Modificări propuse la examenul auto, cu reguli pentru examinatori 

 Un nou proiect de lege inițiat de deputații UDMR  aduce elemente de inspirație din legislația unui alt stat. În principiu, modificările propuse de deputații UDMR vizează schimbarea ofițerilor de poliție cu persoane fizice care să dețină un atestat de instructor, după susținerea unor examene.


La examenele pentru obținerea permisului de conducere, în acest moment, viitori șoferi sunt examinați la proba practică de către ofițeri ai M.A.I. Proiectul depus de UDMR în Parlamentul României propune modificarea acestui aspect, justificând că astfel nu va mai exista presiune și se va elimina corupția. În justificarea proiectului, semnat de 22 de deputați UDMR, se spune că „obținerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupție din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru și control reciproc”.

Ideea vine din sistemul american de obținere a permisului de conducere, la proba practică. De foarte mulți ani, viitori șoferi din America dau examenul de șofat cu un instructor autorizat. Acesta din urmă primește această autorizație, după susținerea unui examen foarte bine pus la punct.

Proiectul propus de UDMR face același lucru, eliminând astfel din ecuație ofițerii M.A.I, și introducând instructorii, persoane fizice, care trebuie să îndeplinească următoarele condiții, conform documentului: să aibă peste 23 de ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat, să fie apt medical și psihologic, să nu dețină o funcție la vreo școală de șoferi, să urmeze un curs de formare profesională, definitivat cu un examen și să aibă cel puțin 5 ani vechime de conducător auto la categoria unde urmează să fie examinator. „Măsura este menită să reducă gradul de intimidare resimțit de candidați și să demonstreze cu adevărat dacă și-au însușit cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a conduce autovehicule în condiții de siguranță pe drumurile publice”, a precizat deputatul Benedek Zacharie, din partea UDMR.

Odată eliminați reprezentanții M.A.I., instituția unde se susțin probele teoretice, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor va face exact asta, și va emite, în continuare, permisele celor care vor lua examenele auto, scris și teoretic. Deocamdată nu s-a trecut la vot, rămânând să se discute proiectul în comisiile de specialitate.

Vizualizări: 2,728

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: