Mumă pentru Ciurel, ciumă pentru Ciobotărică

DNA a cerut arestarea preventivă a managerului interimar al CE Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, şi a altor doi directori, pentru că au aprobat acordarea de compensaţii financiare pentru ca directorul de Energie, Aurel Medinţu, să demisioneze. Argumentează procurorii anticorupţie prin faptul că nu era de competenţa Directoratului să aprobe plăţile, ci a Consiliului de Supraveghere, dar şi că Ciobotărică a urmărit numirea altei persoane. Asta în condiţiile în care în locul lui Medinţu a fost promovat adjunctul acestuia, Ionel Ilie, nu vreun frate sau vreun văr.
Să zicem că e ca procurorii, că banii nu au fost daţi legal lui Medinţu. O primă întrebare ar fi de ce nu este tras la răspundere şi Medinţu, care a participat la şedinţa de Directorat pentru a asigura cvorumul, chiar dacă nu a votat. La şedinţă au fost Ciobotărică, Medinţu şi Antonie, iar în lipsa lui Medinţu banii nu ar fi putut fi aprobaţi. O fi stat dezinteresat la şedinţă? Dincolo de asta însă, procurorii nu reţin un folos personal al lui Ciobotărică ori al celorlalţi doi directori. Medinţu nu a împărţit banii cu ei, noul director nici atât.
DNA Craiova este parchetul care a clasat dosarul BVA Coal, cel numit de presă „Cărbune pentru Serbia”, motivând în scris într-un răspuns dat Pandurul că societatea CE Oltenia a realizat profit din acest contract. Asta într-un an în care CE Oltenia a avut o pierdere de circa 200 de milioane de euro. Doar prin renunţarea la scrisoarea de garanţie bancară, CE Oltenia a pierdut 780.000 de euro, dar DNA a închis ochii. DNA Craiova este parchetul care a refuzat să verifice implicarea unui consilier guvernamental în celebrul dosar în care Ciurel ar fi denunţat un afacerist care i-a oferit mită. Fapta s-a petrecut puţin înainte de campania pentru prezidenţiale, iar flagrantul nu a fost făcut public, pentru a nu-i strica lui Ponta campania. DNA Craiova este parchetul pe care îl cunoaşte cel mai bine Dănuţ Volintiru, care l-a condus cândva, acum nr. 3 în DNA central, procuror a cărui soţie a obţinut prin notariatul său contracte de sute de mii d euro în mandatul lui Ciurel.
Ciobotărică, Antonie şi Jianu vor afla pe 26 mai dacă vor fi arestaţi preventiv. Ministerul Energiei ar fi trebuit să ia deja măsuri pentru demiterea lor, indiferent dacă se fac sau nu vinovaţi pentru acuzele aduse. Câtă vreme însă unii care au vândut doi ani energie şi cărbune sub costuri, aducând pierderi de sute de milioane de euro, sunt liberi, iar alţii au cătuşe pentru ceva ce seamănă cel mult a greşeală, lăsaţi-ne să credem că DNA este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă.

Vizualizări: 1,310

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: