Prima amânare în procesul „Lotului Ydail”. Primar: Nu am bani de avocat

Aproape toţi inculpaţii trimişi în judecată de procurorii gorjeni în dosarul „Ydail” s-au prezentat joi la Tribunalul Gorj, dar acest lucru nu a fost suficient pentru ca procesul să şi înceapă.

Un singur inculpat a absentat, e vorba de fostul edil de la Negomir, Ion Gruescu, care nu a mai ajuns la instanţă pentru că ştia că nici avocatul său nu se poate prezenta. Ca urmare, judecătorul de caz, Dumitru Bocşan, a fost nevoit să amâne judecata cu două săptămâni, când speră ca toţi inculpaţii şi avocaţii acestora să fie prezenţi în sala de judecată.

Chiar şi în rândul inculpaţilor care au fost prezenţi la proces a fost unul care nu a avut un avocat propriu, primind unul din oficiu, aşa cum legea îi dă dreptul. Sorin Bucurescu a fost singurul din „Lotul Ydail” care nu a reuşit încă să îşi angajeze un avocat care să îl scutească de emoţii la pronunţarea sentinţei definitive, aşa cum s-a întâmplat în celălalt proces de care tocmai a scăpat, cel în care a fost judecat alături de o subalternă de-a sa şi de soţii Maria şi Mihail Rămescu. Edilul spune că nu şi-a luat încă un avocat pentru că nu are banii cu care să îi plătească acestuia serviciile.

„Trec printr-o perioadă financiară mai grea. Am trei copii mici, îl aştept şi pe al patrulea, şi am decis să vând doi dintre cei opt viţei de rasă pe care îi am acasă. Provin din vacile pe care le îngrijeam în 2014, când eram în arest la domiciliu. Soţia nu mă lasă se îi vând, dar i-am explicat că nu am altă soluţie. O să iau cam 4.000 de lei pe bucată, din ce am discutat cu un posibil cumpărător. O să notez şi eu apoi într-o agendă «PROT AV», că poate vine iar vreun procuror şi se uită prin ea şi înţelege că sunt banii pentru avocat. «AV» vine de la averea mea, ca să se ştie”, a spus, ironic, primarul, făcând aluzie la principalul argument pe care îl au procurorii pentru a-l trimite în judecată şi pe el şi pe ceilalţi primari din dosar.

Anchetatorii au descoperit într-o agendă a administratorului firmei „Ydail Construct”, Doru Şandru, numele unor primării din judeţ şi abrevierea „PROT”, care a fost „tradusă” ca fiind „protocol”. Edilul din Cătunele, Florinel Ţuilă, cel de la Aninoasa, Ilie Petroi, cel de la Bărbăteşti, Adrian Mangu, cel de la Urdari, Mihai Calotă, precum şi Ana Ceană, din Melineşti – Dolj, întregesc lista inculpaţilor din acest dosar. În agenda descoperită de procurori au mai figurat şi alţi primari cu „PROT”, dar pentru ei nu s-a mai dispus trimiterea în judecată. Anchetatorii susţin că edilii trimişi în judecată au încasat diverse sume de bani de la firma de construcţii din Turceni, procente de circa 10% din valoarea unor contracte derulate de Ydail pe raza localităţilor conduse de inculpaţii din dosar.

Vizualizări: 3,562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: