Medicamentele pentru Parkinson dispar din piaţă! Ce fac pacienţii!

Zeci de pacienți gorjeni care suferă de boli grave sunt puși zilnic pe drumuri din cauza lipsei de medicamente din farmacii. Tot mai multe medicamente esențiale bolnavilor dispar zilnic de pe piaţa farmaceutică din cauza ultimului val de ieftiniri. Producătorii de substanţe medicamentoase preferă să nu mai comercializeze aceste produse pe piaţa din România şi se îndreaptă către alte ţări.

Medicamentul Isicom este doar unul din medicamentele care a dispărut recent din farmacii. Nu ar fi nici primul și nici ultimul medicament care este retras ușor-ușor de pe piață, însă atunci când este singurul administrat în cazul Parkinsonului, situația este îngrijorătoare.
Silvia Neamțu este din Târgu Jiu și de 20 de ani se luptă cu o boală cruntă, Parkinson. În urmă cu câțiva ani, medicul îi recomanda Madopar, însă și acesta a dispărut în ultimele luni. În atare situație medicii specialiști n-au avut încotro decât să recomande singurul medicament rămas pe piață, Isicom. De câteva luni însă și acesta se găsește tot mai rar. ”Nu ne mai rămâne decât să murim cu zile, de luni de zile îl caut pentru soția mea și nu se găsește. Am fost la toate farmaciile din oraș și toți spun că-l au în depozit. De 20 de ani se luptă cu boala asta, este singurul care se administrează și acum nu mai e nici acesta. Suntem bătrâni, nu mai știm unde să căutăm”, a spus Ion Neamțu, soțul femeii.

Multe medicamente nu au înlocuitor
Explicația pe care o au farmaciștii este halucinantă. Medicamentele dispar de pe piață pentru că sunt prea ieftine. ”Sunt probleme cu acest medicament la aprovizionare pentru că producătorului nu-i mai convine să-l pună pe piață în România. Din păcate nu are nici înlocuitor, a fost un înlocuitor, Madopar se numea, dar nu cu aceeași concentrație și a dispărut și acesta. El se poate găsi, dar durează timp până se găsește la unul din distribuitori. Din păcate, nu este singurul, mai sunt pe boli cardiovasculare, pe boli neurologice. Noi încercăm să-i ajutăm cât putem de mult, de preferat este să discute cu medicul să încerce să-l reprofileze pe un alt tratament, dacă se poate”, a spus Valentin Nănescu, șeful Colegiului Farmaciștilor din Gorj. De vină pentru această situație, spun farmaciștii, sunt ieftinirile din ultima perioadă pe piața medicamentelor. Situația ar putea deveni mult mai gravă căci în iulie se anunță o nouă ieftinire. ”Toată această situație se regăsește din cauza ieftinirilor care au avut loc anul trecut, medicamentele care s-au ieftinit foarte mult nu le mai convine să vină pe piața din România. O nouă ieftinire ar fi una devastatoare pentru toată lumea”, a adăugat Valentin Nănescu, președintele Colegiului Farmaciștilor din Gorj.

Vizualizări: 2,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: