Minerii vor trece la program de 12 ore! Urmează proteste!

Administraţia CE Oltenia vrea să treacă la programul de 12 ore începând cu luna iulie. Şeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie, a spus la sfârşitul săptămânii trecute, la şedinţa Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), că doreşte acest lucru. Unii sindicalişti spun că mai-marii companiei au cerut deja şefilor din unităţi să facă simulări la noul program. Federaţiile reprezentative la nivel de sector nu sunt de acord cu majorarea programului de lucru şi ameninţă cu proteste de îndată ce administraţia va semna un document în acest sens.

Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, şi Ion Ruşeţ, şef în cadrul CE Oltenia, au fost prezenţi vinerea trecută la Rovinari, acolo unde a avut loc Conferinţa SMEO la împlinirea unui an de la înfiinţarea sindicatului. Antonie a spus că vrea ca minerii din toate unităţile complexului să treacă la program de 12 ore, aşa cum este în prezent la cariera Husnicioara. “A fost o chestiune pentru care s-a exprimat domnul Antonie, vineri, la Rovinari. A fost o întrebare acolo, a întrebat cineva din sală, şi a spus că el vrea să se treacă la program de 12 ore. A spus că face un studiu, dar că el este pentru acest program de 12 ore. Mai multe nu ştiu”, a declarat Ion Ruşeţ.

În prezent, minerii din cadrul CE Oltenia lucrează în 3 schimburi a câte 8 ore. Dacă se va trece la noul program asta va însemna 12 ore lucrate cu 24 de ore repaus. Sindicatele mici din cadrul CE Oltenia spun că administraţia a început să facă simulări în cariere la noul program. “La cariera Lupoaia se lucrează la formarea echipelor de intervenţie, spre exemplu pe parte mecanică. Bine, se lucrează la toate, vor veni formulare pentru fiecare om în parte. Reorganizarea se va face pentru 12 ore. Se lucrează, cred că de la 1 iulie şi poate chiar mai devreme se va lucra la noul program. Sindicatele nu sunt de acord cu acest lucru, cu optimizarea transportului da, dar cu program de 12 ore nu. Eu cel puţin nu sunt de acord”, a precizat Nicu Bunoiaca, preşedintele Sindicatului Solidaritatea 2013. 

SMEO strânge semnături pentru administraţie

Sindicaliştii din zona Rovinari au anunţat că reprezentanţii SMEO au început să strângă semnături de la mineri pentru trecerea la noul program. Aceştia au precizat că angajaţii companiei sunt bulversaţi de când au aflat intenţia mai-marilor complexului. “Cei de la SMEO, puşi de Ciurel, a început să strângă semnături de la oamenii de la cariera Tismana I pentru programul de 12 ore. Noi suntem împotriva lucrului la 12 ore”, a explicat Ion Şomănescu, vicepreşedintele Sindicatului Dreptatea Rovinari.  

FMNE ameninţă cu proteste  

Despre intenţiile administraţiei au aflat şi cei de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME). Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte în cadrul federaţiei, a spus că vor fi organizate proteste dacă administraţia va emite un document cu noul program de lucru. „Au reluat din nou discuţia cu programul de 12 ore, ca şi cum activitatea din minerit este o activitate uşoară, care se poate face 12 ore. Sunt inconştienţi, nu ştiu ce înseamnă să lucrezi 12 ore într-o activitate grea, periculoasă, vătămătoare. De la 1 iulie se pare că vor. Vom vedea dacă oamenii au reacţie, vom ieşi în stradă. Dacă n-au reacţie, să lucreze 12 ore. O să facem mişcări de protest, adică ai catalogată munca drept grea şi face ca şi când eşti de pază la drapel. Cum vom vedea negru pe alb, când se va lua acea decizie, a doua zi vom depune la primărie pentru miting, pichetare, să vedem ce acţiune vom face”, a comentat Dumitru Pârvulescu.

Administraţia CE Oltenia speră să facă economii la bugetul companiei prin modificarea programului de lucru al minerilor.  

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: