Metehnele politicienilor, caricaturizate de Grigore Haidău

Caricatura, ca şi bancurile, este tot timpul gustată de public. Acest lucru este susţinut de Grogore Haidău, care a caricaturizat oameni politici şi metehnele lor, dragostea sau societatea şi moravurile ei. Lucrările sale au fost premiate la numeroase saloane de caricatură.

Darul de a desena l-a primit de la Dumnezeu. „Îmi aduc aminte că primul desen al meu a fost «Ciomagul lui Dumnezeu», un semn grafic asemănător zodiei berbecului, din care fac şi eu parte. Fiind copil desenam la lumina lămpii de gaz după revistele copiilor „Licurici” şi „Scânteia pionierului”. Asta se întâmpla prin anii ’50”, spune Grigore Haidău. Locul unde şi-a perfecţionat desenul şi a pătruns în tainele picturii în ulei a fost la Craiova, unde a urmat Şcoala Pedagogică şi Institutul de Arte Plastice, secţia grafică, la clasa profesorului Ion Hagiescu. După absolvire a intrat în învăţământ, unde a fost pentru elevi învăţător şi profesor de desen.

Politicienii şi metehnele lor

În caricatură a abordat dragostea, metehnele clasei politice de ieri şi de azi.

„Femeia în desenele umoristice realizate de mine apare în splendoarea frumuseţii ei. Nu am caracterizat-o niciodată mergând pe principiul că oricare femeie este frumoasă, lucru constatat când mergeam în taberele internaţionale de la Năvodari, Costineşti şi Eforie Sud, unde stând singur pe plajă admiram în timpul liber frumuseţea feminină. Însă nu au scăpat de ochiul caricaturistului politicienii de ieri şi de azi precum Nicolae Mischie, pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi se prindea în horă îmbrăcat în costum popular la Festivalul Internaţional de Folclor, Pantelimon Manta lângă cazanul cu ţuică, Victor Ponta, Dan Ilie Morega. Moravurile societăţii ca şpaga, întârzierile la program, delapidările, încălcarea moralei civice sau metehnele medicilor au fost de asemenea supuse caricaturii. „Caricatura este un gen al artelor plastice gustat foarte bine de lume. Prin caricatură, ca şi prin bancuri, artistul şi persoanele care le vizualizează îşi descarcă sufletul când văd nedreptăţile de zi cu zi., Şi acum au loc festivaluri de caricatură în ţară, la Gura Humorului, Vaslui, Târgu Jiu”, menţionează acesta.

Caricatura este împletită cu epigrama, în acest sens tipărind albumul „Se plimbă toamna prin grădini” şi realizând o antologie a epigramiştilor târgujieni. „Una din preocupările mele a fost folclorul. Copilăria petrecută în satul Bălăneşti, cu oamenii, obiceiurile şi îndeletnicirile de aici au fost redate în cartea «Vremile anului»”, spune acesta. Satul copilăriei, Bălăneşti, este evocat şi într-o carte documentară care vorbeşte despre oamenii care au fost în acest loc binecuvântat care a dat ţării oameni de ştiinţă, ambasadori şi oameni de cultură.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: