Medicii de familie din Gorj cer despăgubiri de miliarde

Medicii de familie din Gorj vor acţiona în instanţă Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate din cauză că sunt plătiţi diferit faţă de ceilalţi medici din ţară. Medicii gorjeni cer despăgubiri între 1-3 miliarde de lei vechi pentru fiecare cabinet.

Chiar în ediţia de ieri a ziarului Pandurul relatam că un medic din Mătăsari primeşte lunar de la Casa Judeţeană de Sănătate peste 20.000 de lei. Tot ieri, medicii de familie, prin vocea reprezentantului lor Mihai Moisescu, şi-au spus nemulţumirile faţă de banii pe care îi primesc de la Casa Asigurărilor de Sănătate.

Jumătate dintre medici îşi închid cabinetele

Medicii spun că, faţă de anul trecut, venitul lor s-a redus la jumătate, iar cheltuielile au crescut considerabil. „Trebuie să facem puţină ordine în contractul cadru. Medicii de familie din Bucureşti şi din alte judeţe ale ţării sunt plătiţi la numărul de înscrişi, nu la numărul de asiguraţi. Pentru acest motiv, până la sfârşitul acestui an, vom acţiona în instanţă Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Considerăm că ne-au fost furaţi nişte bani care ni se cuveneau de drept”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie Gorj. Medicii gorjeni vor cere despăgubiri cuprinse între 1-3 miliarde de lei vechi pentru fiecare cabinet. Jumătate dintre medicii de familie din Gorj vor fi nevoiţi să-şi închidă cabinetele în cazul în care se va aplica legea salarizării. “Dacă ni se va impune ca o asistentă să primească salariul de 12-30 de milioane, iar Casa Asigurărilor de Sănătate va aloca 50 de milioane de lei vechi pentru toate cheltuielile atunci toate cabinetele medicale care au sub 1500 de asiguraţi se vor închide”, a precizat Mihai Moisescu.

50 de milioane pentru câinele lui Moisescu

Medicii de familie gorjeni consideră că banii primiţi de la Casa Asigurărilor de Sănătate sunt insuficienţi inclusiv pentru traiul animalelor. “Spre deosebire de unii medici din spitale noi nu avem plăţi informale. Cu banii pe care mi-i dă CAS-ul eu nu-mi pot întreţine nici măcar câinele. De exemplu, venitul meu este de 50 milioane pentru 1186 de asiguraţi. Din aceşti bani plătesc asistenta, rata pentru cabinet, transportul la domiciliul pacienţilor, telefonul şi alte cheltuieli curente. Pe lună îmi rămân maxim 10 milioane de lei, după 30 de ani vechime. Ca să pot trăi mi-am mai luat un serviciu şi asigur asistenţă medicală şi la centrul de permanenţă. Un doctor care are 4000 de pacienţi are alţi 2 medici angajaţi şi cinci asistente, iar cheltuielile sunt mult mai mari chiar dacă banii primiţi de la CAS sunt mai mulţi”, a precizat Mihai Moisescu.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: