Medicii gorjeni, obligaţi să elibereze reţete electronice

Gorjenii vor putea beneficia de medicamente gratuite sau compensate doar dacă medicii le vor elibera reţete electronice. Începând cu data de 1 ianuarie prescripţia electronică a devenit obligatorie atât în format online, cât şi offline la cabinet sau domiciliu. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, medicamentaţia înscrisă pe formularele autocopiante va fi eliberată de către farmacii numai dacă reţetele de acest gen au fost prescrise până la data de 31 decembrie, inclusiv.

Prescripţia electronică (PE) trebuie utilizată de la 1 ianuarie în exclusivitate atât în format online, cât şi offline la cabinet sau la domiciliu. Potrivit conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, medicaţia înscrisă pe formularele de prescripţie medicală cu regim special pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală (formularele autocopiante - vechile reţete) se va elibera numai dacă acestea au data prescrierii până în 31 decembrie 2012, inclusiv. „Începând cu data de 1 ianuarie devin obligatorii reţetele electronice. Medicamentaţia înscrisă pe reţete tipizate se va elibera numai de pe acele reţete care au data prescrierii până la 31 decembrie 2012. Orice înscris de pe acest tip de reţete cu o dată ulterioară nu va fi validat la plată pentru farmacii”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale. Pentru perioada 29 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013, toţi prescriptorii din Gorj, în special spitalele şi medicii de familie, au fost atenţionaţi de CJAS ca să-şi preia în sistem propriu un calup suficient de mare de serii şi numere de PE (instalate şi disponibile pentru prescriere) şi să aibă un număr suficient de mare de prescripţii electronice pretipărite offline la domiciliu (acoperitor pentru consumul mediu lunar), pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar şi în situaţii limită, cum ar fi o pană de curent sau lipsa conexiunii la internet. În cazul în care nu va exista conexiune internet, spitalele vor elibera PE şi pe formulare pretipărite offline la domiciliu. Prescripţiile electronice offline la cabinet sau offline la domiciliu sunt valabile pentru eliberare ca şi cele online. Farmaciile sunt obligate să elibereze medicaţia de pe orice variantă a prescripţiei electronice.

PRELUNGIRE

Potrivit CJAS Gorj termenul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Contractului-cadru s-a prelungit până la data de 28 februarie 2013, dar acest lucru nu afectează utilizarea în exclusivitate a PE, online sau offline, de la 1 ianuarie 2013. „Urmarea publicării H.G. nr. 1275/18.12.2012 aducem la cunoştinţă că termenul de aplicare a prevederilor H.G. 1389/28.12.2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012 s-a prelungit până la data de 28 februarie 2013” se arată într-un comunicat de presă.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: