Microcarierele din zona Motru, verificate de Garda Financiară

Microcarierele din bazinul carborifer Motru vor fi luate la puricat de comisarii Gărzii Financiare Gorj. Verificările au loc ca urmare a unor nereguli constatate de corpul de control al Ministerului Economiei la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unul dintre beneficiarii de cărbune de la microcarierele din zona bazinului carbonifer Motru.

Comisarii Gărzii Financiare vor merge săptămâna aceasta la cinci microcariere amplasate în bazinul carborifer Motru pentru a efectua verificări. Aceştia vor căuta eventuale evidenţe duble şi vor inventaria stocurile de materii prime. De asemenea, se va face o corelaţie între cărbunele livrat către societăţile de stat şi cele private. Se va urmări dacă rapoartele de producţie zilnice corespund cu datele privind vânzările de cărbune înscrise în softul cântarelor. „În baza unei solicitări de control la mai multe microcariere de cărbune adresată Gărzii Financiare Gorj de Ministerul Economiei, care în urma controlului efectuat la RAAN a constatat diferenţe semnificative între documente de evidenţă primară întocmite de mai multe microcariere de lignit din zona Bazin Carbonifer Motru şi documentele întocmite de RAAN, am întocmit o tematică de control specifică pe care echipele să o aibă în vedere la efectuarea verificărilor privind aspectele semnalate”, a declarat Gigel Capotă, comisar şef în cadrul Gărzii Financiare Gorj.

Vor fi analizate activităţile desfăşurate în cadrul acestor microcariere din luna ianuarie 2011 şi până în prezent. Una dintre microcarierele vizate ar putea fi cea de la Motru. „Noi nu avem decât o singură microcarieră, cea de la Leurda la care acţionari sunt nişte austrieci”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.

O altă microcarieră care poate face parte dintre cele cinci care urmează să fie verificate de către comisarii Gărzii Financiare Gorj este cea de la Miculeşti. „Noi avem în zonă cariera Roşiuţa care apaţine de CEO, iar particulare erau două, una la Miculeşti al cărei proprietar este o persoană tot de acolo din localitate iar cealaltă, care aparţinea unei persoane de la Satu Mare, a fost închisă”, a precizat Sorin Bucurescu, primarul din Slivileşti.

Comisarii Gărzii Financiare vor efectua controale la cele cinci microcariere din bazinul carborifer Motru timp de o săptămână. Ieri a avut loc prima verificare în teren.

Potrivit site-ului Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în Gorj sunt două licenţe de explorare, una de exploatare şi alte cinci licenţe active în procedura de aprobare.

LICENTE EXPLORARE

Dealul Ciresilor 

KARBO LIGNIT IMPEX SRL 

Miculesti 3 

B&D CATUCONS SRL 

LICENTE EXPLOATARE

Lupoita 

ERMO EXPLOATAREA RESURSELOR MINERALE OLTENIA S.R.L. MOTRU 

LICENTE ACTIVE IN PROCEDURA DE APROBARE

# #

Miculesti II 

EXPLOCARB S.R.L. 

Rapa 

SABA PRODUCTS SRL 

Valea Manastirii 

KAUFOF COM SRL GLOGOVA 

Leurda-Valea Porcasa 

EXPLOMEDIU SRL 

Gorunis 

RESMIN S.R.L. BUCURESTI 

Vizualizări: 308

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: