Mesajul unui gorjean suspect de Covid-19: Fraților, stați acasă! Nu avem spitale! update: Ce spun medicii

Mărturii cutremurătoare ale unui târgujian care a ajuns joi după amiază cu ambulanța în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Tânărul acuză simptome specifice coronavirusului și stare de rău. Ajuns la spital în speranța ca va fi testat și va primi tratament de specialitate, suspectul stă închis într-un salon și comunică telefonic cu personalul medico-sanitar.

actualizare: Surse medicale susțin că tânărul este recalcitrant, a refuzat tratamentul injectabil și a fumat fără nicio jenă în salon. Asistentelor le este teamă de el. Mai mult, acesta a șters filmarea de pe contul de facebook. De altfel, un alt gorjean cu coronavirus, aflat la tratament în județul Dolj, are înclinații infracționale și și-a bătut colegul de salon, pe care l-a umplut de sânge.

Târgujianul s-a întors în urmă cu aproximativ două săptămâni din Anglia și de câteva zile a început să aibă simptome specifice unei infecții cu COVID 19, în afară de febră.

Joi, starea de sănătate a tânărului s-a înrăutățit și a sunat la salvare. ”Am sunat la salvare pentru că mă simțeam rău. A venit salvarea după o oră și m-au adus în secția de Boli Infecțioase. Aici mi-au pus două întrebări, mi-au cerut numărul de telefon și de atunci comunicăm telefonic. Puteam să le răspund la telefon și de acasă, că mă întrebă doar cum mă simt. Mă puteau trata și de la distanță, dar stăteam izolat la mine acasă. Nu sunt pregătiți, dar aduc oamenii de acasă ca să vorbească cu ei la telefon. Dacă mai vin 15 persoane, nu mai au unde să-i bage. Nu știu dacă am sau nu au coronavirus, dar stau toți grămadă la spital. Am venit la spital pentru că am familie și mi-a fost frică, dar putem să stau și acasă liniștit”, a povestit târgujianul într-o transmisiune live pe facebook.

Acesta spera să fie testat sau măcar să i se facă un set de analize. A primit însă tratament în cazul în care va avea probleme digestive sau dureri abdominale. ”Nu a luat nimeni o analiză sau măcar o verificare de rutină. Pur și simplu m-au lăsat aici în salon, că așa spune protocolul. Mi-au spus că nu au teste, că nu au medic virusolog de gardă, dar aduc suspecți de coronavirus. Sunt în spital în aceeași stare în care am plecat de acasă. Mi-au dat trei pastile să le iau dacă o să fac diaree și o fiolă injectabilă dacă mă doare burta. Nici măcar nu pot să beau medicamentul, că e injectabil. Aduc oamenii și-i țin ca pe câini în spital. Măcar să-mi ia o probă de sânge sau de salivă, dar nu au cu ce. Așa sunt de pregătiți. În cazul în care unul are, să ia toți. M-a sunat doctorița și mi-a spus că ea nu este virusolog și nu știe ce să-mi facă și va veni mâine un specialist dacă este nevoie”, a mai povestit tânărul.

Ca și cum astea nu ar fi suficiente, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu există un plan bine stabilit după care se testează bolnavii. Principiul este simplu. ”Aici nu au teste și nici nu știu când vor veni, adică mâine, poimâine sau nu știu când. Ideea este că trebuie să se strângă mai mulți pacienți ca să aducă de la București, altfel nu. Deci mi s-a spus clar că doar pentru mine nu se deplasează. Eu ce să fac acum, să stau să aștept să se strângă 30-40 de bolnavi ca să fiu testat și nici atunci nu sunt sigur, pentru că dacă medicul zice că nu este nevoie, nu mă testează. Cert este că m-au luat de acasă ca să vorbească la telefon cu mine. Mă mai și întreabă că am venit la spital să aflu ce am? Nu, am venit de plictiseală. Sper să fiu bine și să ies cu bine din spital”.

Suspectul de coronavirus are și un mesaj pentru târgujieni. ”Fraților, stați acasă. Chiar dacă aveți simptome, stați acasă. Nu mai sunați la salvare că și așa nu vă fac nimic. O să vă spună că acesta este protocolul. Tratați-vă acasă și doar dacă vedeți că nu mai puteți, atunci duceți-vă la spital. E o lună de când s-a declanșat pandemia la nivel mondial. E urât să trăiești într-o țară unde spitalele nu au teste pentru o boală de care suferă toată planeta. În loc să primesc tratament, îmi dau seama că am venit să spital să constat că nu au teste, că nu au personal, că nu au medici, că spitalul este îngrozitor și așa mai departe”.

Vizualizări: 4,889

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: