Medicii plătesc degeaba asigurarea de malpraxis

„Asigurarea de malpraxis este cea mai mare înşelătorie din sistemul sanitar. Cei care au societăţi de asigurare de malpraxis au făcut contractele unilateral, fără participarea medicilor, şi toate aceste contracte sunt exclusiv în favoarea lor. Şi niciodată, aşa cum e făcut contractul, o societate de asigurare de malpraxis nu va plăti unui pacient niciun leu”, a declarat Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie, citată de money.ro.

Afirmația pornește de la cazul unui medic din Gorj, condamnat în primă instanță la plata unor daune de 400.000 de euro și 200.000 de lei. „În toată Europa, asigurarea de malpraxis este una colectivă. La noi în ţară, fiecare medic este asigurat pentru malpraxis şi în cazul unei greşeli pacientul se îndreaptă direct împotriva medicului. Dacă câştigă sau nu, nu ştie nimeni. În străinătate, pacientul ştie că el este operat într-un spital public sau tratat, şi suportă în consecinţă o problemă de sănătate, spitalul îl va despăgubi fiindcă spitalul este asigurat din bani publici în totalitate”, a spus pentru money.ro Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Medicii din Gorj strâng au început strângerea de semnături pentru schimbarea legii, după ce medicul ORL Carmen Braia a fost condamnat la trei ani cu suspendare și plata unor daune mai mari decât ar fi putut să strângă din munca de o viață. Medicul Liliana Puiu Crăciun, care a început demersul, spune că medicii nu fac crime cu premeditare pentru a fi astfel pedepsiți. Medicul este acuzat în cazul morții unei tinere de 17 ani, care a făcut șoc anafilactic, după administrarea unui antibiotic. (A.A.)

Vizualizări: 3,025

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: