Miliardarul Ahmetov, interesat de grupul energetic de la Motru

Miliardarul ucrainean Ahmetov, deţinător al echipei de fotbal Şahtior Doneţk, este interesat să investească într-un grup energetic la Motru. Reprezentanţii omului de afaceri din ţară au mers în localitate pentru a cere mai multe informaţii în legătură cu această investiţie. Autorităţile locale din Motru aşteaptă acum şi pe reprezentanţii firmei din Ucraina. Primarul Dorin Hanu spune că cel care va pune în aplicare acest proiect va fi desemnat după ce se va organiza o licitaţie pe plan internaţional.

Deţinătorul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, Rinat Ahmetov, care se mândreşte cu o avere estimată la suma de 16 miliarde de dolari, pare a fi interesat de înfiinţarea unei termocentrale la Motru. Intenţia autorităţilor locale de a crea un grup energetic în zonă este una mai veche, însă abia anul acesta consiliul local din Motru a hotărât să facă un studiu de fezabilitate în acest sens. În prezent, Institutul Politehnic din Bucureşti lucrează la acest studiu, care ar cam trebui să fie aproape finalizat.

În trecut mai multe firme din diverse ţări s-au arătat interesate de această investiţie, care se ridică la aproape 200 de milioane de euro.„Au venit mai mulţi investitori, au fost şi din Germania, şi din China. Într-adevăr cei din Ucraina sunt oamenii lui Ahmetov. Urmează să vină chiar reprezentanţii lui din Ucraina pe la sfârşitul lunii, deocamdată au fost la mine cei din România, au cumpărat şi Termocentrala de la Doiceşti din Dâmboviţa. Acum vor să se extindă, am înţeles de la ei că au adus la Complex utilaje pentru îmbunătăţirea calităţii cărbunelui. Le-a plăcut ce vrem noi să facem aici şi au zis că vor participa la licitaţia internaţională. Sunt bucuros să câştige oricare este în stare să facă această investiţie. Sunt bucuros şi că vine firma lui Ahmetov, după aceea poate dezvoltăm alte colaborări, inclusiv pe domenii de sport.”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.

Conform proiectului, grupul energetic de la Motru ar produce 100MW/h, iar cărbunele necesar ar fi preluat de la Divizia Minieră din cadrul Complexului Energetic Oltenia. „Prima dată am vrut să facem termocentrala cu investiţie guvernamentală, dar sunt bani mulţi, e greu. Dar am sprijinul total în ceea ce priveşte participarea Ministerul Energiei cu cărbunele. Divizia Minieră mai precis, din cele două cariere Roşiuţa şi Lupoia, ar trebui să asigure anual un milione de tone de cărbune. Oricum, condiţia de bază e ca ei să exporte energia în zonele de unde provin”, a mai spus primarul Dorin Hanu.   

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: