Morega vorbește despre riscul revenirii managementului politic la CEO

Președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice, Dan Ilie Morega, a vorbit într-un interviu la Radio Infinit despre riscul pe care îl implică politizarea companiilor de stat, după ce parlamentarii au decis să scoată mai multe companii de sub incidența OUG 109 privind managementul profesionist.

 Reporter: Cum vedeți revenirea la managementul politic la companiile de stat și renunțarea la conducerea duală?

Dan Ilie Morega: Poate să aibă un efect pozitiv, în condițiile în care au eliminat de fapt o verigă intermediară, Consiliul de Supraveghere, și va fi acum o conducere formată din Consiliu de Administrație, Adunarea Generală a Acționarilor și directorul general numit pe o perioadă determinată. Dar, poate să aibă și un efect negativ, dacă această modificare vizează înlocuirea unor manageri de carieră, care și-au dovedit capacitatea profesională prin realizarea indicatorilor de performanță. Sper ca la nivelul Complexului Energetic Oltenia să nu fie asemenea situații, în sensul numirii unor oameni care nu au nimic de-a face cu managementul și profesionalismul, numai pentru că sunt lipitori de afișe ce aparțin PSD.

Rep.: Și cei de la Fondul Proprietatea atrag atenția că apare riscul unui grad crescut de corupție.

D.I.M.: În mod categoric există riscul de corupție în momentul în care înlocuiești niște oameni serioși, niște manageri, cu politruci care nu fac altceva decât să satisfacă pohtele celor ce au pohtit.

Rep.: Credeți că PSD va controla CE Oltenia?

D.I.M.: Probabil că PSD ar trebui, odată cu această modificare, să discute cu actuala conducere și să reducă numărul de personal TESA de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Sunt peste 400 de posturi la nivelul aparatului central de la Târgu Jiu. În primul rând ar trebui să-i trimită pe cei care au venit de la Dolj, pentru că ALDE nu a făcut altceva decât să populeze la nivelul a 60% din funcțiile de conducere la sediul central și nu numai cu oameni de la Dolj. Este inadmisibil așa ceva, ca până acum ALDE să fi profitat până acum de faptul că e la putere și are Ministerul Energiei, iar PSD, care este armăsarul, iar ALDE carul, nu s-a implicat în mod serios în a pune stavilă acestor politruci care nu urmăresc altceva decât niște profituri în folosul lor personal.

Rep.: Se va transforma compania în pușculiță pentru partid?

D.I.M.: Așa cum am spus, există această latură negativă dacă vor numi oameni politici și nu manageri de carieră. În mod categoric se va transforma în pușculiță de partid, dar mai grav este că se vor distruge toate companiile care mai rămân la nivel național, inclusiv Complexul Energetic Oltenia. Este un an de când compania a reușit să se stabilizeze oarecum și să realizeze profit, după patru ani în care Complexul Energetic Oltenia a realizat pierderi de 17.000 de miliarde de lei vechi, din cauza oamenilor politici și a încrengăturilor de la nivel național, și mă refer aici la fostul premier Ponta. Dacă se vrea în continuare acest lucru, va fi vai de economia națională, care mai pâlpâie cât de cât prin aceste companii naționale care sunt în număr de circa 80 la nivelul țării.

Vizualizări: 1,450

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: