Minerii, băgaţi o lună în şomaj tehnic

Scăderea cererii de energie şi, implicit, de cărbune, îşi arată consecinţele acum pe meleagurile Gorjului. Mii de angajaţi din minerit şi nu numai se pregătesc de o lună de şomaj tehnic, perioadă în care vor fi plătiţi cu trei sferturi din leafă. Perioada aleasă pentru aşa ceva este numai bună pentru munci agricole, ortacilor intrându-le lefurile pe card şi având şi posibilitatea să îşi ducă la bun sfârşit muncile prin gospodărie, în speranţa că, până la urmă, economia îşi revine şi, cu sau fără secetă, va fi din nou nevoie de cărbunele lor. 
 În mod normal ieri dimineaţă ar fi trebuit să fie un fel de grevă prin minerit, sindicatele nedefinind forte clar acţiunea de protest ce trebuia să aibă loc. Minerii erau chemaţi încă de săptămâna trecută să oprească lucrul începând cu ora 7.00, numai că, luni seara, liderii de sindicat ai acestora şi nu numai au negociat pe la Bucureşti şi au reuşit să anuleze încă odată, pe ultima sută de metri acţiunea de protest anunţată hodoronc-tronc. Ieri dimineaţă nici vorbă de oprirea lucrului pentru o zi, ci pentru o lună pentru că zvonurile care au tot circulat în ultima vreme s-au materializat în privinţa trimiterii în şomaj a angajaţilor SNLO.
 Societatea Naţională a Lignitului Oltenia îşi va întrerupe programul de activitate între 15 iunie şi 15 iulie, angajaţii săi urmând să fie plătiţi cu 75% din salariul de bază brut şi sporul de vechime. Vestea a fost făcută public printr-un comunicat de presă comun, semnat de administraţia şi sindicatele din cadrul societăţii, respectiv de directorul general Dan Burlan şi de liderul sindical Marin Condescu. Ieri ambii au mers în mijlocul minerilor şi au discutat cu aceştia despre problemele momentului, explicând situaţia din sistem şi soluţiile pentru ieşirea din criză. În mod surprinzător, deşi unii îl tot înjură pe Condescu de situaţia actuală, liderul sindical n-a avut probleme în a vorbi cu colegii săi. "Să mă fluiere oamenii? Păi de ce să mă fluiere? Mă fluieră eventual la meci când nu joacă echipa aşa cum ne-am dori cu toţii, dar, aici, la cât e de gravă problema, noi trebuie să găsim soluţii pentru situaţia aceasta, iar noi, sindicatele, împreună cu administraţia, exact asta încercăm să facem", spune sindicalistul şef.
 
 Şomajul tehnic a fost discutat cu Videanu

 Măsura trimiterii în şomaj tehnic a miilor de mineri a fost discutată de administraţie şi sindicate luni seara la Ministerul Economiei, unde directori şi lideri sindicali din SNLO s-au întâlnit cu reprezentanţii ministerului pentru a analiza problemele generate de blocajul financiar şi de cererea redusă de cărbune. În urma discuţiilor respective, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia a decis să suspende acţiunile de oprire a lucrului programate pentru ieri. Conform comunicatului de presă, SNLO ar urma ca în perioada 15 iunie – 15 iulie să livreze cărbune către beneficiarii săi din stocurile existente deja, depozitele societăţii fiind pline încă de iarna trecută. De asemenea, pentru redresarea activităţii, SNLO ar urma să livreze începând cu luna august 1,4 milioane tone lignit lunar, livrările maxime preconizate pentru lunile iunie şi iulie fiind de cel mult 1,1 milioane tone. Societatea înregistrează pierderi la livrări lunare mai mici de 1,4 milioane tone, în depozitele sale existând deja stocuri de 800.000 de tone.

 Videanu mai vine odată la Tîrgu Jiu, cu Pogea

 Administraţia şi sindicatele in cadrul SNLO au mai anunţat că în urma discuţiilor de luni seara de la Ministerul Economiei, la sediul din Târgu Jiu al Societăţii Lignitului va fi organizată pe 31 mai, la orele 17.00, o întâlnire cu ministrul economiei, Adriean Videanu, cu ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, cu şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejner, precum şi cu directorii celorlalte unităţi miniere şi energetice din Oltenia. Videanu a mai fost prin Gorj la începutul lunii aprilie, şoferul său fiind nimeni altul decât Marin Condescu, sindicalistul fiind specializat deja în a fi la volanul maşinilor cu care miniştrii economiei se deplasează prin judeţ atunci când ne calcă meleagurile. După vizita respectivă, două lucruri au rămas în mentalul colectiv, mesajul către Ciurel cu "să stea cuminte", moşierul conformându-se, stând cuminte în concediu şi acum pentru că în dosarul "şmen dens" nu l-a deranjat nimeni, şi faptul că directorii din minerit şi energie contestaţi de PSD Gorj au fost puşi în funcţii cu sprijinul liderilor PSD Gorj, filiala având în eşalonul doi al SNLO, sub Burlan, restul directorilor. Ulterior, Florin Cârciumaru a transmis un mesaj de susţinere pentru Burlan şi directorii PSD din SNLO, după care a venit Mircea Geoană la Târgu Jiu, care, între două lopăţici prin parc, a vorbit ceva despre o discuţie pe teme energetice pe care partidul său ar vrea să o facă pe aceste meleaguri. Şi, astfel, din vorbă în vorbă, politicienii şi-au văzut interesele, iar criza s-a acutizat, mai ales că la nivel guvernamental, la Ministerul Agriculturii şi cel al Muncii, conduse de colegi de partid de-ai lui Geoană, sunt blocate două acte normative esenţiale pentru bunul mers al SNLO. 

 Soluţii de redresare discutate la FMI şi Comisia Europeană!

 Despre acestea, dar şi despre multe altele ar urma să se vorbească la sfârşitul săptămânii, miniştrii PSD care ar putea rezolva problema exproprierilor de terenuri şi a Ordonanţei 116 nefigurând pe lista celor care vor sta la aceiaşi masă cu administraţia SNLO şi cu liderii sindicali. În schimb, de la Videanu a venit ieri vestea că autorităţile vor discuta cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) acordarea de ajutoare de stat pentru ştergerea datoriilor Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), în perspectiva includerii acestora în două entităţi energetice. "Urmează să vedem, în discuţiile cu FMI şi CE, dacă pot fi acordate ajutoare de stat pentru ştergerea datoriilor CNH şi SNLO, înainte sau după ce vor fi incluse în cele două companii energetice pe care vrem să le înfiinţăm", a spus Videanu. El nu a oferit detalii privind componenţa celor două companii energetice naţionale pe care Guvernul intenţionează să le înfiinţeze prin alăturarea de unităţi termoelectrice, hidroelectrice şi nucleare. Sindicatele conduse de Marin Condescu cer însă de mai mult timp includerea SNLO şi a CNH în câte un complex energetic, alături de termocentrale şi hidrocentrale din zonă. Ministerul Economiei a anunţat de mai mult timp că studiază aceste forme de reorganizare a sistemului, luna iunie fiind cea în care minerii ar putea să afle cum va arăta viitoarea companie energetică din Oltenia.
 Discuţiile de la Târgu Jiu vizează găsirea modalităţilor prin care SNLO să îşi recupereze de la beneficiari cele peste 340 de milioane de lei, precum şi realizarea programului de restructurare stabilit deja între administraţie şi sindicate. Programul prevede disponibilizarea a circa 600 de angajaţi, care să beneficieze de o pensionare anticipată cu doi ani. Programul respectiv nu a fost aplicat până acum pentru că SNLO nu a fost inclusă în anexele ordonanţei 116 din 2006, ordonanţă care reglementează modul de efectuare a plăţilor de la bugetul companiilor de stat către angajaţii care mai au doi ani până la pensie.
SNLO are în prezent circa 9500 de angajaţi şi este cel mai mare furnizor de cărbune energetic din România, printre beneficiarii săi numărându-se complexurile energetice din Oltenia, dar şi diferite termocentrale din ţară, care însă nu şi-au achitat la timp lignitul furnizat în ultimii ani.


Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: