Dosar DNA cu 11 inculpaţi. Sunt judecaţi foşti primari din Gorj şi Mehedinţi

În timp ce mai mulţi primari sau foşti primari din judeţ aşteaptă încă o finalizare într-un dosar în care Parchetul Gorj i-a reţinut pentru 24 de ore acum vreo trei ani pentru fapte de corupţie, pentru 11 inculpaţi dintr-un alt dosar a venit momentul în care începe judecata. Este vorba de foşti edili de la Padeş, dar şi de unul din Mehedinţi.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Craiova şi acum rechizitoriul acestora a fost admis de un judecător de cameră preliminară, asta după ce, în primăvară, acelaşi judecător dispusese ca procurorii să refacă rechizitoriul. Anchetatorii s-au conformat şi acum au obţinut în procedura de cameră preliminară admiterea probelor din dosar, astfel că, dacă şi Curtea de Apel Craiova va valida decizia de la Târgu Jiu, în toamnă procesul va putea începe la Tribunalul Gorj.

„Constată remediate neregularităţile din rechizitoriul (...) şi dispune începerea judecăţii în cauză cu privire la inculpaţii Argintaru Niţă, Paulescu-Buican Nistor, Troacă Mihăiţă Gabriel, Nicolescu Ion, Stoicănel Haralambie, Băloi Ion, Ordeanu Adrian, Băloi Cosmin, Nicolescu Ilie Claudiu, Guran Codruţa Ilona şi Curelea Gheorghe”, a decis instanţa. 

Acuzaţii

Cap de afiş în dosar este Gabriel Mihăiţă Troacă, fost primar la Padeş, dar şi fostul primar de la Baia de Aramă, Nistor Buican Paulescu, care, prin intermediul fiicei sale, Ilona Codruţa Guran, a făcut rost de adeverinţe cu care să ateste că ar deţine în zona montană a comunei aproape 100 de hectare de gol alpin. Hârtiile nu le-a obţinut greu pentru că în 2011 – 2012 un alt fost primar al comunei, Stoicănel Haralambie, referent agricol, elibera astfel de documente pe bandă rulantă, el având deja condamnări şi în alte dosare penale pentru acelaşi gen de fapte.

Fostul viceprimar Ion Băloi a pus şi el semnătura pe asemenea hârtii, care, odată duse la APIA, l-au ajutat pe Buican să obţină circa 600.000 de lei subvenţii. „Troacă Mihăiţă Gabriel, Argintaru Niţă şi Băloi Ion au fost de acord să fie deschise poziţie de rol atât lui (…), dar şi inculpaţilor Băloi Cosmin şi Ordeanu Adrian, în calitate de arendatori şi, în perioada 2013-2015, au eliberat cu bună ştiinţă adeverinţe inculpaţilor Guran Codruţa Ilona, Nicolescu Ilie Claudiu Cosmin şi Ordeanu Adrian, în care au atestat în fals că sunt arendaşi şi utilizează suprafaţa totală de 96,25 ha, defalcată pentru fiecare inculpat în parte, ajutându-i pe inculpaţi să obţină subvenţii pe suprafaţă de la unităţile competente ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în baza documentelor false depuse la dosarele cererilor unice de plată pe suprafaţă constituite la nivelul APIA centrul Local Motru, Baia de Aramă şi Centrul Judeţean Mehedinţi“, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Vizualizări: 6,728

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: