Minerii în șomaj tehnic: o lună în cariere, trei luni la subteran

Societatea Națională a Lignitului Oltenia nu va putea evita trimiterea salariaților în șomaj tehnic în această vară, din cauza stocurilor mari de cărbune, precum și a lipsei comenzilor. Potrivit ultimelor discuții administrație – sindicate, minerii din subteran vor sta trei luni în șomaj tehnic, iar cei din carieră o lună. Diferențe între directorul general Daniel Burlan și liderul sindical Marin Condescu apar în ceea ce privește data intrării minerilor în șomaj tehnic. Burlan susține că data de 15 iunie este cea mai potrivită, în timp ce liderul de sindicat militează pentru data de 1 iunie. Motivul pare a fi mai degrabă politic, având în vedere că pe 7 iunie sunt alegerile europarlamentare, al căror rezultat ar putea fi influențat de trimiterea în șomaj tehnic a nouă mii de mineri, chiar dacă aceștia ar urma să fie plătiți cu 75% din salariu.

SNLO nu are în acest an contracte decât pentru livrarea a 15 milioane de tone de lignit, care pot fi realizate în 10 sau 11 luni. Astfel s-a ajuns la concluzia că o lună rămâne liberă și cea mai avantajoasă variantă pentru societate este șomajul tehnic.

Producția de cărbune s-a redus semnificativ anul acesta din cauza cererii reduse din partea beneficiarilor. Criza economică din acest an a determinat închiderea multor consumatori de energie, astfel că a scăzut inclusiv producția termocentralelor care produc energie pe bază de lignit. Principalii beneficiari ai SNLO sunt cele două complexuri energetice din Gorj, de la Turceni şi Rovinari, dar şi RAAN Drobeta Turnu-Severin. CE Rovinari va mai achiziţiona de la SNLO doar 600.000 de tone de cărbune, faţă de 2 milioane de tone contractate, iar CE Turceni va mai lua doar 3 milioane de tone, faţă de 3,3 milioane contractate inițial.

Minerii din cadrul SNLO au mai fost în concedii forţate de odihnă în perioada Paştelui, până în data de 4 mai. Cu toate problemele existente, se pare că SNLO are încă resurse pentru o majorare salarială de 7% în acest an, dar bugetul de venituri și cheltuieli nu a fost încă aprobat.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: