Ministrul Educației, luat la întrebări despre desființarea unor clase de liceu

Deputat de Gorj, Claudiu Manta a cerut explicații ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, cu privire la desființarea unor clase la Liceul Tehnologic din Baia de Fier. Parlamentarul susține că decizia Inspectoratului Școlar Județean Gorj a creat o serie de nemulțumiri în rândul elevilor, dar mai al părinților care nu au posibilități să-și trimită copiii să învețe la alte licee din județ.

Pentru anul școlar 2021-2022, Inspectoratul Școlar Județean Gorj nu a aprobat o clasă de liceu cu profilul Servicii, domeniul Economic, specializarea Tehnician în activități economice cu 24 de locuri și nici o clasă a IX-a de învățământ profesional de stat cu durata de 3 ani în domeniul Mecanică și calificare Tinichigiu -vopsitor, tot cu 24 de locuri, la Liceul Tehnologic Baia de Fier.

Decizia Inspectoratului Școlar Județean a creat o serie de nemulțumiri în comunitatea din Baia de Fier. ”Acest lucru a creat mari nemulțumiri în rândul asociațiilor de elevi și părinți, dar și al profesorilor, pentru că este afectată o generație de copii, care din cauza nivelului de trai scăzut nu au posibilitatea frecventării unor cursuri similare în alte localități. Se dorește desființarea unor clase, deși argumentele ca acest lucru să nu se întâmple sunt multiple. Numărul elevilor din acea zonă poate să acopere lejer clasele solicitate, în zonă sunt foarte mulți copii care provin din medii defavorizate și care nu-și pot permite să facă naveta la alte unități de învățământ, liceul din Baia de Fier este un liceu cu tradiție, care a derulat și derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană, iar UAT Baia de Fier a susținut și susține dotarea unității de învățământ”, susține deputatul Claudiu Manta în scrisoarea înaintată ministrului Educației.

Parlamentarul de Gorj atrage atenția ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, că în acest caz nu a fost respectat, pentru fundamentarea planului de școlarizare, criteriul geografic, pe cerința ”promovării unor măsuri dinamice pentru accesul la educație al tuturor copiilor și elevilor, care să permită acoperirea echitabilă a tuturor zonelor din mediul urban și rural”.

Mai multe clase de liceu au fost desființate. 72 de clase de a IX-a vor fi în anul școlar următor în Gorj, față de 89 câte au fost anul acesta. Planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 prevede și o reducere a claselor de învățământ profesional de la 27 de clase la 22. 

Numărul mic de elevi vine ca urmare a faptului că în anul 2012 s-a înființat clasa pregătitoare și au fost atunci mai puțini copii în clasa I, iar peste ani s-a ajuns să nu mai fie destui elevi care să meargă la liceu.

Vizualizări: 1,478

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: