Ministerul Mediului confirmă jaful din pădurea de la Peștișani

Jaful din pădurile din Peștișani este confirmat și de Ministerul Mediului. Într-un răspuns la interpelarea deputatului Dan Vîlceanu, oficialii Ministerului transmit că s-au făcut verificări în teren și au fost descoperite nereguli care sunt anchetate acum de polițiști. Sute de arbori tăiați fără drept, alții puși la pământ cu mărci suspecte și un drum prin pădure construit de Ocolul Silvic, dar despre care nu se vorbea în niciun document al acestei instituții. Sunt doar câteva dintre concluziile anchetatorilor.

Totul a început la sfârșitul anului trecut. În luna noiembrie, doi pădurari și-au făcut curaj să facă un raport despre posibile nereguli pe care le-au constatat în cantoanele pe care le păzeau. În teren au fost chemați polițiști, reprezentanți ai Gărzii Forestiere Râmnicu-Vâlcea, ai Ocolului Silvic Brâncuși și din partea firmei care exploatează lemne în zonă.

Într-un răspuns transmis parlamentarului Dan Vîlceanu, oficialii Ministerului Mediului Și Pădurilor au atașat documentele întocmite de comisiile de control.

“În punctul Pășune Piva Piatra, a fost aplicat tratamentul de tăieri de rărire în pășuni împădurite, pe o suprafață de 8 hectare. Au fost marcați un număr de 404 arbori, din care 15 arbori din specia brad și 390 de arbori din specia fag, volumul brut rezultat fiind de 691 mc. Acest act de punere în valoare este aprobat și nu a fost contractat și nici autorizat la exploatare, arborii marcați rămânând în gestiunea pădurarului Gheorghe Popescu, pădurar care a participat și la activitatea de marcare a acestor arbori”, se arată în documentul emis de Minister.

În plus, au mai fost găsiți, după cum transmit oficialii Ministerului Mediului, „78 de arbori din specia fag care este posibil să fie marcați cu un dispozitiv special de marcat cu amprentă circulară contrafăcut. Arborii sunt pe picior, netăiați, câțiva fiind culcați și au fost inventariați de la 1 la nr 78 cu vopsea roșie, diametrul fiind măsurat la înălțimea de 1,30 metri de sol”.

Drumul care nu figurează în hârtii

Și n-ar fi singura problemă din canton. A mai fost identificat un drum de tractor despre construirea căruia nu se vorbește în niciun document al Ocolului Silvic Brâncuși. „Pe suprafața parchetului, a fost identificat un drum de tractor despre care reprezentanții Ocolului Silvic Brâncuși au declarat că a fost construit cu ocazia exploatării materialului lemnos din apv 1340448. La dosarul partizii și la sediul Ocolului Silvic Brâncuși nu au fost găsite documente despre construirea instalației de scos-apropiat”, se arată în adresa citată.

Toate raportările din teren, fotografiile și declarațiile celor implicați în acest caz fac acum obiectul unui dosar penal deschis la nivelul IPJ Gorj. „La nivelul IPJ a fost deschis un dosar penal de cercetare, eventuale verificări suplimentare urmând a fi desfășurate sub coordonarea reprezentanților IPJ Gorj implicați în anchetă”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Cei doi pădurari care au semnalat jaful din pădure riscă să fie dați afară. Șefii lor au stabilit să fie rotiți toți angajații pe cantoane, iar lor să le revină suprafețe mai mici și apoi să fie concediați pentru că ar rămâne fără „obiectul muncii”. Decizia încă nu a fost pusă în aplicare. Și asta pentru că pădurarii au contestat-o.

Vizualizări: 9,510

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: