Mocioi: Noile taxe afectează Complexul Oltenia

Niculina Mocioi, deputat PP-DD, l-a interpelat pe ministrul Energiei despre creşterea redevenţelor şi impunerea unui nou impozit. După părerea parlamentarului, creşterea redevenţelor cu 25% şi impunerea unui nou impozit de 1,5% pe construcţii speciale aduc la sapă de lemn una dintre cele mai mari companii energetice din ţară, Complexul Energetic Oltenia.

CE Oltenia a plătit în 2012 redevenţe de 41.561.430 de lei. În 2014, compania va plăti mai mult cu aproximativ 10 milioane de lei. Conform bilanţului contabil pe anul trecut, la 31 decembrie 2012, valoarea construcţiilor speciale ale companiei, clădiri, fundaţii, instalaţi speciale, conducte de transport şi depozite, era de 2.419.121.674 lei. În 2014, conform noi politici a Guvernului, CE Oltenia va plăti 1,5% pe construcţiile speciale. Adică 36.286.825 lei. „Doar din cele două taxe, compania din Gorj va trebui să plătească la stat circa 50 de milioane de lei. Aproape tot profitul companiei pe primele luni ale anului”, a spus deputatul Mocioi. Trebuie amintit că profitul brut din exploatare, la nouă luni, potrivit datelor CE Oltenia, este de 71 de milioane de lei.

Intenţia Guvernului de a obliga companiile să verse, şi în 2014, 85% din profitul net este cea care adânceşte problemele financiare ale CE Oltenia. Astea sunt datele prezentate ministrului Energiei de către Niculina Mocioi. Într-o interpelare anterioară, adresată ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, Niculina Mocioi cerea analizarea posibilităţii renunţării la aplicarea acestei măsuri în cazul companiei din Gorj „Motivele principale ar fi că în iunie 2014 CE Oltenia va fi listat la bursă, prin aport de capital. De asemenea, compania energetică este în urmă cu lucrările de modernizare şi retehnologizare a grupurilor energetice. Numai în ultima lună au fost două situaţii de oprire de urgenţă a unor grupuri de la Rovinari şi Turceni din pricina unor avarii. CE Oltenia are nevoie de fonduri pentru a face lucrări de reparaţii şi modernizări conform standardelor europene. O altă problemă este lipsa fronturilor de lucru. Cel puţin trei cariere din Gorj vor fi în curând în situaţia de a opri utilajele deoarece exproprierile nu s-au făcut la timp”, spune Niculina Mocioi în interpelarea sa, încercând să convingă guvernanţii că nu este momentul să vină cu noi taxe.

PREŢ

Mocioi a făcut referire şi la contractele încheiate de CEO. „Cel mai important lucru este că CE Oltenia a încheiat contracte de vânzare de energie pentru 2014 la un preţ de 185 de lei/MWh, sub preţul de cost al energiei produse de societate. Noile taxe vor creşte costul MWh cu 3-4 lei, fapt pe care societatea nu l-a cunoscut atunci când a contractat 10 TW din producţia anului viitor la 184-186 lei/MWh. Compania este obligată să facă mari reduceri pentru a se încadra în preţul de cost pentru a fi competitiv în piaţă” mai spune Niculina Mocioi în interpelarea trimisă ministrului Niţă.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: