Muncitorii, primii la concedieri. Câţi angajaţi TESA pleacă din CEO!

Cea mai mare parte din personalul CE Oltenia care va părăsi compania în luna iunie este din categoria muncitorilor din producţie. Conform reprezentaţilor Agenţiei de Şomaj, plecarea disponibilizaţilor s-a decalat cu cel puţin o săptămână. Între timp, cu toţii aşteaptă hotărârea de Guvern prin care vor fi aprobate sumele aferente venitului de completare pe care personalul concediat colectiv îl va primi timp de doi ani.

Cei 200 de angajaţi ai CE Oltenia care au fost selectaţi pe lista disponibilizărilor din acest an vor beneficia de servicii de preconcediere, oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Compania a transmis deja o notificare la agenţie, însă mai trebuie să prezinte o alta în care să spună clar din ce subunităţi pleacă persoanele concediate colectiv, astfel încât cei de la Şomaj să poată stabili unde vor face aceste şedinţe în care le vor explica oamenilor ce locuri de muncă sunt vacante, la ce cursuri de perfecţionare pot participa gratuit şi ce alte opţiuni au după ce părăsesc compania.

„O să fie concedierea undeva în jurul datei de 11 iunie. Se decalează puţin, pentru că trebuie respectate nişte termene. Din cele 200 de persoane, 110 sunt muncitori, iar diferenţa o reprezintă personal TESA, operativi. Vor beneficia de indemnizaţie de şomaj pe de o parte, de venit lunar de completare, care va fi la 2484 lei. Şi plăţi compensatorii, echivalentul a 4 salarii medii brute pe unitate, aproximativ 18.400 lei pe brut”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Practic, în al doilea an, când nu va mai primi indemnizaţie de şomaj, personalul disponibilizat va mai rămâne cu un venit de 1600-1700 lei, cel de completare.

Hotărârea de guvern privind sumele necesare pentru concedierile de la CE Oltenia ar putea fi dată abia spre mijlocul lunii în curs. „Mai întâi trebuie să apară hotărârea de guvern prin care se aprobă sumele care se decontează din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi în trei zile trebuie să ne transmită tabelele cu ei. Până nu vedem exact din ce unităţi sunt, nu putem şti unde vom oferi serviciile de preconcediere. Este posibil ca în 16 mai să apară hotărârea, poate şi mai repede”, a mai spus directorul AJOFM Gorj.  

Concedierile colective de la CE Oltenia se fac anul acesta pe bază de cerere. Circa 400 de salariaţi au cerut să plece din companie, dar jumătate dintre solicitări au fost refuzate.

Vizualizări: 6,230

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: