Morega, validat prin votul uninominal?

Am avut sau nu parte de votul uninominal la alegerile locale care tocmai s-au încheiat- Tehnic vorbind, putem spune că a fost vot uninominal, deoarece pe buletinele de vot era trecut un candidat în dreptul fiecărui partid, nu o listă ca până acum. Analizând puţin factorii care au influenţat voturile alegătorilor, putem spune cu mâna pe inimă că suntem încă departe de spiritul pe care îl presupune votul uninominal.

Dan Ilie Morega este dintr-un anumit punct de vedere cea mai mare surpriză a votului uninominal. Un politician care poate fi oricând în topul politicienilor pătaţi atât din punct de vedere al trecutului securisto-comunist, cât şi al prezentului dominat de dosare penale, abuz de putere şi traseism politic. Şi totuşi, Dan Ilie Morega a fost legitimat de votul popular, într-un colegiu deloc uşor. Culmea este că pe locul secund s-a situat un outsider, fostul peremist Ilie Petrescu, în prezent conservator, ridiculizat constant pentru aspectul de Bran şi pentru cât este de agramat. Ei bine, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ a fost învins la vot de unul care nu reuşeşte să spună două fraze fără trei greşeli de exprimare.

Cum s-a ajuns aici- În primul rând pentru că Adrian Gorun a fost „importat“ recent în PD-L, a fost o soluţie de ultim moment pentru Colegiul 1, pe care unii primari şi consilieri au acceptat-o, alţii nu. Au fost primari cum ar fi cel din Cătunele, care deşi este membru PD-L, a preferat să se implice în campania lui Morega, pentru motivul că îl cunoaşte mai bine, că l-a ajutat cândva etc. Nici Petrescu nu a fost lipsit de sprijinul partenerilor de la PSD şi astfel se explică o parte din voturile pe care le-a luat. Astfel, votul uninominal a arătat că are o componenţă politică puternică. Cine a fost ajutat de primarii, consilierii şi de activul de partid, a avut succes.

O altă componentă de bază în această campanie electorală au fost banii. Clasamentul candidaţilor s-a făcut fără îndoială şi în funcţie de numărul de afişe şi bannere, în funcţie de apariţiile televizate pe bani mulţi, dar în funcţie de numărul de cadouri electorale distribuite. Şi totuşi, unii au reuşit, cum ar fi Mugurel Surupăceanu pe Colegiul Novaci, alţii au pierdut din puţin, cum este cazul lui Eugen Vâlceanu pe Colegiul Motru.

Imaginea proastă a unor candidaţi nu pare să fie prea mult reflectată în votul gorjenilor, care probabil s-au obişnuit să aibă lideri politici cercetaţi penal. Totuşi, din această campanie nu au lipsit articolele denigratoare la adresa unor candidaţi, publicate uneori în ziare pe care nu le ştie nimeni, dar tipărite cu această ocazie în zeci de mii de exemplare.

Un alt element important care a făcut diferenţa la aceste alegeri parlamentare îl constituie organizarea din ziua alegerilor. Cine a „cărat“ lumea la vot în mediul rural, cine a avut oameni în secţiile de votare care să le sufle bătrânilor pe cine să pună ştampila, cine a strecurat bănuţul în buzunarul alegătorului care a votat cum i s-a spus a avut din nou de câştigat. Ca să nu mai vorbim de cei care au mituit alegătorii şi i-au pus să jure pe Biblie că vor vota candidatul care i-a plătit.

Implicarea instituţiilor statului în campania electorală a celor de la putere este un alt element dominant în această campanie electorală, iar abuzurile săvârşite de angajaţii municipalităţii pentru a-i face calea mai uşoară lui Victor Ponta au fost cele mai evidente şi mai popularizate.

Trăgând linie şi adunând, începem să ne întrebăm: chiar au legitimitate parlamentarii proaspăt aleşi prin votul uninominal- Dar preferăm să nu dăm răspuns la această întrebare, pentru că nu foloseşte nimănui să fim fatalişti. Ăştia sunt noii parlamentari, nu ne rămâne tuturor decât să-i punem la treabă şi să-i tragem la răspundere atunci când greşesc.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: