Medic condamnat la daune de sute de mii de euro. Din propriul buzunar!

Un medic din Gorj a fost condamnat la plata a sute de mii de euro daune după moartea unei paciente de numai 17 ani. Medicul Carmen Braia a primit și trei ani de închisoare, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de șase ani. Procesul a durat șapte ani, sentința din 15 iunie 2018 fiind definitivă.

Este cea mai dură pedeapsă aplicată vreodată pentru un medic din Gorj, dar nu pe latură penală, ci pe latură civilă. Raluca Tulic, din comuna gorjeană Slivilești, avea 17 ani în 2011, atunci când a fost internată cu diagnosticul de amigdalită. Fata a murit după o injecție cu antibiotic, intrând în șoc anafilactic. Copila a ajuns la spital pe picioarele ei și a plecat în sicriu, după o zi de tratament. Șase ani a fost tergiversată ancheta, medicul Carmen Braia fiind trimis în judecată abia în ianuarie 2017. Procurorii au descoperit în cursul anchetei că unele documente medicale au fost falsificate, astfel încât să se acopere faptul că nu a fost făcut testul care să arate dacă pacientei i se putea administra antibioticul respectiv.

Plătește medicul, nu firma de asigurări

Sentința dată vineri la Curtea de Apel Craiova este unică nu prin gravitatea pedepsei, care este una cu suspendare, ci prin decizia judecătorilor ca daunele de sute de mii de euro să nu fie plătite de firma de asigurare, ci din buzunarul medicului. Prima instanță pusese daunele în cârca societății de asigurare, dar judecătorii Curții de Apel Craiova au decis să plătească doar medicul și spitalul.

„Înlătură dispoziţia de obligare în solidar a părţilor responsabile civilmente S.C. Asigurarea Românească Asirom Vienna Insurance Group S.A. şi Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra S.A, la plata despăgubirilor civile şi, pe cale de consecinţă, obligă doar inculpata Braia Carmen, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Judeţean de Urgenţă Tudor Vladimirescu Târgu Jiu, la plata următoarelor sume: - 20.000 lei, reprezentând prejudiciu material, către părţile civile Tulic Radu şi Tulic Elisabeta; - echivalent în lei a sumei de 400.000 euro, cu titlu de daune morale, către părţile civile Tulic Radu şi Tulic Elisabeta; - echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro, cu titlu de daune morale, către partea civilă Tulic Ioana. - echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro, cu titlu de daune morale, către părţile civile Albici S. Gheorghe şi Tulic Elisabeta, în calitate de moştenitori ai defunctului parte civilă Albici Gh. Sandu. Menține restul dispoziţiilor sentinţei care nu contravin prezentei decizii. Obligă inculpatele şi părţile civile Tulic Radu şi Tulic Ioana la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de câte 100 lei fiecare”, au decis judecătorii Curții de Apel Craiova.

În dosar a mai fost condamnată o asistentă, Mariana Ionicioiu, care după decesul pacientei a ajutat-o pe Carmen Braia să modifice foaia de observație, scriind acolo că s-ar fi dispus efectuarea testului obligatoriu de alergie la medicamente. Și condamnarea acesteia este cu suspendare.

SEMNĂTURI

În toamna anului trecut, după condamnarea în primă instanță, peste o sută de medici și asistente din spitalul județean au semnat o petiție prin care au cerut ca doctorii să fie protejați prin lege. “Legislația nu acoperă această zonă. Medicii nu sunt protejați. Sistemele de asigurări trebuie să acopere daunele pentru asigurări. De-asta ne asigurăm pentru malpraxis. Nu poți să distrugi medicul și familia sa. În alte țări, medicul nu este hăituit prin tribunale sau pe stradă”, spunea atunci inițiatoarea demersului, medicul Liliana Puiu Crăciun, care a trecut și ea printr-un proces de malpraxis.

Vizualizări: 27,092

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: