Minor dispărut la Rânca – de negăsit după 3 zile de căutări asidue pe munte

Cautări fără precedent la nivel de judeţ au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în zona staţiunii Rânca, după ce joi noaptea a fost semnalată acolo dispariţia unui băiat de 7 ani. Puştiul, venit de la Constanţa cu bunicii săi, a plecat de la cabana la care era cazat şi dus a fost, fără ca până ieri cineva să fi reuşit să-i ia urma. 
 Costea Velcev este din Techirghiol, Constanţa, şi miercuri seara venise cu bunicii la Rânca pentru a se bucura de liniştea muntelui şi aerul proaspăt de aici, lucruri pe care puştiul nu prea avea cum să le găsească pentru că staţiunea este un furnicar de camioane care umplu vilele de praf şi zgomot la interval de câteva minute. Băiatul a fost dat dispărut joi noaptea, atunci când bunicii şi-au dat seama că nu prea mai au şanse să-l găsească, momentul dispariţiei nefiind elucidat complet. Ulterior au început căutările, căutări la care şeful IPJ Gorj, comisarul şef Viorel Salvador Caragea a reuşit să mobilizeze forţe impresionante, rezultatele fiind însă sub aşteptările echipei de anchetă.

 O dispariţie bruscă

 Costea este un puşti de 7 ani care miercurea trecută a venit pentru prima dată la Rânca. Mama lui a divorţat de tată şi şi-a refăcut viaţa alături de un băiat mai tânăr decât ea, care i-a şi fost alături pe parcursul acestor zile. Bunicii lui Costea au venit şi ei la Rânca împreună cu nişte prieteni, s-au cazat la o cabană pe care au închiriat-o, iar joi de dimineaţă au fost la Târgu Jiu pentru a vedea operele lui Brâncuşi. Întâmplător sau nu, după-amiază când s-au întors, în jurul orelor 15.00 – 16.00, bunicii s-au apucat de un grătar, făcând focul în spatele cabanei, puştiul mergând să se joace la câţiva metri distanţă într-o grămadă de de nisip, alături de copii unei alte familii cazate în apropiere. Joaca a durat până într-o jumătate de oră, după care puştiul a revenit la cabană pentru ca, în jurul orei 18.00 să-i fie constatată dispariţia de către bunica sa.
 "Bunicul lui era cu prietenii noştri în spate la grătar, iar eu am urcat până în mansardă să îmi iau încărcătorul la telefon. El a rămas jos, iar eu am urcat şi am coborât în câteva minute, după care au venit ei în casă şi m-au întrebat unde e Costea. Eu le-am spuc că e cu ei, normal, iar ei mi-au spus că nu era la ei. Am început să-l strigăm pe la cabanele din jur, să ne uităm după el, nu l-am găsit, Am revenit şi apoi am aşteptat, crezând că se întoarce, dar după ce s-a întunecat am început să-l căutăm iarăşi, apoi, dacă am văzut că nu ne descurcăm, am sunat la Salvamont şi au început ei căutările, iar în jur de ora 10 seara s-a sunat la 112 pentru că deja era clar că nu-l găsim", spunea Nadejda Arbuz, bunica băiatului, femeia fiind din Chişinău, româna învăţând-o de câţiva ani de când s-a mutat la Constanţa.

 Căutările au început imediat

 Aşadar, Costea a dispărut undeva în jurul orei 18.00, ora fiind aproximativă pentru că cei care au constatat dispariţia, respectiv bunicii, erau după un şpriţ şi un grătar, nimeni neuitându-se la ceas în acele momente. Vecinii de cabană spun că i-au văzut pe aceştia mergând pe stradă, dar fără să îşi dea seama că băiatul dispăruse. "Nu erau ca şi cum ar fi căutat ceva. Mergeau mai degrabă aplecaţi şi nu strigau, nu făceau ceva din care să reiese îngrijorarea lor. Puteau să ne întrebe şi pe noi dacă îl văzusem, mai ales că el se jucase cu copii noştri. Ei nu, nu au făcut decât să treacă pe aici în jos şi apoi s-au întors la cabană, unde au rămas înăuntru, fără să ne spună ceva. Ne-am dat seama că e ceva când au venit salvamontiştii seara şi apoi, la vreo oră, cred, au apărut şi poliţiştii parcă şi era clar că se întâmplase ceva", spune proprietara unei cabane din zona în care s-a produs dispariţia. 
 Puţinele persoane aflate joi noapte în cabanele de la Rânca din zona în care s-a produs dispariţia au avut iniţiativa şi au organizat căutări imediate prin clădirile aflate în construcţii, însă în zadar. Spre miezul nopţii au venit şi poliţiştii cu un câine lup, care a luat urma lui Costea până spre hotelul Petrom din zonă, după care urma s-a pierdut. Din cauza întunericului, cercetările au fost abandonate în acea noapte, mai ales că poliţiştii nu reuşeau să afle prea multe de la bunicii băiatului. Filmul dispariţiei nu a putut fi refăcut atunci pentru că oamenii erau prea marcaţi de cele întâmplate, de la mica petrecere organizată la grătar ei trecând într-o stare pe care niciodată nu visau. Bunicii şi cei doi prieteni de familie ai acestora, care se aflau cu minorul în seara dispariţiei, au fost duşi ieri la detectorul de minciuni al Poliţiei Gorj, pe parcursul audierilor de până tunci anchetatorii constatând neconcordanţe în declaraţiile acestora, generate şi de faptul că cei 4 adulţi nu au fost în acelaşi loc.

 Super-mobilizare pentru căutări zadarnice

 Vineri a fost prima zi de căutări pe văile din zona Rânca, operaţiunile fiind coordonate de adjunctul IPJ Gorj, comisarul şef Ion Voinescu. Acesta a avut la dispoziţie până într-o sută de subordonaţi, jandarmi şi salvamontişti, după o zi întreagă de scotociri nimeni negăsind vreun indiciu. Numărul celor veniţi să îl caute pe Costea pe munte şi nu numai a crescut semnficativ sâmbătă, când şeful IPJ Gorj, comisarul şef Viorel Caragea a urcat la Rânca, în faţa sa fiind peste 200 de poliţişti, jandarmi, salvamontişti, poliţişti comunitari, echipe de salvare de la două firme private de pază, una din Bucureşti şi alta din Gorj, pădurari, dar şi motociclişti alăturându-se echipelor de scotocire pe munte. Mobilizarea exemplară nu a dat însă roade nici de această dată.
 Efectivele au crescut ieri dimineaţă la 320 de persoane, căutările pe munte fiind făcute cu câini special dresaţi la Sibiu, poliţiştii de acolo spunând că până acum au avut rezultate foarte bune în căutările pe care le făcuseră în alte situaţii. La Rânca nimic nu s-a legat însă nici ieri. În zonă au venit zeci de motociclişti şi proprietari de ATV-uri pentru a ajuta voluntar în operaţiunile Poliţiei. Ministerul de Interne a deplasat, la rândul său, la Rânca, la cererea comisarului şef Caragea, un elicopter dotat cu cameră termosensibilă, capabilă să detecteze orice urmă de căldură existentă la sol. "Din păcate încheiem operaţiunile fără succes. Sâmbătă seara unitatea mea a fost solicitată să ajute în căutările de la Rânca, ne-am deplasat aici, am căutat suprafeţe foarte mari, dar fără niciun rezultat", a menţionat comandorul Niculae Chiriţă, şeful unităţii de aviaţie de la Băneasa a Poliţiei Române, cel care a pilotat personal ieri elicopterul trimis la Rânca şi care a primit informaţiile necesare de la şeful IPJ Gorj, Caragea spunându-i comandorului toate zonele pe care elicopterul le putea survola şi în care băiatul putea ajunge.

 Mama e disperată

 Căutările lui Costea şi eşecul operaţiunilor de amploare derulate pe munte au adus-o pe mama băiatul în pragul unei crize. Ea nici nu vrea să se gândească la faptul că băiatul ar fi putut sfârşi tragic şi continuă să spere că până la urmă va fi găsit vreun semn. Femeia a venit vineri la Rânca, imediat după ce a primit telefon despre dispariţia băiatului. Ca un ghinion, la Bucureşti a făcut pană şi ore în şir noaptea nu a ajutat-o nimeni, până când un poliţist comunitar i-a aflat problema şi a ajutat-o imediat. Olga Velcev a venit cât a putut de repede la Rânca, însă graba sa nu a fost de niciun folos căutărilor.
 "Nu de poate ca un băiat de 7 ani, chiar şi plecat în papuci, să dispară aşa de uşor. Nu e evaporat, nu l-a înghiţit pământul, nu-mi dau seama ce s-a putut întâmpla. Dacă cineva l-a luat şi acum îi este teamă să recunoască acest lucru îl rog să îl lase pe Costea la un magazin sau lângă un post de poliţie şi nu i se va întâmpla nimic. Dacă cineva ştie ceva despre băiatul meu îl rog să sune la 112 că poate fi de folos Poliţiei. Ofer şi o recompensă, numai să îmi văd copilul în viaţă. Sunt trei zile de căutări şi niciun rezultat. Pe munte s-a lăsat frigul, cine ştie unde o fi băiatul meu", spunea ieri femeia cu lacrimi în ochi, disperată că nu-şi va mai vedea feciorul niciodată. Ultima dată a vorbit cu el la telefon chiar joi, cu puţin timp înainte ca puştiul să dispară. Băiatul îi povestise mamei că văzuse munţii şi măgarii ciobanilor, fiind foarte încântat de aceste animale. Totul părea perfect pentru a vacanţă la munte, numai că, din nefericire, finalitatea este alta şi încă prea puţin cunoscută. Mamei i-au fost ieri recoltate probe pentru efectuarea testelor ADN, în speranţa că ulterior aceste probe vor fi de folos anchetei, în cazul în care vor exista dubii cu privire la identitatea băiatului, dacă acesta va fi găsit pe undeva fără suflare.
 
 Căutări reluate azi

 Autorităţile vor încerca şi azi să îl caute pe Costea Velcev, dar în munte nu vor mai urca atât de mulţi poliţişi, jandarmi sau voluntari. Azi e zi de lucru şi, evident, poliţiştii mai au treabă şi pe la birouri, asta după ce de vineri încoace au mers kilometri întregi pe munte, fiind aduşi de acasă din timpul lor liber pentru a-l căuta pe băiatul de 7 ani. Numărul celor care vor porni din nou în căutarea lui Costea va fi în jurul a 100 de persoane, suficient în condiţiile în care zeci, dacă nu sute, de hectare de pădure au fost periate de câinii special antrenaţi, de elicopterul poliţiei, şi, apoi, de poliţişti, jandarmi, salvamontişti, comunitari, voluntari şi toţi cei care au mers pe cheltuiala lor pe munte, timp de 2 zile, pentru a-l găsi pe Costea. De remarcat este şi faptul că în permanenţă pe munte s-a aflat primarul din Baia de Fier, Constantin Muhuţescu, un edil care nu-şi explică unde a putut să dispară băiatul atât de brusc. Căutările de azi vor avea loc după încă o noapte răcoroasă, la munte temperaturile maxime de ieri fiind de 18 grade ziua şi 10 grade noaptea, în condiţiile în care la Târgu Jiu termometrele au arătat mult mai mult. Vremea rece îi face pe căutători să se gândească la ce poate fi mai rău, mai ales că băiatul din Constanţa nu era obişnuit cu temperaturi atât de reduse în această perioadă, celebrii papuci verzi cu care a plecat de la cabană fiind aproape inutile pe astfel de temperaturi.


Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: