Medicii nu au încredere în vaccinul pentru gripa nouă

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii a anunţat în urmă cu două zile că atât personalul sanitar dar şi cetăţenii care riscă să se îmbolnăvească de gripă porcină vor suporta costul tratamentului dacă refuză să se vaccineze împotriva noului virus gripal AH1N1.

În cazul îmbolnăvirilor cu noul virus gripal, tratamentul este foarte costisitor şi la acesta se mai adaugă şi spitalizarea în cazul în care va fi nevoie. Toate acestea se vor adăuga pe nota de plată a pacientului în baza unui ordin al Ministerului Sănătăţii.

Aşteaptă noi instrucţiuni

„Nu înţelegem de ce oamenii refuză să se vaccineze“, a declarat Adriana Sfârlează, director epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Răspunsul a fost dat chiar de un coleg de-al acesteia, asistent, care a spus că nu are încredere în vaccin.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj aşteaptă acum un ordin de la Ministerul Sănătăţii cu privire la modul în care se va face imputarea cheltuielilor. „Am văzut şi noi declaraţia domnului Streinu Cercel şi aşteptăm din moment în moment să ne vină şi un ordin de la Ministerul Sănătăţii despre modul în care se va acţiona în cazul celor care refuză să se vaccineze şi care se îmbolnăvesc ulterior de gripa porcină. Noi avem suficiente doze de vaccin împotriva noului virus gripal AH1N1 şi este la fel ca orice vaccin iar până acum din cei cărora le-a fost administrat nu au avut reacţii adverse. Nu înţelegem de ce oamenii refuză să se vaccineze”, a spus Sfârlează.

„Nu prea avem încredere în el“

La nivelul judeţului Gorj s-au primit aproximativ 20.000 de doze de vaccin împotriva noului virus gripal AH1N1 şi au fost distribuite aproximativ 3.000 de doze. Până în prezent, s-au imunizat împotriva gripei porcine numai 517 angajaţi din sistemul sanitar, 142 de elevi şi doi studenţi. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj îi aşteaptă în continuare pe cei care vor să se vaccineze să vină să-şi ridice dozele de vaccin. „ Noi am luat legătura cu cadrele medicale, cu medicii de familie şi cu reprezentanţii instituţiilor publice să vină să solicite vaccin dacă sunt doritori să se imunizeze împotriva gripei AH1N1. Noi avem suficiente doze şi este indicat ca oamenii să înţeleagă care sunt beneficiile acestui vaccin”, susţine Adriana Sfârlează.

Cu toate acestea mulţi angajaţi din sistemul sanitar refuză să se vaccineze şi găsesc tot felul de explicaţii pentru a-şi motiva decizia dând vina în special pe starea de sănătate care nu le permite imunizarea cu acest vaccin. „ Nu ne-am vaccinat pentru că în primul rând am răcit şi vaccinul nu se administrează celor care sunt bolnavi şi în al doilea rând eu sufăr de o afecţiune la care este contraindicat acest vaccin. Mai mult decât atât, nici nu prea avem încredere în el chiar dacă este făcut la un institut de prestigiu din ţară”, este părerea unui asistent din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: