Morega asmute DNA pe firmele sindicatelor miniere

Atunci când a fost la putere a avut parte de linişte din partea sindicatelor, iar acum, când este în opoziţie, chiar "lider" al acesteia, la nivel de judeţ, cere o anchetă cam de genul celor de care a avut şi el parte. Dan Ilie Morega consideră că Direcţia Naţională Anticorupţie ar trebui să verifice afacerile pe care le derulează firmele sindicatelor miniere din Oltenia, ţinta evidentă fiind Marin Condescu, cel care acum vreo două luni avea o "problemă" cu firmele finului Ion Făget.

Dan Ilie Morega s-a luptat pe rând cu Emanoil Neguţ, dacă îl mai ţineţi minte, cu Victor Banţa, pe care, cu siguranţă, încă nu l-aţi uitat, are un meci în desfăşurare cu Pantelimon Manta şi acum porneşte un atac împotriva lui Marin Condescu. În plus, îÎn urmă cu vreo două săptămâni liberalul şef vorbea de un "şantaj" la care ar fi fost supus din partea unor jurnalişti, fără a da nume şi fără ca declaraţiile să-i fie preluate, politicianul promiţând nume după Congresul partidului. Congresul a trecut, iar acum Morega iese la rampă nu cu vreun nume-două, ci cu o declaraţie extrem de agresivă la adresa liderilor sindicali din minerit şi energie şi, în special, a lui Marin Condescu, asta ca să fie şi un nume. În opinia şefului PNL Gorj, sindicaliştii au devenit adevăraţi "baroni" în minerit şi energie, alţi reprezentanţi ai minerilor ajungând parlamentari după alegerile de anul trecut. Culmea e că sindicaliştii cu pricina au devenit parlamentari pe listele PDL în zone miniere, zone gestionate de PDL chiar în perioada în care Morega ţipa peste tot că mineritul este furat de democrat-liberali, deşi atâta timp cât a fost la putere nu a prezentat nicio dovadă în acest sens şi nimeni nu l-a taxat pentru asta.

 Vrea ca sindicatele să nu mai facă afaceri

 Morega susţine că în situaţia în care afacerile le ocupă mai tot timpul, liderii sindicali nu mai au când să gestioneze şi problemele membrilor de sindicat, ci doar pe cele ale firmele pe care le au ori ale clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu, club al cărui preşedinte este Marin Condescu. Nu că s-ar ocupa liberalii de problemele sindicaliştilor a căror soartă o plânge acum şeful PNL Gorj, dar deputatul susţine că îşi doreşte promovarea în Parlament a unei legi prin care sindicaliştilor să nu li se mai permită să se ocupe de alte activităţi decât cele sindicale. "Ameninţarea aceasta cu mitingurile minerilor care se fac şi se anulează la ordinul lui Condescu este doar pentru interesele personale ale liderilor care se îmbogăţesc. Liderii se dau capi ai sindicatelor, dar ei sunt adevăraţi baroni prin afacerile firmelor pe care le au şi care ar trebui verificate de DNA. Se bat cu pumnii în piept că fac locuri de muncă, dar, de fapt, ei storc bani din minerit şi energie prin negocieri directe, valorile contractelor fiind impresionante. Sper să vină ziua în care Condescu şi alţii să dea socoteală pentru firmele sindicale din care tot ei se îngraşă. Poate că inclusiv DNA ar trebui să verifice banii care s-au scurs din minerit şi energie către clubul sportiv şi chiar cum sunt utilizaţi de mai marele ortacilor, care, de fapt, e conducător la o castă a îmbuibaţilor", afirmă Morega, care pare să fie în formă atunci când îşi caută cuvintele pe această temă.

 Curajos doar în declaraţii de presă

 Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, şi-a păstrat calmul atunci când a fost vorba să prezinte un punct de vedere faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse direct sau indirect. El apreciază că Morega şi alţi politicieni ar trebui să mulţumească sindicatelor pentru că prin firmele criticate de acesta a fost realizată protecţie socială pentru mii de persoane care au fost angajate ale acestora în ultimii ani. Liderul sindical afirmă că a avut o discuţie la telefon cu şeful PNL Gorj, fără ca acesta să-i reproşeze ceva anume. "A fost mai întâi, din câte am înţeles eu, o ştire la Radio Târgu Jiu, fetele de acolo mi-au cerut un punct de vedere şi eu l-am sunat pe domnul deputat pentru a-l întreba dacă este adevărat ceea ce auzisem eu că ar fi declarat dumnealui. Mie mi-a zis că nu a dat o asemenea declaraţie pe la vreo agenţie de presă, deşi am ascultat înregistrarea făcută la radio. Morega este curajos doar atunci când discută cu ziariştii pentru că el este acum în căutare de voturi. Mie la telefon nu mi-a reproşat nimic. Cât priveşte firmele, vă asigur eu că toţi politicienii care au fost la putere le-au controlat şi nu au găsit nimic în neregulă la ele, fără să se gândească la binele indirect de care ei au beneficiat. Mai e şi varianta cealaltă. Rămânem noi doar sindicalişti, închidem tot, şi firme şi club de fotbal şi apoi să-i vedem pe politicieni cum se descurcă în faţa oamenilor. Vă spun eu că de abia atunci ne-am duce de râpă pentru că în 20 de ani de democraţie nu ştiu dacă avem un deputat care se poate mândri cu vreo realizare majoră pentru acest judeţ. Noi ne-am descurcat aşa cum am putut, i-am ajutat pe oameni în limita posibilităţilor şi, acum, pe lângă efectele crizei trebuie să mai facem faţă şi la declaraţii de genul acesta, care însă nu reprezintă o problemă", spune Marin Condescu.

 Încă mai aşteptăm dezvăluirile

 Declaraţiile lui Dan Ilie Morega sunt făcute la câteva săptămâni după ce Marin Condescu declarase că "în scurt timp", va face publice contractele pe care le-au obţinut în minerit şi energie firmele fostului şef al SRI Gorj, col Ion Făget. Fostul ofiţer de informaţii este rudă cu Dan Ilie Morega, şeful PNL Gorj fiindu-i naş. Condescu nu a mai prezentat contractele despre care a vorbit la sfârşitul lunii ianuarie, acesta susţinând atunci că firmele lui Făget au făcut afaceri în minerit şi energie pentru că patronul lor a avut "rude" în funcţii importante în posturile de conducere din aceste domenii de activitate. 
 „Noi, sindicatele, în scurt timp vom face publice toate afacerile şi firmele pe care le-a avut Făget, precum şi modul în care a reuşit să câştige zeci de miliarde de lei vechi. Majoritatea au fost contracte obţinute prin şantaj sau pile, la influenţa directă a unor oameni politici sau rude pe care le-a avut în consiliile de administraţie şi în adunările generale ale acţionarilor la unităţile din minerit şi energie”, afirma Condescu la sfârşitul lui ianuarie. „Nu cred că exagerez dacă spun că el este responsabil pentru dezastrul economic şi social din acest judeţ. El declanşează toate intrigile prin ziarele pe care le editează. A pierdut sau e pe cale să piardă contracte importante în minerit şi energie. Ţelul lui şi a celor care îi sunt aproape a fost să dezbine şi să convingă cât mai mulţi oameni că în Gorj nu e nicio şansă de a se construi ceva bun şi durabil. În toată această aparentă dezordine el a putut să îşi deruleze propriile afaceri”, spunea preşedintele FNME, Condescu neprezentând încă dezvăluirile pe care le promisese cu ceva timp în urmă. De atunci şi până acum apropiaţii lui Morega din minerit şi energie au fost zburaţi din posturile de conducere pe care le deţineau şi asta poate reprezenta miza scandalului de acum.


Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: