Moartea cineastului Dumitru Călugăru a îndoliat lumea teatrului gorjean

Cineastul Dumitru Călugăru a fost condus ieri pe ultimul drum. La vârsta de 63 ani, “Nea Mitică”, aşa cum îi spuneau prietenii şi cunoscuţii, a decedat răpus de boală crâncenă. Moartea sa a îndoliat lumea teatrului gorjean. Artiştii de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” spun că îl vor păstra viu în amintirea lor pe cel care a înfiinţat, în urmă cu aproximativ 35 de ani, Cineclubul “Constantin Brâncuşi”.

Cineastul gorjean Dumitru Călugăru s-a născut în data de 5 octombrie 1949 şi a decedat în data de 1 decembrie 2012, după ce în ultima perioadă s-a luptat din răsputeri cu o boală incurabilă. De-a lungul vieţii sale, “Nea Mitică”, aşa cum îl cunoşteau oamenii, a realizat aproximativ 100 de filme de scurt metraj sau documentare. Talentul său a fost recunoscut atât în ţară cât şi peste hotare, însă mai puţin în Gorj, cineastul spunând că de multe ori că a fost tratat ca un cerşetor atunci când bătea pe la uşile autorităţilor pentru a obţine fonduri în vederea continuării proiectelor sale.

Dumitru Călugăru a înfiinţat în urmă cu aproximativ 35 de ani Cineclubul “Constantin Brâncuşi”, deseori interpretând rolul sculptorului gorjean. “Nea Mitică” a fost iubit în mod deosebit de către copiii pentru care ani de-a rândul l-a întruchipat pe Moş Crăciun. Dumitru Călugăru a fost colaborator al Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, iar moartea sa i-a îndoliat pe actorii gorjeni. “Sunt sigur că fără Nea Mitică, aşa cum îi spuneam noi, trupa noastră va fi mult mai săracă. A fost la noi încă de la înfiinţarea teatrului, iar personal îl cunosc din perioada Teatrului Popular, când ţinea aprinsă flacăra cineastă. Nea Mitică a făcut film, a vorbit despre film şi a studiat arta cinematografică”, a declarat actorul Ion Alexandrescu.

Şi Florin Ionescu este unul dintre cei care l-au cunoscut pe Dumitru Călugăru încă din anii 70. “Îl cunosc din anii 70. A fost un devotat al artei cinematografice, un familist convins şi un coleg nemaipomenit. Îşi iubea meseria şi era de o modestie rară.  Dumitru Călugăru este o pierdere pentru noi toţi”, a declarat Florin Ionescu.

Toţi apropiaţii săi recunosc faptul că Nea Mitică era de o bunătate rară. “Nea Mitică avea un simţ special de a vedea arta şi o bunătate pe cale de dispariţie”, a declarat George Drăghescu, coleg de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”. Până şi generaţia mai tânără a teatrului l-a considerat pe Dumitru Călugăru ca fiind un prieten devotat. “Nea Mitică a fost un om deosebit. Deşi era mult mai în vârstă decât mine, eram foarte apropiaţi. L-am considerat un prieten şi un coleg excepţional. Nea Mitică a lăsat un gol în inimile tuturor celor care l-au cunoscut”, a declarat Ovidiu Ionescu.

ÎNHUMARE

“Nea Mitică” a fost condus ieri pe ultimul drum de către rude, prieteni, colegi şi cunoscuţi. Dumitru Călugăru a fost înmormântat în Cimitirul Drăgoieni.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: