Concursuri, mărturii şi planuri la Brâncuşiana 2011

Manifestările prilejuite împlinirea a 135 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi s-au încheiat în acest sfârşit de săptămână cu vernisajul Salonului Internaţional de Sculptură, unde au fost prezentat peste 40 de piese ale sculptorilor din Egipt, Germania sau Franţa. Totodată au fost lansate avertizări privind ignorarea operelor de la Târgu-Jiu, dar şi rememorări de la doborârea Coloanei Infinitului.

„Brâncuşiana“ a debutat vineri cu o expoziţie de carte şi o sesiune de comunicări “Ansamblul Monumental Calea Eroilor- Artă şi inginerie” şi s-a încheiat sâmbătă cu Vernisajul Salonului Internaţional de Sculptură.

Cele trei premii oferite de către autorităţile locale au fost acordate celor mai originale sculpturi, care au fost selectate de un juriu. Premiul I a fost acordat sculptorului Paul Popescu din Târgu Jiu, dar de origine din judeţul Dolj, locul II a fost ocupat de un sculptor din Oradea şi locul III, un sculptor din Bucureşti.

Premiile au constat în diplome şi o anumită sumă de bani şi au fost înmânate de primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, în cadrul festivităţii de închidere a Simpozionului Brâncuşiana 2011, ce s-a desfăşurat într-un restaurant de pe insuliţa de pe Jiu, în prezenţa a peste 100 de persoane.

“În urmă cu 15 ani se punea problema înlocuirii miezului Coloanei Infinitului” 

Manifestările dedicate împlinirii a 135 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi i-au adus la Târgu Jiu şi pe proiectanţii şi executanţii lucrărilor de restaurare. Prezent la evenimente, directorul general al Institutul Naţional al Monumentelor Istorice a dezvăluit faptul că, în urmă cu 15 ani, se punea problema înlocuirii “miezului” Coloanei Infinitului. “Acum 15 ani s-a pus problema revizuirii Coloanei Infinitului. În perioada de diagnostic am avut două opţiuni: păstrarea miezului Coloanei sau înlocuirea acestuia cu altul nou. Analizele au arătat că structura metalică trebuie păstrată deoarece va rezista la vânt. Ulterior a apărut soluţia problemei şi anume tratarea modulelor. Coloana Infinitului rămâne totuşi cel mai important monument al lui Brâncuşi”, a declarat Dan Lungu, directorul Institutului Naţional al Monumentelor Istorice.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: