Mineri plecaţi la plimbare, deşi figurau bolnavi prin spital

Un control inopinant efectuat de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj la Secţia de Boli Cronice a Spitalului din Mătăsari a scos la iveală faptul că mai mulţi angajaţi ai Complexului Energetic Turceni figurau în acte ca fiind internaţi, numai că fizic nu erau de găsit. Asistentele au încercat să explice Corpului de Control faptul că bolnavii au plecat să-şi cumpere pâine şi că nu s-au mai întors. Bolnavii închipuiţi de la Turceni nu şi-au putut duce planul la bun sfârşit şi riscă acum să nu le fie decontat concediul medical.
Un număr de 11 angajaţi de la Complexul Energetic Turceni s-au dat bolnavi pentru a sta câteva zile acasă şi să primească banii pe concedii medicale, numai că planul lor a eşuat. Un control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate efectuat la Secţia de Boli Cronice de la Spitalul din Mătăsari le-a oferit inspectorilor posibilitatea să constate direct în teren că mai mulţi angajaţi de la Complexul Energetic Turceni, figurau ca internaţi în registre, însă în saloane nici urmă de ei. Asistentele au încercat să motiveze lipsa bolnavilor, spunându-le inspectorilor de la CJAS Gorj că bolnavii închipuiţi au plecat după pâine şi, din nefericire pentru ei, nu s-au mai întors în saloane. „A fost un control la Secţia de Cronici a Spitalului din Mătăsari care ţine de Spitalul din Motru, unde 11 oameni care erau trecuţi acolo ca şi internaţi, fizic erau doar trei, restul de 8, conform spuselor unei asistente erau plecaţi după pâine, dar noi am stat vreo câteva ore acolo, respectivii se pare că nu au găsit pâine şi nu au mai venit. Medicul de acolo este angajat cu jumătate de normă şi fiecare face ceea ce vrea, în sensul că dacă nu este cineva să stea în permaneţă acolo se pot întâmpla tot felul de lucruri de genul acesta”, a declarat Daniel Bondoc.

Nu li se plătesc medicalele

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj a trimis o adresă Complexului Energetic Turceni, prin care înştinţa conducerea de faptul că nu va deconta concediile medicale ale bolnavilor închipuiţi de acolo. ”Am făcut o hârtie către Complexul Energetic de la Turceni pentru a li se refuza certificatele medicale ale celor în cauză şi să-i ponteze cum vor ei, dar în nici un caz în concediu medical, pentru că CJAS Gorj nu va deconta aceste concedii şi asta este şi în sprijinul angajatorului. Este un semnal pe care-l trag în sensul că legea nu ne lasă multe portiţe de verificat pe partea concediilor medicale, dar putem vedea măcar dacă fizic pacienţii sunt internaţi”.
Controlul la Spitalul din Mătăsari s-a datorat faptului că foarte mulţi angajaţi de la C.E. Turceni aveau concedii medicale, ca urmarea a internărilor în spital. „Respectivii, depistaţi de noi, v-am spus lucrau acolo şi de aceea am făcut controlul pentru că erau foarte multe certificate medicale din acea zonă. Am fost, am văzut, nu erau, deci a fost vorba de o internare fictivă şi cred că nişte măsuri luate împotriva acestor bolnavi închipuiţi pot ajunge şi la urechile altor amatori de aşa ceva şi se vor gândi de două ori înainte să facă un lucru din ăsta”, susţine Daniel Bondoc. 

Vina e a medicilor

Directorul Economic de la Complexul Energetic Turceni, Ionel Manţog este de părere că vina aparţine în totalitate medicului care a făcut internările, cei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate fiind în măsură să rezolve situaţia. „Nu s-au internat de capul lor. Faptul că au plecat de acolo, nu este o problemă care ţine de C.E. Turceni. Complexul răspunde de ce fac salariaţii în cele 8 ore când vin la muncă, nu atunci când nu sunt la lucru. CJAS Gorj răspunde de medicii care internează şi de ce tratament primesc pacienţii. Câteodată lucrurile merg bine, de multe ori merg foarte rău şi poate că şefii din sănătate ar trebui să se gândească la lucrurile astea”, spune Manţog.
Se pare că acest caz nu este singular, drept pentru care inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj vor face săptămânal controale în toate spitalele pentru a verifica modul în care se eliberează certificatele de concediu medical.
 


Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: