Miting PNL-PSD pentru păstrarea sediului CEO la Târgu Jiu

Peste 2000 de gorjeni au protestat miercuri în stradă, nemulţumiţi fiind de intenţia conducerii CE Oltenia de a muta sediul social al companiei de la Târgu Jiu la Bucureşti. Mitingul de protest a fost organizat de PNL Gorj, însă în Piaţa Prefecturii au venit şi lideri ai PSD, între care mulţi primari. Nu au lipsit fostul manager al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi fostul director de la Divizia Energetică, Aurel Medințu, cei care au produs în ultimii doi ani pierderi companiei de 300 de milioane de euro. Liderul PNL Gorj, Dan Vâlceanu, a anunţat că va intra în greva foamei alături de liderii SMEO, dacă până vineri seara ministrul Energiei, Victor Grigorescu, nu va renunţa la intenţia de a muta sediul social al companiei. Protestatarii au cerut demisia ministrului.

Protestul iniţiat de liberalii gorjeni a început puţin după ora 17. Primul care a vorbit la microfon a fost co-preşedintele PNL Gorj, Tudor Barbu. „Astăzi au avut loc ultimele dialoguri între domnul Vâlceanu cu reprezentanţii celor care decid în Capitală. Ni s-a spus că voi ar trebui să fiţi mândri că se mută la Bucureşti sediul CEO”, a spus Barbu celor prezenţi, la care cei din piaţă au început să strige "Huo!" şi "Hoţii!".

La microfon a urmat avocatul Gheorghe Pecingină, care de câteva zile se află în greva foamei alături de sindicaliştii din Federaţia Univers. "Am dreptul moral să vorbesc, aşa cum au toţi din această piaţă, despre această problemă care ne vizează pe toţi, de la cel mai mic până la cel mai mare", a spus acesta, explicând că este o normalitate dacă partidele îşi dau mâna pentru un interes comun. "Unitate!" au strigat cei din piaţă.

A urmat Bogdan Bejinaru, lider sindical FNME pe zona Jilț. "Vorbeşte acest manager de când a preluat conducerea unităţii de restructurare şi eficientizare. Şi-a permis să aducă, să angajeze din afara unităţii şi să numească pe funcţii de conducere oameni care nici nu aveau experienţa şi pregătirea necesară, cum e acea domnişoară la resurse umane", a spus Bejinaru.

 Greviştii foamei, prezenţi în piaţă

La protest au luat parte şi sindicaliştii Federaţiei Univers, care protestează în faţa sediului CE Oltenia încă de luni. "Nu putem vorbi la ora actuală strict de un sediu. Vă spun sincer se doreşte mutarea acestui sediu social în Bucureşti pentru ca această unitate, în perioada cea mai scurtă, să intre în insolvenţă. Cred că a venit momentul ca pentru noi, gorjenii, să nu mai decidă nici miticii, nici grupurile de interese şi nici cei care vor să destabilizeze acest judeţ", a spus Gabriel Căldăruşe, liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO). Cei din piaţă au cerut demisia managerului interimar Laurenţiu Ciobotărică şi a ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

La microfon a ţinut să vorbească şi un angajat al companiei de la cariera Poiana, membru de sindicat în cadrul unei organizaţii afiliate la FNME. Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că la miting nu a participat şi preşedintele federaţiei, Dumitru Pârvulescu. "Îi spun domnului Ciobotărică, dacă s-a plictisit de Târgu Jiu, să meargă la Bucureşti, că avem destui specialiști. Mineritul se face în Gorj. Am un mesaj și pentru domnul Pârvulescu, eu sunt membru de sindicat la FNME și voi rămâne, voi pleca ultimul. Să-i fie rușine și dumnealui, și colegilor de la FNME că nu au venit aici", a spus Mihai Nanu, sudor la cariera Poiana.

A mai vorbit şi prim-vicepreşedintele Fedrației Univers, Adrian Marciuc.

 Primari PSD la mitingul PNL

La protest au luat parte inclusiv primari PSD: Dănuț Bălu - Fărcășești, Dorin Hanu - Motru, Ion Bîrcă - Turburea, Vasile Gogălniceanu - Turcinești, Gheorghe Gașpar - Mătăsari, Aurel Popescu - viceprimar Târgu Jiu, dar și lideri de la alte partide. "Cu toţii trebuie să ne trezim acum, în ceasul al 12-lea. Asta este prima fază, cu mutarea sediului la Bucureşti. Următoarea fază este insolvenţa, falimentarea, vinderea la Bursă, ș.a.m.d. Cu toții știm ce se urmăreşte", a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru. 

„Este o situaţie delicată pentru judeţul Gorj și asta m-a determinat, pentru că odată mutat sediul CEO la București, atunci se pierd și foarte multe locuri de muncă. Având în vedere că astăzi CE Oltenia este cel mai puternic obiectiv industrial de pe raza județului care asigură pâinea a zeci de mii de oameni, cred că se impune a fi solidar cu acești oameni", a spus Marius Borcan, co-președinte ALDE.

 Ultimatum lansat de Vîlceanu: Intru în greva foamei!

Liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a spus că va intra în greva foamei dacă până la sfârşitul acestei săptămâni problema legată de mutarea sediului nu va fi rezolvată. „Această decizie este luată. Dacă până vineri nu ni se comunică faptul că s-a renunţat la această decizie, da, mă voi alătura celor care protestează în faţa companiei. Dincolo de asta, sunt convins că putem organiza şi alte proteste", a spus Dan Vâlceanu.

Vâlceanu a spus şi că Tudor Barbu nu poate intra în greva foamei. "N-am avut discuţia asta, dar din punctul meu de vedere ar trebui ca unul dintre noi să fie la Bucureşti sau să încerce şi alte demersuri, atâta vreme cât noi protestăm acolo", a mai spus co-preşedintele PNL Gorj.

Galerie foto



Vizualizări: 1,226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: