Miniștrii au șefii la partid

Premierul Florin Cîţu s-a plâns la partid că le-a cerut miniştrilor să vină fiecare cu un plan de reducere a cheltuielilor, dar niciunul dintre aceştia nu s-a conformat. Este o informație obținută de presă pe surse, dar modul în care a fost alcătuit guvernul o susține.

Cîțu nu a fost lăsat să numească nici măcar un ministru. Câțiva i-a nominalizat președintele Iohannis, restul președinții de partide. Un om a vrut să își pună și Cîțu la guvern, mai exact pe Vîlceanu ministru la Finanțe, dar i-a fost imposibil.

Cîțu nu a avut acces nici măcar la un post de secretar de stat în Ministerul de Finanțe, dar până la urmă a reușit să își pună omul, pe locul care îi revenea organizației de la Gorj. Este vorba de Dumitru Laurențiu Andrei, născut în Gorj, dar susținut doar prin conjunctură de filială.

Ca să nu rămână dator, Cîțu a vrut să pună un gorjean, pe Horațiu Gorun, pe postul de secretar general al guvernului. Un post prea important ca să îi fie lăsat lui Cîțu, astfel că Orban a bătut palma cu filialele din Ardeal pentru a impune pe altcineva.

Al cui șef este Cîțu în guvern? Faptul că niciun ministru nu îl ascultă arată că de fapt aceștia sunt conduși de la partidele din care fac parte. Cîțu, dacă nu se lasă și el condus de șefii de partide, va avea o agendă separată de propriul guvern. De fapt, guvernul va avea o agendă separată de a lui.

Rolul lui Cîțu în funcția de premier este acela de a lua măsuri nepopulare, care să evite intrarea economiei în criză. Găștile din PNL și celelalte partide de la guvernare îi vor face un fel de opoziție, pentru ca tot prejudiciul de imagine să se acumuleze la premier. Peste un an - doi, vor apărea tot felul de politicieni de bine, care să dea drumul la robinete și să recâștige electoratul.

Cîțu s-ar putea să aibă mai multă opoziție decât orice alt premier de până acum, opoziție din stradă, din parlament și chiar din propriul guvern. Dacă are sau nu forța să se impună, rămâne de văzut, dar primele semne nu sunt încurajatoare.

Vizualizări: 2,688

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: