfel de maşini – va ieşi din Uniunea Europeană. Desigur, normativul îşi face efectul imediat asupra autovehiculelor aduse din alte ţări non-UE.

„Proprietarii care deţin astfel de maşini le pot utiliza în continuare, dar acestea nu vor mai putea fi omologate pentru diverse modificări, cum ar fi schimbarea culorii sau a unor parametri prevăzuţi în cartea tehnică”, au menţionat reprezentanţii RAR. Potrivit acestora, proiectul normativ este justificat întrucât 2,5 la sută din accidentele auto au loc cu implicarea autovehiculelor cu volan pe dreapta, 100 la sută fiind vina şoferilor, din cauză că infrastructura din România nu este propice conducerii acestui tip de maşini.

Potrivit normelor aflate acum în vigoare, orice maşină înregistrată într-o ţară a Uniunii Europene poate circula peste tot în UE. (A.A.)

Vizualizări: 4,087

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: