Medar: Capitalizarea Fondului de Garantare de către statul român ar fi o soluţie

Inventivitatea şi creativitatea instituţiilor de credit în oferta de servicii şi produse bancare a adus şi va aduce venituri însemnate. Moral este ca acum, când clientela bancară, fără de care instituţiile de credit nu ar exista, băncile să crediteze (cu anumite facilităţi) invenția și inovaţia în afaceri a întreprinderilor care dezvoltă acest segment de piaţă, sau sunt la prima afacere.

Fondul Național de Garantare a Creditelor acordate Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM),  ar trebui să devină mai flexibil, iar clienţii ar trebui consiliaţi de personalul specializat  pentru întocmirea unui plan de afaceri solid.

Accesarea fondurilor europene de către o persoană cu iniţiativă nu este posibilă fără o garanţie fermă oferită de Fondul național de garantare a creditelor.

Factorii responsabili pentru ieşirea economiei româneşti din criză trebuie să fie conştienţi de faptul că FNGCIMM trebuie să funcţioneze în fiecare reşedinţă de judeţ, aşa cum a fost stabilit prin actul constitutiv.

Monitorizarea relaţiilor dintre instituţiile de credit, fondurile de garantare cu capital de stat sau privat şi alte instituţii ale statului, pentru depăşirea perioadei de recesiune economică, trebuie efectuată de Banca Naţională a României (BNR) prin sucursalele teritoriale ale acesteia în calitate de  „centre de piaţă“.

Capitalizarea urgentă de către statul român a Fondului Național de Garantare a creditelor pentru IMM-uri (este un IFN înregistrat la BNR) este o condiţie esenţială pentru recâştigarea încrederii întreprinzătorilor în dezvoltarea mediului de afaceri (pentru creditarea acestora).

Împletirea intereselor private ale băncilor cu interesul statului prin fondurile de garantare a creditului vor revigora economia reală a României.  FNGCIMM este un IFN înscris in registrul special, are norme care sunt supuse aprobării BNR, este supravegheat de BNR  și aplică aceeaşi politică de creditare ca si băncile.

 În anul 2010, din care au trecut doar două luni, cu siguranță se va reveni la investiţii în toate domeniile de activitate. Pe lângă garanţiile noi pentru credite vechi fondul de garantare va acorda garanţii pentru creditele noi, cât şi pentru accesarea fondurilor europene.

Insolvenţa debitorilor trebuie reanalizată urgent, iar „frica de afaceri“ a clientelei bancare care are greutăţi trebuie înlăturată prin soluţii găsite împreună cu instituţiile de credit.

Bancherii trebuie să ia act că executând unul câte unul pe clienţii datornici îţi execută propria instituție.

Instituţiile de credit trebuie să  urmeze exemplul băncilor din Polonia care au făcut abstracţie de criza financiară, clienţii fiind consiliaţi şi întreţinuţi (prin reeşalonări de credite etc.), încrederea şi responsabilitatea fiind liantul dezvoltării mediului de afaceri polonez.

Un client eligibil este bun dacă îi menții capacitatea de plată şi îi cunoşti cu adevărat posibilităţile de dezvoltare în afaceri, iar dacă nu te interesează decât comisionul încasat mai devreme sau mai târziu îl vei pierde.

Investiţia statului în FNGCIMM este garanţia sa într-o instituţie serioasă capabilă să impulsioneze creditarea şi care va determina Fondul European de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi alte instituţii interne şi internaţionale să participe la capitalizarea acestuia.

Sfera intereselor instituţiilor de credit se vor împleti cu sfera intereselor clientelei bancare susţinută de fondul de garantare şi va interacţiona cu toţi actorii interesaţi de dezvoltarea economiei de piaţă sub atenta supraveghere a celei mai credibile instituţii a statului, Banca Naţională a României.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: