Miner în comisia de disciplină, pentru că a filmat norul de praf - VIDEO

Un miner de la Cariera Roşiuţa va fi cercetat în comisia de disciplină, după ce a postat pe pagina de socializare imagini cu un vârtej care a antrenat praful de cărbune, transformându-l într-un nor de praf. După apariţia acestei filmări, Inspectoratul Teritorial de Muncă ar fi aplicat o amendă. Nelu Popescu susţine că el nu a intenţionat să prejudicieze în vreun fel imaginea companiei, ci doar a surprins un fenomen meteo destul de rar. Filmarea a fost făcută în pauza de masă, mai spune salariatul, astfel că nu a afectat deloc timpul de lucru.

Complexul Energetic Oltenia a primit în acest an mai multe amenzi după ce minerii au arătat condiţiile de lucru. Aceştia sunt transportaţi în cariere cu mijloace de transport care le pun viaţa în pericol, uneori sunt nevoiţi să meargă mai mulţi kilometri prin nămol, iar alteori aerul este irespirabil din cauza prafului. În loc să remedieze problemele, conducerea CE Oltenia a decis să interzică filmările la locul de muncă.

„Eu nu am filmat ceva rău”

Nelu Popescu este lăcătuş mecanic la Cariera Roşiuţa. Pe data de 12 octombrie, în carieră s-a format un vârtej care a antrenat praful de cărbune. Acesta a realizat o filmare de 41 de secunde pe care a postat-o pe Facebook. Imaginile fiind spectaculoase, acestea au fost preluate de mai multe televiziuni locale şi naţionale. Câteva zile mai târziu, la aviziere au fost puse afişe prin care minerii şi energeticienii au fost informaţi că nu au voie să mai filmeze sau fotografieze la locul de muncă.

Popescu este membru PNL, fiind chiar în Biroul politic de la Motru, iar cel care a făcut referatul prin care a fost sesizată comisia de disciplină este Răzvan Ardeiu de la PSD. Tocmai de aceea, Nelu Popescu crede că este o chestiune politică la mijloc. „Nu înţeleg de ce s-au sesizat tocmai la mine. Au fost colegi care au filmat transportul în cariere, au pus pe Facebook, şi atunci a preluat presa. Eu nu am filmat ceva rău, era un vârtej care a ridicat praful. Am vrut să arăt că merităm să fim încadraţi în condiţii deosebite de muncă. Presa a preluat imaginile. Pe aici se aude că societatea a fost amendată cu un miliard şi că îmi impută mie banii, dar sunt doar vorbe, nu e ceva scris”, a spus Nelu Popescu.

 

Asistat de avocat, nu de liderul sindical

Salariatului i se aduce la cunoştinţă că poate fi reprezentat la comisia de disciplină de liderul de sindicat sau de un avocat. Nelu Popescu a ales să fie asistat de avocatul Gheorghe Pecingină, care este şi vicepreşedintele PNL Gorj. „Sunt la sindicatul domnului Roşca, dar nu mai am încredere în liderii de sindicat. Am rămas acolo pentru că acolo am fost de la început. Prefer să fiu reprezentat de avocat, pentru că am mai fost odată reprezentat de sindicat şi nu m-a ajutat deloc”, a spus Nelu Popescu.

Cercetarea disciplinară va avea loc pe 20 noiembrie, la ora 8.00. Nelu Popescu spune că a realizat filmarea în timpul pauzei de masă. Cât priveşte faptul că filmările ar fi interzise prin Contractul Colectiv de Muncă, Popescu spune că documentul nu le-a fost prelucrat salariaţilor, chiar dacă aceştia au semnat de luare la cunoştinţă.

Liderii federaţiilor sindicale, cu capul în pământ

Directorul Exploatării Miniere de Carieră Motru, Mihai Dafinoiu, a fost felicitat public de managerul Sorin Boza pentru decizia prin care a interzis minerilor să mai facă fotografii în carieră. „Din punctul meu de vedere, domnul Dafinoiu a procedat ca un adevărat director de EMC”, a spus managerul CE Oltenia.

Directorul EMC Motru, Mihai Dafinoiu, a dat pe 18 octombrie o decizie prin care le interzice subordonaţilor să mai facă fotografii şi filmări în cariere. „Se interzice distribuirea în afara societăţii, fără aprobarea în mod expres a conducerii unităţii, a informaţiilor sub formă de fotografii sau filmări care privesc activitatea desfăşurată la locul de muncă sau în perimetrul unităţilor miniere”, se arată în decizia semnată de Dafinoiu, în care mai scrie că prevederile acesteia trebuie aduse la cunoştinţa tuturor salariaţilor.

În motivarea deciziei, Dafinoiu se foloseşte de un articol din contractul colectiv de muncă în care scrie că timpul de lucru trebuie folosit integral. Astfel, potrivit CCM, salariaţii trebuie „să respecte programul de lucru, ordinea şi disciplina la locul de muncă şi să folosească integral şi cu maximum de eficienţă timpul de lucru pentru îndeplinirea obligaţiilor de serviciu”.

Un alt articol arată că salariaţii trebuie „să nu scoată documente şi să nu ofere informaţii despre societate în afara ei, dacă aceste relaţii de reprezentare nu sunt în atribuţiunile de serviciu sau nu sunt aprobate în mod expres de conducere”.

Liderii federaţiilor sindicale nu s-au opus acestei decizii. Doar Nicu Bunoaica, preşedintele unui sindicat mic, a condamnat public cenzura instaurată în carierele miniere.

Vizualizări: 5,633

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: