Medicii şi farmaciştii, obligaţi să ţină evidenţe pe calculator

Farmaciştii sunt nevoiţi să introducă în calculator toate reţetele pe care le eliberează, iar la sfârşitul fiecărei zile acestea vor fi raportate casei judeţene de asigurări de sănătate. Măsura se aplică începând cu luna mai a acestui an. Nici medicii de familie nu vor scăpa mai uşor. Ei vor trebui să renuţe la fişele de observaţie, biletele de trimitere, reţete, pentru că totul se va face în sistem informatic, iar la sfârşitul fiecărei luni, lista cu consultaţiile va fi prezentată casei judeţene de asigurări de sănătate. 
Farmaciştii vor raporta zilnic Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate medicamentele pe care le eliberează în baza reţetelor gratuite şi compensate. În felul acesta va exista o evidenţă a medicamentelor, cât şi a bolilor de care suferă oamenii. Nici medicii de familie nu vor scăpa de sistemul informatic. Ei vor fi nevoiţi să introducă în calculator toate consultaţiile zilnice, iar la sfârşitul fiecărei luni să le trimită casei judeţene de asigurări de sănătate. Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, susţine că odată cu încheierea contractului pe 1 mai cu farmaciştii, aceştia au obligaţia ca în fiecare zi să transmită consumul de medicamente pe diferite categorii: „Noi le centralizăm şi le raportăm Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru un mai bun control al vânzărilor şi pentru a vedea exact ce, cât şi unde se vinde. Un program al Ministerului Sănătăţii cu termen de realizare în doi ani impune şi medicilor de familie prescripţia electronică a medicamentelor. Deci nu vor mai exista reţete scrise de mână, cu scris ilizibil, toate se vor face pe calculator şi vor fi raportate electronic“, spune şeful CAS Gorj.

Medicii vor renunţa la scriptologie

Medicii de familie se declară mulţumiţi de această decizie a Ministerului Sănătăţii, pentru că în felul acesta vor scăpa de scrierea biletelor de trimitere, a fişelor de observaţie şi a reţetelor. Mai mult decât atât, ei aşteptau de mult această informatizare a sistemului sanitar primar. Medicii de familie au la dispoziţie doi ani pentru a trece de la scriptologie la sistemul informatic. 


Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: