Motivele reţinerii primarului Păsărin - comunicat Parchet

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

                   Procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe  lângă Curtea de Apel Craiova, au dispus reţinerea, pe o perioadă de 24 ore, începând cu  15.09.2015, a inculpatuluiPĂSĂRIN GHEORGHE, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, prev. de art. 301 C.p. cu aplic. art. 35 al. 1 C.p., luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 al. 1 C.p. cu aplic. art. 35 al. 1 C.p., abuz în serviciu, prev. de art. 297 al. 1 C.p. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie (4 infracţiuni),  fals intelectual, prev. de art. 321 C.p. (4 infracţiuni), instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p. cu aplic. art. 132 din Legea nr. 78/2000 (2 infracţiuni), instigare la fals intelectual, prev. de art. 47 C.p. rap. la art. 321 C.p. (2 infracţiuni), participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, prev. de art. 52 C.p. rap. la art. 321 C.p., fals în declaraţii, prev. de art. 326 C.p., uz de fals, prev. de art. 323 C.p., delapidare, prev. de art. 295 C.p. cu aplic. art. 38 al. 1 C.p. (pentru toate infracţiunile), constând în aceea că, în calitate de primar al com. Bîlteni, în perioada 28 iunie 2012 – aprilie 2013, a semnat ordinele de plată împreună cu martora M.I.V., virând în mod repetat la SC S SRL, administrată de P.M., prin intermediul Parohiei Peşteana Jiu, suma de 360.509 lei în baza contractului de reabilitare a Bisericii Sf. Nicolae din com. Bîlteni, jud. Gorj din 19.09.2011.

                   Din sumele virate către Primăria com. Bîlteni, suspectul P.O, la solicitarea inculpatului Păsărin Gheorghe, la sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013, i-a dat în 2 tranşe suma de 10.000 lei pentru a continua finanţarea lucrărilor.

                   Pentru satisfacerea intereselor unor funcţionari ai Primăriei com. Bîlteni, respectiv inculpatul Oprea D. Dumitru, viceprimar, C.D. şi O.N., referenţi, rudele acestora au fost puse în posesie în mod abuziv pe unele terenuri, pe care apoi le-a răscumpărat primăria.

                   La începutul anului 2013, inculpatul Păsărin Gheorghe a propus martorului L.M., administrator la SC C SRL Bîlteni, ce are ca obiect principal de activitate creşterea de capre, să-i vândă două suprafeţe de teren, pe care le-ar deţine el şi soacra sa, U.D., în zona fermei.

                   Profitând de împrejurarea că în anul 2012 îi eliberase lui O.D., tatăl inculpatului Oprea D. Dumitru, adeverinţa falsă cu privire la suprafaţa de teren pentru care a încasat de la primărie o sumă de bani, inculpatul Păsărin Gheorghe i-a cerut acestuia şi inculpatei Măceşanu Florina, pe care în permanenţă o ameninţa că îi desface contractul de muncă, să întocmească, iniţial, pe numele său o adeverinţă pentru suprafaţa de 2,416 ha şi apoi pentru soacra sa pentru 2 ha, situate în aceeaşi zonă.

                   La data de 30.01.2013 a fost întocmită o adeverinţă pe numele primarului Păsărin Gheorghe, care nu avea depusă cerere de reconstituire a dreptului de proprietate şi nu mai avea vocaţie, ca moştenitor, pentru această suprafaţă şi apoi, în luna mai, o altă adeverinţă din 20.05.2013 pe numele suspectei U.D., care de asemenea nu mai avea dreptul la nicio suprafaţă de teren.

                   Pentru ambele suprafeţe de teren, sumele de bani de câte 40.000 lei, respectiv, 45.000 lei au fost primite în 4 tranşe de la L.M. de către inculpatul Păsărin Gheorghe, care la data de 24.01.2014, uzând de adeverinţa falsă eliberată pe numele său, a mers la Biroul notarului public R.D. şi a declarat în fals în mod nereal că terenul îi aparţine, determinând-o pe aceasta să redacteze şi să autentifice contractul din 24.01.2014, prin care vindea cei 2,416 ha teren  SC C SRL Bîlteni.

                   La începutul anului 2013, inculpatul Păsărin Gheorghe împreună cu inculpatul Oprea D. Dumitru s-au deplasat la sediul SC TPC SRL Rovinari şi au convenit cu administratorul acestei societăţi T.P.I. să vândă piese auto pentru autoturismele Primăriei com. Bîlteni.

                   Profitând de această  relaţie comercială, în ziua de 28.03.2013 s-a prezentat la un magazin din Rovinari, inculpatul  Oprea D. Dumitru şi a cumpărat piese de provenienţă străină în valoare de 8520 lei, iar la întocmirea facturii din 28.03.2013 i-a solicitat martorului T.P.I. să nu treacă, la piesele străine, codul de identificare al produsului.

                   Aceste piese au fost însuşite de inculpatul Păsărin Gheorghe care avea în dotarea firmei SC S SRL autoturisme străine pe care puteau fi montate piesele străine respective.

                   A fost sesizat Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 zile.

          La instrumentarea dosarului, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj şi cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Gorj.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: