Miner mort în subteranul de la Tehomir

Un angajat al Complexului Energetic Turceni şi-a pierdut ieri viaţa în condiţii neelucidate complet deocamdată. Bărbatul a fost găsit mort în subteranul minei Tehomir, colegi de-ai săi spunând iniţial că acesta s-ar fi electrocutat, informaţie care, ulterior, nu a mai fost confirmată şi de către cei care anchetează această moarte şi încearcă să afle ce anume s-a întâmplat la sute de metri sub pământ.

Gheorghe Năsui a lucrat toată viaţa sa în subteran, iar acum, la 43 de ani, spera să apuce vârsta pensionării. Mai avea doi ani şi putea să scape liniştit de coşmarul muncii grele din adâncul pământului, numai că, şi de data aceasta, pământul şi-a luat propriul tribut într-o viaţă de om. Angajatul minei Tehomir, din cadrul Complexului Energetic Turceni, mai avea nu doar foarte puţin până la pensie, ci şi foarte puţin până să i se termine programul de lucru pe ziua de ieri. Cu puţin înainte de terminarea turei a treia, ortacii au observat că Năsui moare chiar sub privirile lor, nimeni neputând să îl ajute cu ceva. Din declaraţiile făcute până acum nu reiese în nici un fel că bărbatul ar fi fost văzut de cineva în ultimele momente de viaţă, nefiind clar dacă i s-a acordat sau nu primul ajutor, la gura minei foştii colegi ai acestuia vorbind despre o posibilă electrocutare a sa. Minerii s-au ferit să facă declaraţii cu privire la cele întâmplate, preferând să spună că nu au fost acolo, că nu au văzut nimic sau că erau pur şi simplu într-o altă galerie.

Posibil stop cardiac

Şefii minei au fost lăsaţi să vorbească despre cele întâmplate, dar nici aceştia şi nici anchetatorii nu au avut prea multe de spus. Directorul de la Tehomir, Ion Susanu le-a fost „ghid” prin subteran procurorilor şi inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, nici măcar el nereuşind să afle exact ce anume a făcut Năsui înainte de a deceda. „El lucra acolo în subteran şi i-a venit dintr-o dată rău, dar nu avem amănunte cu privire la ceea ce s-a întâmplat acolo exact. Lucra la un abataj, la un complex mecanizat, dar nu lucra cu energie electrică sau altele din astea”, spune Susanu. Mult mai multe informaţii avea reprezentantul ITM Gorj care a coborât în subteranul de la Tehomir pentru a face cercetările la faţa locului. Inspectorul Eugen Başoldea nu mizează prea mult pe faptul că moartea minerului ar fi accident de muncă, deşi nici el nu se pronunţă ferm în acest sens. „Nu ştim exact ce s-a întâmplat pentru că, la o primă analiză a organismului, nu se vede nicio lovitură pe el. Se pare că i-ar fi venit rău şi a căzut, dar nu ne pronunţăm noi, ci medicul legist. Nu putem spune nici că este accident de muncă pentru că dacă legiştii vor spune că e o moarte patologică nu este vorba de aşa ceva. Noi am analizat organismul şi nu se vede nicio urmă pe corp”, spune reprezentantul ITM Gorj.

Legiştii lămuresc lucrurile

Procurorul Emil Lădaru, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, este cel care conduce ancheta din acest caz. El a vorbit ieri despre posibilitatea ca minerul să se fi electrocutat, însă şi el şi cei de la ITM aşteaptă concluziile medicilor legişti. Aceştia vor spune în cursul acestei zile dacă fostul ortac a murit de moarte bună sau din alte motive. În cazul în care „mortul va fi de vină”, familia acestuia nu va putea beneficia de eventuale despăgubiri de la unitatea minieră. Deocamdată, soţia celui decedat este răvăşită de moartea celui cu care şi-a trăit viaţa, femeia fiind oricum într-o situaţie dificilă, ea fiind imobilizată la pat, din cauza unei boli. Cei doi aveau doi copii, dintre care unul minor, de 6 ani, şi o fată de 18 ani, elevă la liceu în ultimul an. Femeia şi copii fostului miner vor primi un sprijin de la foştii colegi ai lui Gheorghe Năsui, sindicatele şi administraţia urmând să se ocupe de cele necesare la înmormântare.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: