Stoica a ajuns pe scena de la Cannes

Filmul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, care a avut vizionarea de presă, vineri, la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, a fost primit cu entuziasm de public, după cum transmite corespondentul Mediafax la Cannes. Printre actorii care au jucat în film şi care a fost chemat să urce pe scena festivalului s-a numărat şi gorjeanul Ionuţ Stoica, cititorii Pandurul ştiind cât de greu i-a fost acestuia să facă rost de bani pentru a ajunge să calce pe covorul roşu. 
 Prima proiecţie a filmului "Poliţist, adjectiv" a avut loc vineri dimineaţă, într-o sală arhiplină. Povestea unui poliţist aflat în miezul unei probleme morale şi care nu mai crede în legea pe care trebuie s-o aplice a fost întâmpinată cu multă căldură. Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, care a chemat echipa pe scenă înaintea proiecţiei, a vorbit despre "o generaţie spontană" în cinematografia română şi, referindu-se la "Amintiri din Epoca de Aur", a adăugat că, peste câteva zile, spectatorii vor putea vedea alte "specimene ale acestei specii". Au urcat pe scena Sălii Debussy regizorul Corneliu Porumboiu, producătoarea Marcela Ursu şi interpreţii Irina Săulescu, Vlad Ivanov şi Ioan Stoica. (Dragoş Bucur, protagonistul filmului, n-a putut fi prezent pentru că filmează cu regizorul Peter Weir în Maroc, n.r.). "Sper că filmul va vorbi de la sine", a spus Porumboiu publicului, care l-a primit cu ovaţii. Publicul a avut o reacţie foarte bună, râzând la replicile la care trebuia şi începând să aplaude imediat ce a început genericul de final.
 "Acum sunt un pic mai relaxat", a declarat Corneliu Porumboiu pentru Mediafax, după proiecţie, când echipa filmului şi alţi români prezenţi la festival s-au strâns să ciocnească un pahar la standul românesc de la Marché du Film. "La prima vizionare, se termină meseria mea. Nu ştiu dacă acest film va fi dificil pentru public. Sunt convins că există spectatori mai inteligenţi decât mine. De fapt, atunci când fac un film, nu mă gândesc deloc la public. Mai întâi îmi doresc ca personajele să fie credibile.Pe urmă vine publicul", a spus Porumboiu.
 Regizorul a mai declarat că a scris scenariul avându-l pe Dragoş Bucur în minte şi că felul în care personajul merge i-a venit din munca de documentare: "E vorba mult în film de «body language» (limbajul corpului, n.r.), de aceea i-am spus lui Dragoş că trebuie să-şi schimbe centrul de greutate când merge". 
În ceea ce priveşte pilonul de bază al filmului, sensul cuvintelor, Porumboiu consideră că "Poliţist, adjectiv" este "un film despre sens, despre cuvinte". "E ca o ceapă", a explicat acesta. Însă, admite regizorul-scenarist, ideea filmului care-şi desface treptat nivelurile de lectură i-a venit de-abia la a doua, a treia variantă de scenariu.

 Printre actorii de pe afiş – Ionuţ Stoica
 Vlad Ivanov interpretează rolul comandantului secţiei de poliţie. Sosit la Cannes pentru a reprezenta şi "Amintiri din Epoca de Aur", care va fi prezentat pe 21 mai, actorul a declarat pentru Mediafax că personajul comandantului cinic, agăţat de sensul cuvintelor, i-a fost simpatic pentru inteligenţa lui. "Mi-am dat seama din scriitura scenariului că urma să fie vorba de un film elaborat. Grija cu Corneliu a fost să găsim ritmul secvenţei în care apar. De pildă, eu nu am dorit ca personajul meu să se mişte. Mi s-a părut mai în spiritul filmului să rămână aşezat la birou", a povestit Ivanov.
 Ionuţ Stoica, actor la Teatrul din Târgu Jiu, este nu doar debutant într-un film de Cannes, dar şi debutant în film. A mai făcut figuraţie în pelicula "Cortul". 
"E prima oară şi când văd filmul şi când sunt la Cannes. Nici nu ştiu ce mi se întamplă, dar aş vrea să nu se mai termine", a declarat el pentru Mediafax, adăugând că regizorul i-a explicat rolul într-un mod foarte sec: "Mi-a spus că joc un poliţist în prag de pensie, pe care îl doare în bascheţi de poliţia română". În ultimele trei săptămâni acesta a bătut pe la uşile mai multor patroni din Gorj pentru a obţine diferite sponsorizări, în cele din urmă reuşind să strângă suma minimă de care a avut nevoie. Despre numele celor care l-au ajutat pe Stoica vom vorbi cu acesta la revenirea de la Cannes pentru că, mai ales în contextul de acum, este evident că merită menţionate şi persoanele care l-au ajutat pe artist într-un moment deosebit al vieţii lui să îşi vadă visul cu ochii.
 Interpreta rolului soţiei poliţistului jucat de Dragoş Bucur, care e profesoară de română, Irina Săulescu a declarat că s-a documentat asistând la ore de limba română. "Corneliu mi-a mai dat să văd un film de Eric Rohmer şi mi-a spus că joc rolul unei femei proaspăt măritate. Dar cel mai mult m-a ajutat oraşul şi faptul că am stat în Vaslui şi în perioada repetiţiilor, timp de o săptămână". "Poliţist, adjectiv" a făcut revista Variety să încalce codul nescris al meseriei. Criticul Jay Weissberg, invitat luna trecută la colocviul despre filmul românesc organizat de Asociaţia Cineaştilor, impresionat de filmul lui Porumboiu, pe care l-a văzut în timpul unor proiecţii speciale organizate pentru criticii străini, a publicat o cronică ultra-elogioasă a peliculei, deşi regulile nescrise cer ca o cronică a unui film să fie publicată după vizionarea de presă.


Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: