A doua zi de greva foamei pentru liderii SMEO

A doua zi de grevă a foamei pentru liderii SMEO a adus mai mulţi protestatari în faţa sediului CE Oltenia. Aproximativ 20 de sindicalişti erau marţi dimineaţă în greva foamei. Protestatarii spun că nu s-au întâlnit cu managerul Laurenţiu Ciobotărică, întrucât acesta ar fi plecat la Bucureşti. Oamenii susţin că vor rămâne în greva foamei până se va reveni asupra deciziei ce vizează mutarea sediului  CE Oltenia la Bucureşti şi până când se va rezolva problema cu sporul de noapte. Protestatarii se tem de disponibilizări şi de reducerea salariilor, măsură care s-ar impune odată cu externalizările. 

Protestatarii acuză administraţia de faptul că lucrează la un program de restructurări, fără a se consulta cu sindicatele. Iulian Păuna, preşedintele Departamentului Tismana 1, din cadrul Sindicatului Lignitul Oltenia, cere politicienilor să se implice în rezolvarea problemelor. „Ne-am solidarizat cu cei de la SMEO din cauza a ceea ce vrea să facă administraţia Complexului Energetic Oltenia. Trebuia să aibă loc comisia paritară, să ne prezinte programul de restructurare, să vedem şi noi ce se întâmplă cu oamenii. Noi ne vom împuţina, iar tot ce face administraţia face pe la spate, nu se poartă dialog cu sindicatele. Nu putem accepta ca actuala administraţie să-şi facă jocurile aşa cum vrea. Eu fac apel şi la politicienii Gorjului, care au tot zis că au grijă de şandramaua asta, iar acum ne-au întors spatele. Să vedem şi noi la cine vor mai merge să ceară voturi. Dacă va dispărea complexul Gorjul va fi paralizat”, a declarat Iulian Păuna.

Protestatarii se tem şi de reducerea salariilor. „În afară de mutarea sediului la Bucureşti mai sunt şi alte lucruri de maximă importanţă, cum ar fi programul de eficientizare şi reorganizare, care include poate şi externalizarea. Sunt în pericol atelierele, mentenanţa. Va fi un salariu minim pe economie, în condiţiile în care toată viaţa au muncit în minerit”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatul Solidaritatea din Lupoaia.

 Sindicalişti de la Roşia şi Peşteana, în faţa sediului CEO

Marţi dimineaţă s-au alăturat sindicaliştilor aflaţi în greva foamei şi lideri de la carierele Peşteana şi Roşia. „În situaţii de genul ăsta trebuie să fim solidari cu toţii. Un prim pas pentru divizarea acestei companii este mutarea sediului la Bucureşti. La ce să ne aşteptăm decât la situaţii din ce în ce mai grele pentru toţi minerii. Aşteptăm lângă noi şi alţi colegi”, a declarat Ovidiu Priporeanu, de la Sindicatul SMEO, şeful Departamentului Roşia. Şi minerii de la Peşteana sunt dispuşi să rămână în greva foamei pe perioadă nedeterminată. „Începând de marţi de la ora 8.00, vom sta cât va fi nevoie pentru a se rezolva toate problemele. Aşa cum au spus şi colegii trebuie să facem ceva, pentru că dacă nu ne vom solidariza vor fi foarte multe probleme. Vor fi probleme grave atât pentru mineri, cât şi pentru judeţul Gorj”, a precizat Ilie Blându, reprezentantul  SMEO de la Departamentul Peşteana.

 „Ciobotărică nu ştie cum se lucrează în tura de noapte”

Protestatarii îl acuză pe managerul Laurenţiu Ciobotărică de faptul că a luat decizii în necunoştinţă de cauză. „Am venit aici pentru mai multe lucruri. Eu lucrez pe schimburi, sunt nemulţumit atât eu, cât şi colegii mei pentru acea oră de noapte care ni s-a tăiat. Nu ştiu dacă domnul Ciobotărică a băgat vreodată schimbul trei, mai ales în carieră, prin frig, praf sau zăpadă, mai rău ca un soldat în război. Nu vrem să se mute sediul, pentru că directorii care rămân aici nu vor mai avea putere de decizie, iar decizia de a face restructurări, de a închide perimetre va veni de la Bucureşti. Pe mine mă interesează foarte mult construcţia Grupului 5 de la Rovinari pentru că dacă se construieşte Grupul 5 şi noi avem desfacere de cărbune, iar acolo se mai creează locuri de muncă”, a declarat Ion Chera, vicelider de sindicat la UMC Rovinari, sector Gârla.

DISCUŢII

Liderul Gabriel Bălăceanu speră ca lucrurile să se lămurească după discuţiile cu managerul Laurenţiu Ciobotărică. „Aş dori să transmit felicitări şi multe salutări colegilor de la Jilţ care au dat dovadă încă o dată de solidaritate. Sunt nişte doleanţe comune şi sunt convins că starea în teritoriu nu este bună absolut deloc. Avem semnale că partea administrativă poartă discuţii cu oamenii să stea liniştiţi. Sper ca domnul director Ciobotărică să vină din capitală şi poate vom reuşi să purtăm o discuţie”, a declarat Bălăceanu.

EXTREM

Mai mulţi sindicalişti îşi riscă sănătatea rămânând câteva zile în greva foamei. „Este o manifestare extremă a liderilor de sindicat care au intrat în greva foamei. Sunt foarte mulţi care au probleme de sănătate, v-aş da exemplul domnului Peptan care are o vârstă înaintată şi peste 40 de ani în minerit. Liderii de sindicat mai în vârstă au probleme de sănătate, dar ne vom sacrifica pentru interesul oamenilor”, a declarat Constantin Creţan.

Galerie foto



Vizualizări: 1,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: